Αυτονομία, γενική αμνηστία και τοπικές εκλογές το τρίπτυχο του Κιέβου προς τους ρωσόφωνους της ανατολικής Ουκρανίας

Περισσότερη αυτονομία στις περιοχές της ανατολικής Ουκρανίας, γενική αμνηστία για τους φυλακισμένους ρωσόφωνους μαχητές, αλλά και διεξαγωγή τοπικών εκλογών τον ερχόμενο Δεκέμβριο προσφέρει το Κίεβο στους ρωσόφιλους αντάρτες, προκειμένου να πάψει η εκεχειρία να είναι εύθραυστη.

Συγκεκριμένα, οι προτάσεις για περισσότερη αυτονομία και γενική αυτονομία έπεσαν χθες στο τραπέζι με τον επικεφαλής της αυτοαποκαλούμενης Λαϊκής Δημοκρατίας του Λουγκάνσκ, Ιγκόρ Πλοτίντσκι να καλωσορίζει το σχέδιο νόμου για ειδικό καθεστώς στις περιοχές της ανατολικής Ουκρανίας. «Ο νόμος για ειδικό για ειδικό καθεστώς του Ντονμπάς αντανακλά σε γενικές γραμμές τις προτεραιότητες που θέσαμε στις διαπραγματεύσεις της 1ης Σεπτεμβρίου. Για αυτό, ακόμα κι αν παραμένουν ασαφή πολλά πράγματα, μπορούμε να πούμε ότι η ειρηνική λύση βρήκε την πρώτη της ευκαιρία για εφαρμογή» είπε ο Πλοτίντσκι το πρωί της Τρίτης στο ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων RIA Novosti. Ωστόσο, σημειώνται ότι οι φιλορώσοι αυτονομιστές έχουν ήδη ανακοινώσει ότι απορρίπτουν την πρόταση του Κιέβου και εμμένουν στην διεκδίκηση της ανεξαρτησίας των ανατολικών επαρχιών.

Από την πλευρά του, ο Ουκρανός πρόεδρος Πέτρο Ποροσένκο, κατέθεσε το πρωί της Τρίτης, στο ουκρανικό κοινοβούλιο νομοσχέδιο που παραχωρεί περισσότερη αυτονομία στις ρωσόφωνες ανατολικές περιοχές της χώρας, και παράλληλα πρότεινε την διεξαγωγή τοπικών εκλογών στις ανατολικές επαρχίες στις 9 Δεκεμβρίου.

Στη συνέχεια, το ουκρανικό κοινοβούλιο ενέκρινε το νομοσχέδιο που παραχωρεί «ειδικό καθεστώς» στις ανατολικές επαρχίες της χώρας, στο οποίο περιλαμβάνεται η σύσταση προσωρινής, για τριετή θητεία, τοπικής κυβέρνησης, σύμφωνα με κοινοβουλευτικές πηγές. Το νομοσχέδιο προβλέπει επίσης τη χορήγηση βοήθειας για την ανοικοδόμηση των υποδομών που έχουν καταστραφεί κατά την πεντάμηνη ένοπλη σύγκρουση και οικονομικής και κοινωνικής βοήθειας προς τον πληθυσμό. Το δεύτερο νομοσχέδιο που εγκρίθηκε προβλέπει τη χορήγηση αμνηστίας στους αυτονομιστές μαχητές στις συγκρούσεις με τον ουκρανικό στρατό.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ