BofA: Αυξάνεται το πολιτικό ρίσκο στην Ελλάδα - iefimerida.gr

BofA: Αυξάνεται το πολιτικό ρίσκο στην Ελλάδα

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Σε μια πλήρη ανάλυση-πρόβλεψη του τι θα συναντήσει η Ελλάδα το αμέσως επόμενο διάστημα, προχωράει η Bank of America Marrill Lynch με το σημείωμα που ανήρτησε την Πέμπτη.

Συγκεκριμένα αναφέρει πως το πολιτικό ρίσκο αναμένεται να αυξηθεί, καθώς η εκλογή του ΠτΔ ενδέχεται να οδηγήσει σε πρόωρες εκλογές, οι οποίες μπορούν να αναδείξουν τον ΣΥΡΙΖΑ πρώτο κόμμα. Τούτο θα προκαλούσε αναταραχές στις αγορές, σημειώνει χαρακτηριστικά.

Σύμφωνα με το Capital.gr, παράλληλα αναφέρει πως δεν υπάρχει εκτροχιασμός των στόχων που έχουν τεθεί από την Τρόικα, αν και οι μεταρρυθμίσεις καθυστερούν. Η BofA Merrill Lynch εκτιμά ότι η έκτη αξιολόγηση του προγράμματος θα είναι δύσκολη. Οι συζητήσεις θα ξεκινήσουν στο τέλος Σεπτεμβρίου. Οι προκλήσεις για το 2015 περιλαμβάνουν τον προϋπολογισμό, το κλείσιμο του χρηματοδοτικού κενού (που το τοποθετεί στα 12 δισ. ευρώ) και μια συμφωνία για το χρονοδιάγραμμα των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων.

Όπως εκτιμά ο οίκος, τα περιθώρια θετικών εκπλήξεων από την Ελλάδα είναι μικρά, και όπως υποδηλώνουν τα πρόσφατα στοιχεία, υπάρχουν αυξημένα πτωτικά ρίσκα. Ο τουρισμός και οι πωλήσεις αυτοκινήτων είναι οι μόνοι δείκτες που ακόμη εμφανίζουν κάποια δυναμική. Η βιομηχανική παραγωγή Ιουλίου σε εποχικά προσαρμοσμένους όρους, υποχώρησε κάτω από το επίπεδο του β΄ τριμήνου, η εμπιστοσύνη του κλάδου τον Αύγουστο υποχώρησε οριακά και οι εξαγωγές δεν έχουν ακόμη ανακάμψει. Με μικρό περιθώριο για εκπλήξεις, αναμένουμε ότι η προσοχή θα στραφεί στις θεσμικές και πολιτικές εξελίξεις».

Επισημαίνει ακόμη στα δημοσιονομικά, ότι η κυβέρνηση θα είναι σε θέση να πετύχει τους στόχους του 2014, «αλλά ο πρωθυπουργός μόλις ανακοίνωσε περικοπές φόρων που θα μπορούσαν να θέσουν σε κίνδυνο τους δημοσιονομικούς στόχους του 2015. Οι περισσότερες μεγάλες διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις συνεχίζουν να καθυστερούν, ιδιαίτερα στον τομέα των ιδιωτικοποιήσεων, που οδηγεί σε μαζικές απολύσεις εργαζόμενων και απολύσεις στο δημόσιο, και άνοιγμα των κλειστών επαγγελμάτων.

«Μόλις καταλήξουν οι συμφωνίες σε αυτά τα ζητήματα, οι συζητήσεις θα περάσουν στο λεγόμενο OSI μέσω χαμηλότερων επιτοκίων και παράτασης του χρόνου αποπληρωμής στα δάνεια του επίσημου τομέα. Αναμένουμε παρατεταμένες διαπραγματεύσεις, καθώς και ότι μια συμφωνία για οποιαδήποτε ελάφρυνση του χρέους του επίσημου τομέα, να δεσμεύεται με μεταρρυθμίσεις».

Στο πολιτικό τοπίο, ο οίκος τονίζει ότι εάν η βουλή αποτύχει να εκλέξει νέο πρόεδρο, θα προκληθούν εθνικές εκλογές. Σε αυτή την περίπτωση, «όλες οι πρόσφατες δημοσκοπήσεις υποδηλώνουν ότι θα κερδίσει το λαϊκιστικό αριστερό κόμμα ΣΥΡΙΖΑ, αλλά δεν θα είναι σε θέση να σχηματίσει κυβέρνηση μόνο του».

Όπως εκτιμά η BofA Merrill Lynch, «εάν δεν μπορεί να σχηματιστεί μια κυβέρνηση συνασπισμού, θα διεξαχθούν εκ νέου εκλογές, αυξάνοντας την πολιτική αβεβαιότητα και καθυστερώντας τις μεταρρυθμίσεις. Ένας συνασπισμός υπό τον ΣΥΡΙΖΑ, είναι πιθανό να προκαλέσει ανησυχίες στην αγορά, καθώς το πρόγραμμα του ΔΝΤ μπορεί να τεθεί σε κίνδυνο. Εάν ο ΣΥΡΙΖΑ μετακινηθεί προς το κέντρο αφού σχηματίσει κυβέρνηση, η εσωτερική αντιπολίτευση του κόμματος μπορεί να βάλει τη νέα κυβέρνηση σε αδύναμη θέση».

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ