Il Fatto Quotidiano: «Θησαυρός» 40 δισ. ευρώ στο ελληνικό υπέδαφος -Το ενδιαφέρον του Πεκίνου μπορεί να διώξει την Tρόικα; - iefimerida.gr

Il Fatto Quotidiano: «Θησαυρός» 40 δισ. ευρώ στο ελληνικό υπέδαφος -Το ενδιαφέρον του Πεκίνου μπορεί να διώξει την Tρόικα;

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

«Η Ελλάδα και οι βλέψεις του Πεκίνου για την εξόρυξη σπάνιων μετάλλων που αξίζουν 40 δισ. ευρώ» είναι ο τίτλος του ρεπορτάζ της ιταλικής εφημερίδας «Il Fatto Quotidiano» η οποία αναφέρει στο ρεπορτάζ της πως «αξιωματούχοι της κινεζικής κυβέρνησης και εκπρόσωποι του κινεζικού συνδέσμου επιχειρήσεων εξόρυξης μετάλλων (Minmetals Corporation) έχουν αρχίσει διερευνητικές συνομιλίες με την κυβέρνηση της Αθήνας για την εκμετάλλευση του ορυκτού πλούτου της χώρας. Πρόκειται για μία από τις πέντε ευρωπαϊκές χώρες που διαθέτουν αποθέματα λιθίου και άλλα υλικά που χρησιμοποιούνται για να κατασκευαστούν προϊόντα υψηλής τεχνολογίας».

Η ιταλική εφημερίδα που χαρακτηρίζει τα αποθέματα ως «νέο θησαυρό» αναρωτιέται αν μπορούν να σώσουν ή έστω να διευθετήσουν το ελληνικό χρέος, σημειώνοντας πως μέσα στο ελληνικό υπέδαφος «είναι κρυμμένα» 40 δισ. ευρώ. Στη συνέχεια τονίζεται πως εδώ βρίσκεται «η νέα επενδυτική ευκαιρία στη χώρα, η οποία καθοδηγείται τα τελευταία χρόνια από το Μνημόνιο της Τρόικα,με την Κίνα ήδη να βρίσκεται σε καλό δρόμο όσον αφορά τις διαπραγματεύσεις και τον προγραμματισμό». Οπως αναφέρει το ρεπορτάζ, στόχος των επαφών μεταξύ των δύο πλευρών, του Πεκίνου και της Αθήνας, που ακόμη είναι σε διερευνητικό στάδιο, «είναι η υπογραφή των συμβάσεων για ερευνητικά έργα που στο κοντινό μέλλον θα μπορούσε να οδηγήσει σε μεγαλύτερη συνεργασία στον τομέα της εκμετάλλευσης πόρων».

«Επί τη ευκαιρία της Ευρωπαϊκής Διάσκεψης για τα καινοτόμα υλικά, διοργανώτρια της οποίας ήταν η Apple, μεγάλη αντιπροσωπεία επιχειρηματιών και κρατικών αξιωματούχων από την Κίνα ταξίδεψαν στην Αθήνα, όπου διαμένουν αρκετές ημέρες, όχι μόνο για να επισκεφθούν το Ινστιτούτο Γεωλογικών και Μεταλλευτικών Ερευνών (ΙΓΜΕ), μαζί με τον Υπουργό Ανάπτυξης Νίκο Δένδιας, αλλά και για να οργανώσουν την νέα επενδυτική ευκαιρία από κοινού με τον πρέσβη Zou Xiaoli, ο οποίος εδώ και καιρό τρέχει ανάλογες ενέργειες» αποκαλύπτει η εφημερίδα. Μάλιστα, για τον Κινέζο πρέσβη τονίζεται ότι δηλώσει πολλές φορές το ενδιαφέρον της χώρας του για επενδύσεις στην Ελλάδα και έχει εκφράσει την πεποίθηση ότι «η συνεργασία θα είναι αμοιβαία επωφελής τόσο για την Ελλάδα όσο και για την ευρωπαϊκή ήπειρο».

Οσο για την ελληνική πλευρά, το δημοσίευμα τονίζει πως «σύμφωνα με αξιωματούχους του αντίστοιχου υπουργείου στην Αθήνα, μέχρι στιγμής τέτοιου είδους έρευνες έχουν διεξαχθεί σε ολόκληρη την Ευρώπη, και το ΙΓΜΕ διαπίστωσε ενθαρρυντικά σημάδια ύπαρξης (σημαντικής ποσότητας κοιτασμάτων) στο ελληνικό υπέδαφος». Μάλιστα, τα είδη μετάλλων που «κρύβονται» κάτω από την ελληνική γη υπολογίζονται σε 17, σύμφωνα με την Il Fatto Quotidiano, και βρίσκονται κυρίως στη Βόρεια Ελλάδα, όπως στη Χαλκιδική. Επιπλέον, «η χερσόνησος της Χαλκιδικής είναι μία από τις λίγες στον ευρωπαϊκό χώρο που έχουν αποθέματα των λεγόμενων "σπάνιων γαιών", για τις οποίες η ζήτηση αυξάνεται σε παγκόσμιο επίπεδο».

Το δημοσίευμα επισημαίνει ότι η συνεργασία μεταξύ Πεκίνου και Αθήνας για την εξόρυξη των ελληνικών κοιτασμάτων, είναι τόσο ψηλά στην ατζέντα της Κίνας, που όταν ο πρωθυπουργός της χώρας Li Keqiang επισκέφθηκε τη χώρα μας τον Ιούνιο, εξέφρασε και ο ίδιος σε κατ' ιδίαν συζητήσεις με τον Αντώνη Σαμαρά τις προθέσεις του Πεκίνου. Τέλος, στο ρεπορτάζ σημειώνεται ότι ο Κινέζος πρωθυπουργός συνοδευόταν τότε από τον Long Baolin, στέλεχος της Γεωλογικής Υπηρεσίας της Κίνας και από τον Liu Ming, στέλεχος της Επιτροπής Εθνικής Ανάπτυξης και Μεταρρυθμίσεων, τον Wang Denghong του Ινστιτούτου Ορυκτών Πηγών, τον Xiong Wenliang του Ινστιτούτου Πολλαπλών Χρήσεων Ορυκτών Πηγών, καθώς και τους εκπροσώπους της κρατικής εταιρείας China Minmetals Corporation, Wang Jionghui και Liu Yunfei. «Πρόκειται για εταιρεία -κολοσσό σε παγκόσμιο επίπεδο» τονίζει η εφημερίδα και συνεχίζει αναφέροντας πως απασχολεί 177.000 υπαλλήλους, διαθέτει εννέα εισηγμένες εταιρείες εντός και εκτός Κίνας και δραστηριοποιείται σε 28 χώρες».

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ