Ελεύθεροι αλωνίζουν τρεις τζιχαντιστές στη Μασσαλία: Μπαλάκι οι ευθύνες μεταξύ Γαλλίας και Τουρκίας -Σε συναγερμό οι Αρχές - iefimerida.gr

Ελεύθεροι αλωνίζουν τρεις τζιχαντιστές στη Μασσαλία: Μπαλάκι οι ευθύνες μεταξύ Γαλλίας και Τουρκίας -Σε συναγερμό οι Αρχές

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Ελεύθεροι κυκλοφορούν από το βράδυ της Τρίτης επί γαλλικού εδάφους τρεις τζιχαντιστές, γαλλικής υπηκοότητας, οι οποίοι έφτασαν αεροπορικώς στη Μασσαλία μέσω Τουρκίας, χωρίς να γίνουν αντιληπτοί -παρότι αναμένονταν στη χώρα- από τις Αρχές του ευρωπαϊκού αεροδρομίου. Από τότε που έγινε γνωστή η είδηση, οι ευθύνες για το «χάσιμο» των τριών τζιχαντιστών έχουν γίνει μπαλάκι μεταξύ Γαλλίας και Τουρκίας.

Συγκεκριμένα, ο υπουργός Αμυνας της Γαλλίας Ζαν-Ιβ Λε Ντριάν επέκρινε τη «λανθασμένη πρωτοβουλία» της Αγκυρας να αλλάξει την πτήση των τριών τζιχαντιστών που επέστρεφαν από τη Συρία μέσω της Τουρκίας. Παράλληλα, αναγνώρισε ότι υπήρξε πρόβλημα στο σύστημα ελέγχου των διαβατηρίων στη Μασσαλία, κάνοντας λόγο σε συνέντευξή του στον ραδιοσταθμό «France Info» για «ατύχημα» και «γκάφα».

«Είναι προφανές ότι συνέβη ένα σοβαρό ατύχημα, αλλά σε μεγάλο μέρος οφείλεται στις δυσκολίες, στην απουσία, πολύ καλής συνεργασίας με τις τουρκικές υπηρεσίες. Αυτό το ατυχές περιστατικό δείχνει ότι οφείλουμε να ενισχύσουμε τις σχέσεις, τις μεθόδους και τον συντονισμό των ενεργειών με τις τουρκικές αρχές», δήλωσε ο Γάλλος υπουργός.

Οι γαλλικές αρχές ήταν τόσο άσχημα προετοιμασμένες που επειδή περίμεναν τους τζιχαντιστές στο Παρίσι και άλλη ώρα από τη συμφωνημένη είχαν ήδη προχωρήσει σε ανακοίνωση για τη σύλληψή τους στο αεροδρόμιο Ορλί του Παρισιού, ενώ εκείνοι έφθασαν στο αεροδρόμιο της Μασσαλίας.

Μεταξύ των τριών περιλαμβάνεται ο σύζυγος της Σουάντ Μεράχ, της αδελφής του Μοχάμεντ Μεράχ, του νεαρού από την Τουλούζη που σκοτώθηκε από την αστυνομία τον Μάρτιο του 2012 αφού δολοφόνησε επτά ανθρώπους, ανάμεσά τους πολλά παιδιά, σε εβραϊκό σχολείο της πόλης. Τότε, το χτύπημα αυτό είχε θεωρηθεί πως ήταν το τελειωτικό για τον Σαρκοζί εν όψει των τότε επικείμενων προεδρικών εκλογών κατά τις οποίες ηττήθηκε από τον Φρανσουά Ολάντ.

Ο Ιμάντ Τζεμπαλί, ο Αμπντελουαχέντ Μπαγνταλί και η Γκαέλ Μορίζ παρακολουθούνταν από τις γαλλικές μυστικές υπηρεσίες και τον Φεβρουάριο αναχώρησαν για τη Συρία με σκοπό να ενταχθούν στις τάξεις του Ισλαμικού Κράτους. Απογοητευμένοι, σύμφωνα με πρόσωπα του περιβάλλοντός τους, από την πραγματικότητα του συριακού τζιχάντ, αποφάσισαν να παραδοθούν στο τέλος του Αυγούστου στην αστυνομία στα τουρκικά σύνορα, ζητώντας να παραδοθούν στις γαλλικές αρχές.

Επειτα από κράτηση τριών εβδομάδων, οι τουρκικές αρχές τούς μετέφεραν την Τρίτη σε αεροδρόμιο της Κωνσταντινούπολης για να τους επιβιβάσουν σε πτήση προς το Παρίσι. Οταν ο πιλότος του αεροπλάνου που θα πραγματοποιούσε την πτήση προς τη Γαλλική πρωτεύουσα αρνήθηκε να τους δεχθεί εξαιτίας της απουσίας εγγράφων που είχαν σχέση με την απέλασή τους από την Τουρκία, οι τουρκικές αρχές τους επιβίβασαν στην επόμενη πτήση προς τη Γαλλία, που, όμως, είχε προορισμό τη Μασσαλία, χωρίς να ειδοποιήσουν τις γαλλικές αρχές που περίμεναν στο αεροδρόμιο του Ορλί.

Στο μεταξύ, οι τρεις έφθασαν στο αεροδρόμιο της Μασσαλίας, πέρασαν ανενόχλητοι από τον έλεγχο του τελωνείου και έφυγαν ελεύθεροι από το αεροδρόμιο.

«Υπήρχε βλάβη στη Μασσαλία, το ξέρω», παραδέχθηκε ο Λε Ντριάν αναφερόμενος στο σύστημα ελέγχου Cheops.

Αργότερα, ο δικηγόρος του Ιμάντ Τζεμπαλί δήλωσε ότι έλαβε τηλεφώνημα του πελάτη του: «Βρίσκεται στη Γαλλία, κανείς δεν πήγε να τον συλλάβει, δεν καταλαβαίνει τι συμβαίνει, αλλά είναι απολύτως διατεθειμένος να δώσει εξηγήσεις, εάν οι υπηρεσίες έρθουν σε επαφή μαζί του...».

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ