«Βραχυκύκλωμα» Σαμαρά: Οι διεθνείς πιέσεις και ο φόβος των πρόωρων εκλογών - iefimerida.gr

«Βραχυκύκλωμα» Σαμαρά: Οι διεθνείς πιέσεις και ο φόβος των πρόωρων εκλογών

«Βραχυκύκλωμα» Σαμαρά: Οι διεθνείς πιέσεις και ο φόβος των πρόωρων εκλογών
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος βρίσκεται για ακόμη μια φορά η Ελλάδα και οι προσπάθειες της ελληνικής κυβέρνησης να αποφύγει τις πρόωρες εκλογές, παρουσιάζοντας ταυτόχρονα πρόοδο στο οικονομικό της πρόγραμμα. Την ίδια ώρα, ο πρωθυπουργός και το επιτελείο του ψάχνουν να βρουν τρόπο για να εκπληρώσουν τις εξαγγελίες για φοροελαφρύνσεις και, αισίως, για έξοδο από το Μνημόνιο.Τις τελευταίες ημέρες υπάρχει ένα μπαράζ δημοσιευμάτων από ΜΜΕ του εξωτερικού και χρηματοπιστωτικά ιδρύματα που αναφέρονται ακριβώς σε αυτό το σταυροδρόμι στο οποίο έχει περιέλθει το Μέγαρο Μαξίμου και το οποίο δεν απέχει πολύ από το να εξελιχθεί σε αδιέξοδο. Παράλληλα, γίνονται σαφείς αναφορές και στις δηλώσεις του πρωθυπουργού και του αντιπροέδρου της κυβέρνησης για την Τρόικα και το ΔΝΤ και το πόσο απαραίτητη κρίνεται η παρουσία τους στη χώρα.

Εξοδος από το Μνημόνιο και πρόωρες εκλογές: Η «Σκύλα» και η «Χάρυβδη» του Μαξίμου

Χαρακτηριστικό είναι ότι μεγάλα μέσα όπως το Reuters, το Bloomberg, αλλά και το CNBC κάνουν λόγο για πολιτική αβεβαιότητα και οριοθετούν τα πάντα στις εξελίξεις αναφορικά με την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας.

Το πρακτορείο Bloomberg αναφέρει χαρακτηριστικά ότι ο Ελληνας πρωθυπουργός μετέβη εσπευσμένα στο Βερολίνο υπό την πίεση της ανερχόμενης αξιωματικής αντιπολίτευσης με στόχο να λάβει για ακόμη μια φορά τη στήριξη της Ανγκελα Μέρκελ. Ελπίδα του Αντώνη Σαμαρά είναι πως «Αν η Τρόικα δεν είναι τόσο δεδομένη στην Ελλάδα, θα είναι ικανός να έχει πάρει με το μέρος του κάποιους ανεξάρτητους βουλευτές και αντιμνημονιακές δυνάμεις ενόψει της εκλογής του ΠτΔ. Παρόλα αυτά τα νούμερα δεν είναι εύκολα». Τα αποτελέσματα της συνάντησης στο Βερολίνο ερμηνεύθηκαν από όλες τις πλευρές με διαφορετικό τρόπο, ωστόσο, το Bloomberg υπογραμμίζει ότι «ο Σαμαράς είπε στο Βερολίνο πως η Ελλάδα μπορεί να σταθεί μόνη της στα πόδια της και να βγει νωρίτερα από το πρόγραμμα διάσωσης. Από την άλλη η Μέρκελ εξήρε τις επιτυχίες της ελληνικής πλευράς, αλλά δεν δεσμεύτηκε για πρόωρη έξοδο».

Στον αντίποδα το Reuters σημειώνει, σε δημοσίευμά του, πως το ρίσκο που είναι διατεθειμένη να πάρει η ελληνική κυβέρνηση αναφορικά με την έξοδο από το Μνημόνιο, εμπεριέχει υψηλούς κινδύνους. Το πρακτορείο επισημαίνει, όμως, ότι για την Αθήνα το πολιτικό ρίσκο να μην επιχειρήσει έξοδο από το Μνημόνιο είναι μεγαλύτερο από το οικονομικό ρίσκο, ενώ εκτιμούν ότι το κλίμα έχει γυρίσει υπέρ της κυβέρνησης. «Με 154 βουλευτές η κυβέρνηση ελπίζει ότι μια έξοδος από το Μνημόνιο θα μπορούσε να τη βοηθήσει να προσελκύσει κάποιους από τους 24 ανεξάρτητους βουλευτές ή και κάποιο μικρό αντιμνημονιακό κόμμα» προσθέτουν οι συντάκτες του άρθρου.

Σε αντίστοιχο κλίμα ήταν και το ρεπορτάζ του αμερικανικού δικτύου CNBC, την Πέμπτη, το οποίο υπογραμμίζει ότι οι πολιτικοί φόβοι καταστρέφουν το μήνα του μέλιτος της Ελλάδας στις αγορές και σημειώνει ότι οι αγορές φοβούνται πως το προσχέδιο του προϋπολογισμού του επόμενου έτους δεν θα εγκριθεί από τους δανειστές της χώρας. Παραθέτει μάλιστα ως στοιχείο το γεγονός ότι το κόστος δανεισμού της Ελλάδας αυξήθηκε την τελευταία εβδομάδα.

Bank of America και BNP Paribas: Βελτιωμένο το κλίμα, αλλά το ρίσκο αυξάνεται

Δεν είναι τυχαίο ότι και οι δύο οίκοι κάνουν λόγο για αναταραχή στις αγορές από ενδεχόμενες πρόωρες εκλογές, αλλά και εμπόδια στην ανάκαμψη.Την Παρασκευή δύο χρηματοπιστωτικοί οίκοι, η Bank of America και η BNP Paribas σε αντίστοιχες ανακοινώσεις τους συμπεραίνουν την βελτίωση στο οικονομικό κλίμα, αλλά τονίζουν πως το πολιτικό ρίσκο αυξάνεται και κάνουν λόγο για αναταραχές σε περίπτωση πρόωρων εκλογών.

Πολλαπλά πυρά από Κομισιόν: Ολα στον αέρα -Κάντε απολύσεις, κόψετε μισθούς και συντάξεις

Παράλληλα, στη σκιά της επερχόμενης αξιολόγησης του ελληνικού προγράμματος από την Τρόικα, τα σημερινά «μαντάντα» από τις Βρυξέλλες μόνο ως ευχάριστα δεν μπορούν να ερμηνευθούν, καθώς, η Κομισιόν διεμήνυσε ότι τα πάντα στη χώρα είναι στον αέρα.

Σύμφωνα με πηγές των Βρυξελλών, η επόμενη αξιολόγηση θα είναι εξαιρετικά δύσκολη με τους Ευρωπαίους εταίρους να ανοίγουν, ουσιαστικά όλα τα θέματα και να αμφισβητούν τις προβλέψεις του οικονομικού επιτελείου, αλλά και τις εξαγγελίες του πρωθυπουργού.

Στο ζήτημα των φοροελαφρύνσεων, πάνω στο οποίο το Μαξίμου έχει στηρίξει αρκετά, η ΕΕ απαντάει πως όλα θα εξεταστούν λεπτομερώς προειδοποιώντας ότι σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να ξεφύγει η χώρα από τους δημοσιονομικούς της στόχος.

Επιπλέον, οι Βρυξέλλες απαιτούν να ανοίξει το ζήτημα των ομαδικών απολύσεων, να εξεταστεί εκ νέου το θέμα των μισθών στο Δημόσιο, αλλά και οι αναπροσαρμογές στις συντάξεις.

Στο κλίμα των ημερών, η Κομισιόν έδωσε και απάντηση για την πιθανότητα εξόδου της Ελλάδας από το Μνημόνιο και την μετα-τρόικα εποχή τονίζοντας ότι αυτό είναι κάτι που πρέπει να συζητηθεί την επόμενη μέρα. Οι ίδιες πηγές αναγνωρίζουν ότι η Τρόικα δε μπορεί να συνεχιστεί με τη σημερινή της μορφή, πλην όμως τονίζουν ότι οι κοινοτικές υπηρεσίες θα έχουν σημαντική επιτήρηση στην Ελλάδα.

Τέλος, σε ό,τι αφορά τη θέση της Ελλάδας να μην υπάρξει νέο πρόγραμμα βοήθειας, πηγές των Βρυξελλών τόνιζαν ότι καθοριστικός παράγοντας είναι η δυνατότητα της χώρας να επιστρέψει στις αγορές και να δανείζεται με λογικά επιτόκια. Επίσης, σύμφωνα με τις Βρυξέλλες, σημαντικό ρόλο στην επιστροφή της Ελλάδας στις αγορές θα παίξει η εκτέλεση του προϋπολογισμού το 2014 και το 2015, η πορεία των δημόσιων οικονομικών και η εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ