Η αλλαγή ώρας σκοτώνει; Τι δείχνουν οι έρευνες - iefimerida.gr

Η αλλαγή ώρας σκοτώνει; Τι δείχνουν οι έρευνες

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Ξημερώματα Κυριακής ολόκληρη η Ευρώπη γύρισε τα ρολόγια μία ώρα πίσω και πέρασε στη χειμερινή ώρα. Αυτό σημαίνει ότι στο εξής θα βραδιάζει νωρίτερα.

Αν είστε από αυτούς που γκρινιάζουν επειδή δεν αντέχουν άλλο αυτή τη συνήθεια, που κληροδοτήθηκε από την εποχή της πρώτης πετρελαϊκής κρίσης, έχετε ένα αδιάσειστο επιχείρημα στα χέρια σας: η αλλαγή ώρας σκοτώνει.


Οπως κάθε χρόνο, η ευρωπαϊκή αρχή προστασίας πεζών προειδοποίησε με ανακοίνωσή της:

«Χειμερινή ώρα - Πεζοί, προσέξτε!».

163 πεζοίΚι αυτό γιατί, όπως έχουν αποδείξει οι στατιστικές, το πέρασμα στη χειμερινή ώρα αυξάνει τον αριθμό των ατυχημάτων. Περίπου είκοσι πεζοί επιπλέον σκοτώνονται κάθε μήνα, μεταξύ Νοεμβρίου και Ιανουαρίου.
«Ετσι, μεταξύ Νοεμβρίου 2012 και Ιανουαρίου 2013 πέθαναν . Πρόκειται για το 34,1% της ετήσιας θνησιμότητας πεζών» ανακοίνωσε το Διυπουργικό Παρατηρήριο της ασφάλειας πεζών της Γαλλίας.
Η σύνδεση με την αλλαγή της ώρας είναι σαφής:

«Η άφιξη της χειμερινής ώρας προκαλεί στιγμιαία μια έξαρση θανατηφόρων δυστυχημάτων στις ώρες πριν σκοτεινιάσει», αναφέρει το Παρατηρητήριο. Κι αυτό γιατί νυχτώνει νωρίτερα την ώρα που οι άνθρωποι επιστρέφουν από την εργασία τους, τα φώτα της πόλης δεν φωτίζουν επαρκώς και οι αυτοκινητιστές στο τέλος της ημέρας είναι περισσότεροι και περισσότερο κουρασμένοι.
Επομένως, για να αποφύγει κάποιος να παρασυρθεί από αυτοκίνητο και να πεθάνει στον δρόμο, η ευρωπαϊκή αρχή της οδικής ασφάλειας συμβουλεύει στους πεζούς τα εξής: "Φορέστε ανοιχρόχρωμα ρούχα ή, αν διαθέτετε, φορέστε ρούχα με ρίγες φωσφοριζέ"».
Οσον αφορά τα δίκυκλα, οι προειδοποιήσεις είναι ακόμη πιο σαφείς:
«Μοτοσικλετιστές, το γιλέκο με τις φωσφοριζέ ρίγες είναι εντελώς απαραίτητο σε κάθε περίπτωση. Είναι υποχρεωτικό τη νύχτα, αν κυκλοφορείτε σε περιοχές χωρίς επαρκή φωτισμό, αλλά και κατά τη διάρκεια της ημέρας, αν η ορατότητα είναι χαμηλή. Μην ανεβαίνετε στα πεζοδρόμια».

Αυξάνονται και τα καρδιακά επεισόδια

Ο κίνδυνος εμφράγματος αυξάνεται όταν αλλάζει η ώρα, αλλά μόνο την άνοιξη.
Σύμφωνα με αμερικανική έρευνα, η οποία δημοσιεύτηκε τον περασμένο Μάριο, το πέρασμα στην καλοκαιρινή ώρα αυξάνει τα καρδιακά επεισόδια τη Δευτέρα που έπεται της αλλαγής. Ο κίνδυνος εμφράγματος, σε αυτή την περίπτωση, αυξάνεται κατά 25% σε σχέση με τις άλλες Δευτέρες της χρονιάς. Γιατί; Η αλλαγή των κύκλων του ύπνου μας έχει αρνητικές συνέπειες στην υγεία και ειδικά στο κυτταρικό στρες, σύμφωνα με τους ερευνητές της μελέτης.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ