Ο Στουρνάρας εξηγεί πού θα πάνε τα 11,5 δισ. ευρώ - iefimerida.gr

Ο Στουρνάρας εξηγεί πού θα πάνε τα 11,5 δισ. ευρώ

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Τον τρόπο με τον οποίο η Ελλάδα θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει τα 11,5 δισ. ευρώ του ΤΧΣ, αφού από τα stress tests δεν προκύπτει ανάγκη κεφαλαιακής ενίσχυσης, εξήγησε σε συνέντευξή του ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννης Στουρνάρας.

Μιλώντας στην εφημερίδα «Τα Νέα» και απαντώντας σε σχετική ερώτηση, είπε: «Εξαιρώντας πρώτα ένα μικρό ποσό το οποίο πρέπει να μείνει ως μαξιλάρι ασφαλείας για απρόβλεπτους κινδύνους γενικότερα του χρηματοπιστωτικού συστήματος, το μεγαλύτερο μέρος αυτού του ποσού θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί ως προληπτική γραμμή στήριξης επιστρεφόμενο στον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας».

Παράλληλα, ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος εξήγησε τι θα συμβεί αν τα 11,5 δισ. ευρώ χρησιμοποιηθούν με τον τρόπο που περιέγραψε: «α. Θα παραμείνει διαθέσιμο σε περίπτωση που χρειαστεί είτε για το τραπεζικό σύστημα, είτε για ευρύτερες ανάγκες της ελληνικής οικονομίας. β. Μειώνει ισοπόσως το δημόσιο χρέος όσο δεν χρησιμοποιείται. γ. Εφόσον μειώνει το δημόσιο χρέος δίνει τη δυνατότητα στην ελληνική κυβέρνηση να διαπραγματευτεί μια ρεαλιστική χαλάρωση του στόχου για το πρωτογενές πλεόνασμα του 2016 με σκοπό το γενικότερο όφελος της ελληνικής οικονομίας και των Ελλήνων πολιτών».

Σύμφωνα με τα όσα είπε ο κ. Στουρνάρας στα «Νέα», τα 11,5 δισ. ευρώ είναι το κλειδί για την πόρτα εξόδου από το Μνημόνιο. Τα λεφτά θα πάνε πίσω στο Ταμείο της Ευρωζώνης που μας χρηματοδοτεί και εφόσον δεν τα χρειαστούμε θα μπορέσουν να σβήσουν το χρέος. Ετσι, τα 11,5 δισ. ευρώ θα μπορέσουν να αποτελέσουν το πρώτο κούρεμα που θα κάνει μόνη της η Ελλάδα στο χρέος της, κατά 5% με 6% του ΑΕΠ.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ