El Mundo: Oι τζιχαντιστές κάνουν λαθρεμπόριο βενζίνης στην Ευρώπη -Ο ρόλος της Τουρκίας - iefimerida.gr

El Mundo: Oι τζιχαντιστές κάνουν λαθρεμπόριο βενζίνης στην Ευρώπη -Ο ρόλος της Τουρκίας

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

«Το πετρέλαιο του αίματος: Διαπραγματεύσεις και υποκρισία» είναι ο τίτλος του ρεπορτάζ της ισπανικής El Mundo για το πώς οι μαχητές του Ισλαμικού Χαλιφάτου κερδίζουν από τους Ευρωπαίους ημερησίως αμύθητα ποσά εξ αιτίας του λαθρεμπορίου πετρελαίου.

Συγκεκριμένα, όπως αναφέρει η ισπανική εφημερίδα, οι τζιχαντιστές της ISIS έχουν καταλάβει στη Συρία και κυρίως στο Ιράκ στρατηγικούς τομείς κοιτασμάτων πετρελαίου. Από εκεί, προβαίνουν σε εξαγωγή βενζίνης και λαθρεμπόριο του «μαύρου χρυσού» μέσω Τουρκίας. Ευτυχώς για εκείνους, αναφέρει το δημοσίευμα, στην Ευρώπη υπάρχουν εταιρείες πρόθυμες να αγοράσουν το πετρέλαιο τους. Μάλιστα, τα κέρδη του Ισλαμικού Κράτους από τις παράνομες εξαγωγές του μαύρου χρυσού είναι τόσο υψηλά που υπολογίζονται σε 1 με 2 εκατ. δολάρια την ημέρα!

Οπως αναφέρεται στο ρεπορτάζ, το αποτέλεσμα του πολέμου δεν φαίνεται να κρίνεται στο μέτωπο της μάχης. Κάθε πόλεμος απαιτεί συνεχή εφοδιασμό των μαχητών με τρόφιμα, πυρομαχικά, όπλα... Στον συγκεκριμένο εμπλέκεται και το πετρέλαιο, το οποίο έχει τον ρόλο που είχαν τα «ματωμένα διαμάντια» στον πόλεμο της Σιέρα Λεόνε. Ωστόσο, μια τσάντα από «ματωμένα διαμάντια» είναι πιο διαχειρίσιμη σε σχέση με το πετρέλαιο, τονίζει η εφημερίδα, καθώς από τη φύση του το εμπόριο του μπορεί να πάρει ανεξέλεγκτες διαστάσεις.

Για να κατανοήσει κάποιος το μέγεθος των πετρελαιοπηγών που ελέγχει πλέον η ISIS, αρκεί να αναφερθούν τα στρατηγικής σημασίας διυλιστήρια που έχει καταλάβει με κυριότερο το Baiji, που αντιστοιχεί στο ένα τρίτο της ιρακινής παραγωγής πετρελαίου.

Σε αυτό το σημείο είναι άξιο διευκρίνισης ότι το ιρακινό πετρέλαιο έχει το δικό του «αποτύπωμα». Κάθε πετρέλαιο είναι διαφορετικό και προσδιορίζεται από τη χημική του σύνθεση, επισημαίνεται στο δημοσίευμα. Και τα διυλιστήρια μπορούν να επεξεργαστούν μόνο το πετρέλαιο για το οποίο έχουν κατασκευαστεί. Μάλιστα, η οποιαδήποτε αναπροσαρμογή τους σε άλλον τύπο πετρελαίου συνεπάγεται εκατοντάδες εκατομμύρια δολάρια.

Σε αυτό το δεδομένο, αν προσθέσουμε το γεγονός ότι το ιρακινό πετρέλαιο δεν μπορεί να μεταφερθεί μέσω πετρελαιαγωγών, αλλά μόνο μέσω φορτηγών από τους δρόμους του βόρειου Ιράκ προς τη Συρία και από εκεί μέσω Τουρκίας στην Ευρώπη, τότε καθίσταται σαφές ότι το κλειδί για το τι διακινείται στην Ευρώπη το κρατά η Τουρκία.

Ακόμα και ο πιο ανίδεος, αναφέρει η εφημερίδα, μπορεί να κατανοήσει ότι το αργό πετρέλαιο που μεταφέρεται στα τεράστια δεξαμενόπλοια που διασχίζουν τη Μεσόγειο, δεν έχει και τόσο «ιερή» προέλευση. Τα πλοία επιδεικνύουν πάρα πολλές φορές πλαστά έγγραφα για να κάνουν τη δουλειά τους και να δένουν και να φεύγουν από τα ευρωπαϊκά λιμάνια ανενόχλητα. Με αυτό τον τρόπο, χρηματοδοτούν τη δράση των τζιχαντιστών οι οποίοι προελαύνουν σχεδόν ανενόχλητοι σε Συρία και Ιράκ, γιγαντώνοντας το Ισλαμικό Χαλιφάτο.

Σε αυτό το σημείο, είναι που έρχεται η ευθύνη των Eυρωπαίων, γράφει η El Mundo, οι οποίοι κάνοντας τα στραβά μάτια ίσως ευθύνονται ακόμη περισσότερο από την Τουρκία για τον πλουτισμό των τζιχαντιστών. Είναι προφανές ότι αυτό το πετρέλαιο πωλείται στις αγορές της Ευρώπης και μάλιστα μαζικά, καθώς είναι η πιο κοντινή αγορά.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ