Στην Αμερική, το χάσμα πλούσιων και φτωχών φαίνεται μέσα στο πιάτο - iefimerida.gr

Στην Αμερική, το χάσμα πλούσιων και φτωχών φαίνεται μέσα στο πιάτο

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Το χάσμα ανάμεσα στο διαιτολόγιο των φτωχών Αμερικανών και των πλουσίων διευρύνθηκε μέσα σε μια δεκαετία. Μια μελέτη του Harvard School of Public Health διερεύνησε γιατί άλλαξε η διατροφική ποιότητα, ανάλογα με το κοινωνικο-οικονομικό στάτους, τα τελευταία χρόνια.

Οι ερευνητές χρησιμοποίησαν ένα δείγμα 29.124 ενήλικες από 20-85 ετών οι οποίοι έκριναν την ποιότητα διατροφής με βάση το μέτρο «Alternate Healthy Eating Index 2010», το οποίο κρίνει τον τρόπο που τρώμε με μια κλίμακα από το 0 ως το 110 (το 110 εκπροσωπεί την υπερ-υγιεινή διατροφή) σχετικά με διάφορα κριτήρια, όπως η ποσότητα των φρούτων, των λαχανικών, των μεταλλαγμένων σπόρων και του αλκοόλ.


Σε γενικές γραμμές η μέση διατροφή καλυτέρευσε μεταξύ 1999 και 2010. Αυξήθηκε η κατανάλωση φρούτων αλλά όχι λαχανικών. Οι Αμερικανοί καταναλώνουν πλέον λιγότερα κορεσμένα λίπη, λιγότερα σακχαρώδη ποτά και περισσότερα μη παρασκευασμένα τρόφιμα. Ωστόσο, εξακολουθούν να τρώνε κόκκινο κρέας και αυξήθηκε κατακόρυφα η πρόσληψη αλατιού.

Παράλληλα έπεσε η ποιότητα της διατροφής στους πιο φτωχούς και μεγάλωσαν οι ανισότητες στην πρόσβαση σε ποιοτική διατροφή. Αυτό εξηγείται εν μέρει από την τιμή των υγιεινών γευμάτων καθώς και από την απουσία ποιοτικών καταστημάτων σε ορισμένες γειτονιές όπου διαμένουν φτωχοί.

Ο Walter Willett, ένας από τους συγγραφείας της μελέτης, εξηγεί στο Tech Times ότι «η γενική καλιτέρευση της ποιότητας της διατροφής είναι ενθαρρυντική αλλά αυτό το χάσμα που δημιουργείται και οφείλεται στα χρήματα και στην εκπαίδευση, είναι ένα σοβαρό στοίχημα για την κοινωνία μας στο σύνολό της.
Σήμερα, το 1/3 των ενήλικων Αμερικανών είναι παχύσαρκοι (και ένα 68,5% είναι πολύ παχείς) ενώ τα ποσοστά παχυσαρκίας αυξάνονται στα φτωχά και κατώτερα στρώματα. Το 2014, πάνω από το 33% των ενηλίκων που κερδίζουν κάτω από 15.000 δολάρια το χρόνο είναι παχύσαρκοι, έναντι 25,4% εκείνων που κερδίζουν τουλάχιστον 50.000 δολάρια.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ Αμερική Διατροφή πλούσιοι φτωχοί χάσμα
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ