Την Τρίτη στη Βουλή η συζήτηση για τα οικονομικά των κομμάτων -Τι αλλάζει με το νομοσχέδιο - iefimerida.gr

Την Τρίτη στη Βουλή η συζήτηση για τα οικονομικά των κομμάτων -Τι αλλάζει με το νομοσχέδιο

Αρχίζει αύριο στη Βουλή η συζήτηση για τα οικονομικά των κομμάτων -Τι αλλάζει με
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Η μείωση της κρατικής χρηματοδότησης είναι από τις βασικές αλλαγές που θα φέρει το νομοσχέδιο για τα οικονομικά των κομμάτων, του οποίου η συζήτηση ξεκινά την Τρίτη στη Βουλή. Το σχέδιο νόμου «Ελεγχος των οικονομικών των πολιτικών κομμάτων και των αιρετών αντιπροσώπων Βουλής και Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου», εισάγεται στην κοινοβουλευτική επιτροπή Δημόσιας Διοίκησης, Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνης προς συζήτηση και επεξεργασία.

Πέρα από τη μείωση της κρατικής χρηματοδότησης των κομμάτων, οι διατάξεις του νομοσχεδίου προβλέπουν την υποχρέωση καταγραφής του συνόλου των εισφορών που δίνουν, αλλά και δέχονται οι δικαιούχοι χρηματοδότησης. Ολα τα έσοδα και οι δαπάνες των κομμάτων θα διακινούνται μέσω έως και τριών τραπεζικών λογαριασμών, που θα τηρούνται σε τρία πιστωτικά ιδρύματα. Οι δαπάνες θα αποδεικνύονται με ταμειακές αποδείξεις, τιμολόγια, τραπεζικές επιταγές, εμβάσματα και όποιο άλλο μέσο πιστοποιεί το πρόσωπο του χρηματοδότη, ενώ το ίδιο προβλέπεται και για όλα τα έσοδα και τις δαπάνες ανά νομικό πρόσωπο που λειτουργεί από τα κόμματα ως κέντρο ερευνών και μελετών.

Για κάθε δικαιούχο χρηματοδότησης, η χρηματοδότηση θα γίνεται σε τραπεζικό λογαριασμό με ονομαστικές καταθέσεις ή με άλλη μέθοδο με την οποία θα μπορεί να ταυτοποιηθεί το φυσικό ή το νομικό πρόσωπο που χρηματοδοτεί, όπως για παράδειγμα μέσω κινητών τηλεφώνων, από τους πολίτες. Ομως κάθε εισφορά που ξεπερνά τα 1.500 ευρώ θα γίνεται αποκλειστικά μέσω των τραπεζικών λογαριασμών.

Επιπλέον, καταργούνται τα ανώνυμα κουπόνια που διατίθενται από τα κόμματα, με τρόπο ανεξέλεγκτο που αφήνει υπόνοιες για παράνομο πλουτισμό και πελατειακές συναλλαγές ιδιωτών-χρηματοδοτών με τα πολιτικά κόμματα και τους συνασπισμούς κομμάτων. Στο εξής υποχρεωτικά θα αναγράφεται στο κάθε κουπόνι το ονοματεπώνυμο ο ΑΦΜ ή ο αριθμός του δελτίου της Αστυνομικής Ταυτότητας του αγοραστή - χρηματοδότη. Η απαγόρευση της χρηματοδότησης προς πολιτικά κόμματα από φυσικά πρόσωπα που δεν έχουν την ελληνική ιθαγένεια, επεκτείνεται και στα νομικά πρόσωπα που δεν έχουν την έδρα τους στην ελληνική επικράτεια. Η απαγόρευση να χρηματοδοτούνται τα κόμματα από ΝΠΙΔ κρίνεται, με βάση την αιτιολογική έκθεση, προδήλως ανεφάρμοστη. «Εάν υπάρχει διαφάνεια χρηματοδότησης δεν εξυπηρετεί κάποιο σκοπό η εν λόγω απαγόρευση», αναφέρει η αιτιολογική έκθεση και έτσι στο εξής τα ΝΠΙΔ δεν περιλαμβάνονται σε όσους απαγορεύεται να χρηματοδοτούν κόμματα.

Επίσης, απαγορεύεται η χορήγηση δανείων από τις Τράπεζες προς τους δικαιούχους της κρατικής χρηματοδότησης με εγγύηση την κρατική χρηματοδότηση πέραν του τρέχοντος οικονομικού έτους, ώστε να καταπολεμηθεί ο άκρατος δανεισμός των κομμάτων.

Φωτογραφία: Eurokinissi

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ