Η κορυφαία έκθεση Documenta του Κάσσελ έρχεται στην Αθήνα το 2017 -Η Αθήνα στο κέντρο της παγκόσμιας σύγχρονης τέχνης - iefimerida.gr

Η κορυφαία έκθεση Documenta του Κάσσελ έρχεται στην Αθήνα το 2017 -Η Αθήνα στο κέντρο της παγκόσμιας σύγχρονης τέχνης

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Είναι μαζί με την Μπιενάλε της Βενετίας η κορυφαία έκθεση σύγχρονης τέχνης στην Ευρώπη και από τις σημαντικότερες σε όλο τον κόσμο. Ακόμα περισσότερο ίσως και από τη Μπιενάλε, αφού η Documenta γίνεται κάθε πέντε χρόνια, στο Κάσσελ της Γερμανίας, ήδη από το 1955. Η μεγάλη είδηση είναι πως καλλιτεχνικός διευθυντής της Documenta, o ισχυρός κύριος Aνταμ Σίμτζικ αποφάσισε η έκθεση του 2017 να γίνει όχι μόνο στο Κασσέλ αλλά και στην Αθήνα, υπό τον εύγλωττο τίτλο «Documenta 14: Learning from Athens», δηλαδή μαθαίνοντας από την Αθήνα.

Η κορυφαία έκθεση Documenta του Κάσσελ έρχεται στην Αθήνα το 2017 -Η Αθήνα στο κέντρο της  παγκόσμιας σύγχρονης τέχνης | iefimerida.gr 0

Ο πολωνικής καταγωγής καλλιτεχνικός διευθυντής (φωτογραφία πάνω) δήλωσε στο artnews πως προφανώς υπάρχουν θέματα εχθρότητας μεταξύ Ελλάδας Γερμανίας με αφορμή τα μέτρα λιτότητας «και αυτό είναι απολύτως κατανοητό. Αυτό και άλλα δύσκολα θέματα μεταξύ Ελλάδας Γερμανίας θα αντιμετωπιστούν αλλά δεν θα είναι το κεντρικό θέμα της έκθεσης. Αυτό που με ενδιαφέρει είναι ότι η Αθήνα είναι μια σύγχρονη μητροπολιτική πόλη της Μεσογείου, συνδεδεμένη με άλλες περιοχές δίπλα στη θάλασσα. Συνορευει με την Τουρκία, έχει μια ροή μεταναστών που έρχονται από παντου -Αφρική, Ασία και ακόμα πιο μακριά. Αντιπροσωπεύει μια μεγαλύτερη κατάσταση που πρέπει να αντιμετωπίσει η Ευρώπη και ελπίζω ότι θα το αντιμετωπίσει, θα το δει μέσα από αυτή την έκθεση... Βλέπω την Αθήνα ως σύνορο, ή χώρο όπου η άνθρωποι έρχονται από πολλά διαφορετικά σημεία του κόσμου, μπορούν να γίνουν ορατοί».

Η κορυφαία έκθεση Documenta του Κάσσελ έρχεται στην Αθήνα το 2017 -Η Αθήνα στο κέντρο της  παγκόσμιας σύγχρονης τέχνης | iefimerida.gr 1


Ο Σίμτζικ βρίσκεται στη διαδικασία αναζήτησης χώρων στην Αθήνα για την πραγματοποίηση του δεύτερου μέρους της Documenta, συζητά με καλλιτέχνες, συγγραφείς, διανοούμενους, φιλοσόφους, καλλιτέχνες από τις παραστατικές τέχνες, έχοντας αποκλείσει εντελώς από τις συζητήσεις όσους ασχολούνται με το εμπόριο τέχνης. Προτιμά τη συνεργασία με δημόσιους οργανισμούς, με πιο θεσμικούς φορείς στην Αθήνα.
Σύμφωνα με το artnews επικεφαλής του γραφείου της Αθήνας είναι η γνωστή ιστορικός τέχνης και curator Μαρίνα Φωκίδη, η οποία δημιούργησε εν μέσω κρίσης την Kunsthalle Athena στο Μεταξουργείο δημιουργώντας μια νέα συνθήκη στη σύγχρονη τέχνη της πόλης.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ