Ποιοι είναι οι τρεις λόγοι της συγχώνευσης Alpha-Eurobank - iefimerida.gr

Ποιοι είναι οι τρεις λόγοι της συγχώνευσης Alpha-Eurobank

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Ραγδαίες εξελίξεις στο τραπεζικό σύστημα δρομολογεί η συμφωνία συγχώνευσης Alpha Bank και Eurobank με βασικό μέτοχο το Κατάρ, οι λεπτομέρειες της οποίας θα ανακοινωθούν σήμερα το μεσημέρι.

Υπενθυμίζεται ότι οι διοικήσεις των δύο τραπεζών κατέληξαν στη συμφωνία το Σάββατο και, σύμφωνα με τις πληροφορίες, βασικός μέτοχος θα είναι το κράτος του Κατάρ μετά την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της νέας τράπεζας. Οι μυστικές συζητήσεις μεταξύ των τριών πλευρών διήρκεσαν εβδομάδες, μετά από το ναυάγιο στις διαπραγματεύσεις Εθνικής και Alpha Bank.

Οι λόγοι που οδήγησαν στην συγχώνευση των δύο τραπεζών, σύμφωνα με το Βήμα, είναι τρεις:

  1. Η κατρακύλα των τραπεζικών μετοχών που αν συνεχιζόταν θα εκμηδένιζε την αξία τους τους, με αποτέλεσμα να καθιστούσε απογορευτική τη διενέργεια σημαντικών αυξήσεων κεφαλαίου που απαιτούται για να καλυφθούν οι ζημιές από το haircut 20% στα ομόλογα που κατέχουν στο χαρτοφυλάκιό τους όπως προβλέπεται στη συμφωνία της 21ης Ιουλίου
  2. Οι δηλώσεις του υπουργού Οικονομίας κ. Ευ. Βενιζέλου ότι τυχόν κεφαλαιακή ενίσχυση των τραπεζών μέσω του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας θα γίνει αποκλειστικά με κοινές μετοχές, κάτι που σημαίνει την κρατικοποιησή τους.
  3. Η ανάγκη προσέλκυσης νέων κεφαλαίων προκειμένου να βελτιωθούν άμεσα οι δείκτες κεφαλαιακής επάρκειας,

Η αύξηση κεφαλαίου κρίθηκε απαραίτητη για να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα που έφερε η κρίση στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα. Το fund που διαχειρίζεται ο Εμίρης του Κατάρ συμμετέχει ήδη στο μετοχικό κεφάλαιο της Alpha Bank με ποσοστό λίγο χαμηλότερο του 5% έθεσε από την αρχή υποψηφιότητα για να παίξει τον ρόλο του χρηματοδότη και να αναλάβει έτσι πρωταγωνιστικό ρόλο στο νέο σχήμα.

Υπενθυμίζεται ότι το σύνολο του ενεργητικού Alpha και Eurobank είναι περίπου 147 δισ. ευρώ, σύμφωνα με τους ισολογισμούς τους. Τα υποκαταστήματα και των δύο τραπεζών στην Ελλάδα είναι 849, οι εργαζόμενοι 15.463. Και οι δύο δραστηριοποιούνται σε 9 χώρες, όπου έχουν 19.914 υπαλλήλους.

Σε ό,τι αφορά τη διάρθρωση της διοικητικής πυραμίδας της νέας τράπεζας, οι πληροφορίες αναφέρουν πως ο κ. Γ. Κωστόπουλος θα είναι ο πρόεδρος του νέου σχήματος ενώ΄διευθύνοντες σύμβουλοι θα είναι οι δύο διευθύνοντες σύμβουλοι των Αlpha Bank και Eurobank κ.κ. Δ. Μαντζούνης και Ν. Νανόπουλος.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ