Η δίαιτα των μονομάχων -Ηταν χορτοφάγοι, είχαν το δικό τους ενεργειακό ποτό

Εκαναν πολύωρες προπονήσεις για να είναι έτοιμοι για τη μεγάλη μάχη. Αλλωστε, η «ήττα» για εκείνους δεν ήταν απλά μία ατυχής έκβαση αγώνα. Ισοδυναμούσε με το θάνατο. Παρόλα αυτά, οι μονομάχοι δεν έκαναν διατροφή υψηλή σε πρωτεΐνη, όπως οι σύγχρονοι αθλητές.

Αντιθέτως, τα περνούσαν όλα αυτά ενώ τρέφονταν με σιτηρά, ενώ έπιναν το δικό τους ενεργειακό ποτό με ξύδι και φλαμουριά. Το συμπέρασμα αυτό προκύπτει από τις μελέτες Γερμανών ερευνητών, οι οποίοι ανέλυσαν το κολλαγόνο στα οστά Ρωμαίων που βρέθηκαν σε ένα νεκροταφείο του 2ου αιώνα. Τα αποτελέσματα επιβεβαιώνουν την εκτίμηση ότι οι μονομάχοι ήταν χορτοφάγοι.

Το νεκροταφείο είχε αποκαλυφθεί αρχικά το 1933, στην Εφεσο, αλλά τώρα έγιναν οι αναλύσεις. Σύμφωνα με τα αποτελέσματα λοιπόν, οι μονομάχοι έτρωγαν σιτάρι και κριθάρι ως βασικό είδος διατροφής, ενώ κάποιοι κατανάλωναν και φασόλια. Ακόμη, στο «μενού» τους υπήρχε η βρώμη, τα αποξηραμένα φρούτα. Οσο για το «ποτό» τους από ξύδι και φλαμουριά, οι ερευνητές θεωρούν ότι με αυτό τον τρόπο οι μονομάχοι πίστευαν ότι δυναμώνουν το σώμα μετά από την εξαντλητική άσκηση και θεραπεύονται ταχύτερα τα οστά τους, σύμφωνα με την Daily Mail.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ