Σρέντερ: «Χτυπούν την Ελλάδα, για να πετύχουν συναίνεση στη Γερμανία»

Για «μεγάλο λάθος» της Άγγελα Μέρκελ να κατηγορεί την Ελλάδα ότι δεν κάνει μεταρρυθμίσεις, μίλησε χτες ο πρώην καγκελάριος της Γερμανίας, Γκέρχαρντ Σρέντερ, και τόνισε ότι η τακτική αυτή της Γερμανίδας καγκελαρίου οφείλεται σε πολιτικά παιχνίδια.

"Πιστεύω ότι η ομοσπονδιακή κυβέρνηση διέπραξε ένα μείζον σφάλμα στην αρχή της κρίσης", δήλωσε ο σοσιαλδημοκράτης πολιτικός στις Βρυξέλλες, όπου συμμετείχε σε συζήτηση υπό την προεδρία του δισεκατομμυριούχου γερμανού φιλάνθρωπου Νίκολας Μπεγκρίεν.

"Για να έχουν συναίνεση στη Γερμανία, άρχισαν να χτυπούν την Ελλάδα, αλλά αυτό ήταν λάθος", τόνισε ο Σρέντερ.

Υπενθυμίζεται ότι στην ίδια συζήτηση ο πρώην καγκελάριος ζήτησε και την εμβάθυνση της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης με τη δημιουργία των «Ηνωμένων Πολιτειών της Ευρώπης»

Στο μεταξύ, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Χέρμαν Βαν Ρόμπεϊ συναντήθηκε χθες το βράδυ με την Μέρκελ στο γραφείο της στο Βερολίνο και συμφώνησαν, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, πως η Ελλάδα και άλλες χώρες πρέπει να εφαρμόσουν γρήγορα δομικές και δημοσιονομικές μεταρρυθμίσεις, ενώ συζήτησαν επίσης προτάσεις για στενότερη οικονομική συνεργασία μέσα στην ευρωζώνη.

Υπέρ του ευρωομολόγου ο Σρέντερ

Σε σχέση με τα ευρωομόλογα, ο κ. Σρέντερ δήλωσε ότι είναι "μέρος της λύσης" και πρόσθεσε ότι "είναι έργο των Κυβερνήσεων, όχι μόνο να κοιτάνε την κοινή γνώμη, αλλά και να εργάζονται για να τη μεταβάλουν". Αναφορικά με την κριτική που δέχθηκε για την ένταξη της Ελλάδας στην ΟΝΕ, ο πρώην καγκελάριος είπε ότι δεν ήταν μόνο η Γερμανία που υποστήριξε την ένταξη και ότι θα ήταν δύσκολο να αποκλεισθεί η Αθήνα, όταν και η Ιταλία είχε γίνει δεκτή με παραπλήσιο υψηλό επίπεδο δημόσιου χρέους. "Νομίζω ότι η ένταξη της Ελλάδας δεν ήταν λάθος από μία μόνο Κυβέρνηση", είπε, προσθέτοντας ότι "τα στοιχεία δεν εξετάσθηκαν από τα κράτη-μέλη, αλλά από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή".

(ΑΠΕ-ΜΠΕ-Γερμ.Πρακτ. )

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ