Και το όνομα αυτής: Alpha Eurobank - iefimerida.gr

Και το όνομα αυτής: Alpha Eurobank

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Ανακοινώθηκε και επίσημα η συμφωνία συγχώνευσης της Alpha Bank με Eurobank με βασικό μέτοχο το Κατάρ, εν μέσω ευφορίας στο Χρηματιστήριο Αθηνών και θετικών αντιδράσεων από τα διεθνή ΜΜΕ. Διαβάστε τις λεπτομέρειες της συμφωνίας.

Σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση, η νέα τράπεζα θα προκύψει δια απορροφήσεως της Eurobank από την Alpha και θα λέγεται Alpha Eurobank.

Η Alpha Eurobank θα έχει ηγετική θέση σε όλη την τραπεζική αγορά της Ελλάδας καθώς και σημαντική παρουσία στη ΝΑ Ευρώπη, αφού θα συγκατελέγεται μεταξύ των τριών μεγαλύτερων τραπεζών σε Βουλγαρία, Κύπρο, Ρουμανία και Σερβία. Ο νέος όμιλος θα περιλαμβάνεται στις 25 μεγαλύτερες τράπεζες στην ευρωζώνη με ενεργητικό €146 δις, ενώ τα κέρδη του pro forma το 2010 ανήλθαν στα 2,6 δις ευρώ.

Η σχέση ανταλλαγής καθορίστηκε στις 5 νέες κοινές ονομαστικές μετοχές Alpha για κάθε 7 κοινές ονομαστικές μετοχές της Eurobank.

Το νέο σχήμα διαθέτει ευρεία μετοχική βάση με πυλώνες τρεις κύριους μετόχους:

  • Οικογένεια Κωστόπουλου
  • Οικογένεια Λάτση
  • Paramount Services Holding Ltd (Κατάρ)

Στη νέα τράπεζα η οικογένεια Λάτση θα κατέχει ποσοστό 13%, η πλευρά της οικογενείας Κωστόπουλου ποσοστό 4% και η εταιρεία Paramout 17%.

Πρόεδρος θα παραμείνει ο κ. Γ. Κωστόπουλος ενώ διευθύνοντες σύμβουλοι θα είναι οι δύο διευθύνοντες σύμβουλοι των Αlpha Bank και Eurobank κ.κ. Δ. Μαντζούνης (εταιρικό κέντρο) και Ν. Νανόπουλος (επιχειρηματικές δραστηριότητες).

Δηλώσεις Γ.Κωστόπουλου, Τ.Χριστοδούλου, Δ.Ματζούνη

Ως ένα "μεγάλο βήμα μπροστά", στην πορεία "εξορθολογισμού του (τραπεζικού) συστήματος, χαρακτήρισε την προωθούμενη συγχώνευση της Alpha Bank με την Eurobank, ο πρόεδρος της πρώτης Γιάννης Κωστόπουλος.

Όπως επεσήμανε στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, "Δημιουργούμε τη μεγαλύτερη ελληνική τράπεζα. Είναι ένα "μεγάλο βήμα μπροστά", στον "εξορθολογισμό του συστήματος. Πάντα λέγαμε ότι το τραπεζικό σύστημα είχε παρά πολλές τράπεζες", επισήμανε στη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου, η οποία βρίσκεται σε εξέλιξη.

Όπως σημείωσε ο κ.Κωστόπουλος, "γίνεται μια τράπεζα ευρωπαϊκού μεγέθους, στο νούμερο 22-23 της Ευρώπης" , χάρη στην "πρώτη ξένη επένδυση σε αυτόν τον τόπο μετά από πολλά χρόνια, την επένδυση του Κατάρ, η οποία", όπως τόνισε, "αποτελεί ψήφο εμπιστοσύνης για την Ελλάδα".

"Από όλες τις πλευρές είναι ένα πολύ σημαντικό βήμα αυτό που ανακοινώνεται σήμερα", υπογράμμισε.

Ο πρόεδρος της Eurobank Τίμος Χριστοδούλου, χαρακτήρισε, μεταξύ άλλων, την νέα τράπεζα ως "βάση για την ανόρθωση της οικονομίας όταν βγούμε από την κρίση και αναπτυξιακό μόχλο για την Ελλάδα", ενώ τόνισε ότι η συμμετοχή του Κατάρ θα αποτελέσει παράδειγμα για άλλες οικονομίες του εξωτερικού.

Σύμφωνα με τον ίδιο, ο νέος οργανισμός θα αποτελέσει πρότυπο για άλλες παρόμοιες πρωτοβουλίες, ώστε να μπορέσουμε να αναπτυχθούμε με τον δυναμισμό που χαρακτηρίζει την Ελλάδα.

Ο Δ.Μαντζούνης, διευθύνων σύμβουλος της Alpha Bank, σημείωσε ότι αποτελεί "κλειδί της επιτυχίας ότι μιλάμε την ίδια γλώσσα, έχουμε τις ίδιες αρχές, τις ίδιες αξίες στους δύο οργανισμούς" και πρόσθεσε ότι σε όλες τις τραπεζικες εργασίες, η νέα τράπεζα θα είναι κορυφαία στην Ελλάδα. "Έχουμε τον πιο περιζήτητο διεθνή μέτοχο μαζί μας και προσβλέπουμε στα 650 εκατ. ευρώ συνέργιες τα επόμενα τρία χρόνια", τόνισε.

Δηλώσεις Γ. Προβόπουλου

"Το πρώτο βήμα - σταθμό στη διαδικασία ανασχεδιασμού του ελληνικού τραπεζικού χάρτη αποτελεί η σημερινή απόφαση περί συγχώνευσης των τραπεζών Alpha και EFG Eurobank για τη δημιουργία μιας μεγάλης και ισχυρής τράπεζας", ανέφερε σε δηλώσεις του ο Διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γ. Προβόπουλος.

Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση ο κ. Προβόπουλος δήλωσε: "η ουσιαστική ενίσχυση των κεφαλαίων της νέας, ενιαίας, τράπεζας, η φιλική προσυνεννόηση των δύο εταίρων, η συμμετοχή ξένου ισχυρού επενδυτή και η αξιοποίηση των συνεργειών σηματοδοτούν αισιόδοξη προοπτική για την ελληνική οικονομία και το τραπεζικό της σύστημα. Όπως έχω επανειλημμένα υποστηρίξει, στρατηγικές κινήσεις τέτοιας μορφής συμβάλλουν καθοριστικά στην ενδυνάμωση της ανταγωνιστικότητας του τραπεζικού συστήματος και της χρηματοπιστωτικής σταθερότητας".

Δηλώσεις Βενιζέλου

Ο Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης και Υπουργός Οικονομικών κ. Ευάγγελος Βενιζέλος, αναφερόμενος στην απόφαση των τραπεζών Alpha Bank και Eurobank να προχωρήσουν τις διαδικασίες συγχώνευσής τους, έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Η απόφαση των δύο τραπεζών να προχωρήσουν στη συγχώνευσή τους είναι μία θετική εξέλιξη που δείχνει το δυναμισμό και τις προοπτικές του ελληνικού τραπεζικού συστήματος.

Η πρωτοβουλία αυτή δείχνει ότι η σημερινή κρίση μπορεί να λειτουργεί ως ευκαιρία για διαρθρωτικού χαρακτήρα κινήσεις που δίνουν ώθηση, τόσο στη χρηματοοικονομική σφαίρα όσο και στη σφαίρα της πραγματικής οικονομίας, καθώς όλα κρίνονται τελικά στο επίπεδο αυτό.

Είναι επίσης σημαντικό το γεγονός ότι μετέχει στο νέο σχήμα το Κατάρ, που επενδύει στην Ελλάδα και στέλνει διεθνώς ένα μήνυμα εμπιστοσύνης στις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας.

Έχω τονίσει πολλές φορές ότι το ελληνικό τραπεζικό σύστημα είναι απολύτως ασφαλές και πάνω στο υπόβαθρο αυτό μπορούν και πρέπει να γίνουν όλες οι αλλαγές που διαμορφώνουν το νέο τραπεζικό τοπίο, προς όφελος της εθνικής οικονομίας, των καταθετών, των επιχειρήσεων, των εργαζομένων
».

Δηλώσεις Α.Σαμαρά

«Η συμφωνία συγχώνευσης της Alpha Bank με τη Eurobank EFG είναι η απάντηση στις προκλήσεις που αντιμετωπίζει σήμερα το ελληνικό τραπεζικό σύστημα, εξαιτίας, κυρίως, της Κυβερνητικής ανεπάρκειας.

Η δημιουργία ενός ισχυρού τραπεζικού ομίλου, με έντονη παρουσία εντός και εκτός της χώρας μας και με υψηλούς δείκτες κεφαλαιακής επάρκειας, αντιμετωπίζει - μεταξύ άλλων - και την αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους και την πιθανή αύξηση των επισφαλειών λόγω της μεγάλης ύφεσης. Γι' αυτό και αποτελεί μια ορθή στρατηγική κίνηση η οποία συμβάλλει στη σταθερότητα του ελληνικού τραπεζικού συστήματος.

Αναγκαία προϋπόθεση ώστε, Κυβέρνηση και πιστωτικά ιδρύματα, με τις κατάλληλες πρωτοβουλίες, που μέχρι σήμερα δυστυχώς απουσιάζουν, να διοχετεύσουν στην αγορά την απαιτούμενη ρευστότητα για την Επανεκκίνηση της πραγματικής οικονομίας και την έξοδο της χώρας από την κρίση».

Δείτε ακόμα:

Οι τρεις λόγοι που οδήγησαν στη συμφωνία

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ