Εκθεση -χαστούκι στην Ελλάδα για την άνοδο του νεοναζισμού -Ποιοι καλούν τον Ομπάμα να αντιμετωπίσει τη Χρυσή Αυγή - iefimerida.gr

Εκθεση -χαστούκι στην Ελλάδα για την άνοδο του νεοναζισμού -Ποιοι καλούν τον Ομπάμα να αντιμετωπίσει τη Χρυσή Αυγή

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Η άνοδος της ακροδεξιάς στην Ελλάδα και την Ουγγαρία είναι το θέμα της συνολικά 130 σελίδων έκθεσης, την οποία συνέταξε η αμερικανική μη κυβερνητική οργάνωση Human Rights First. Η έκθεση, που φέρει τον τίτλο «Δεν είμαστε Ναζί, αλλά... Η άνοδος των κομμάτων του μίσους σε Ουγγαρία και Ελλάδα και γιατί η Αμερική πρέπει να δείξει ενδιαφέρον», είναι καταπέλτης για Ελλάδα και Ουγγαρία, στην οποία τονίζεται ότι Χρυσή Αυγή και Γιόμπικ είναι οι πιο βίαιες ακροδεξιές οργανώσεις στη Γηραιά Ηπειρο, χαρακτηρίζοντάς τες ως την «αιματηρή αιχμή της ακροδεξιάς λόγχης στην Ευρώπη».

Στα συμπεράσματά τους, οι ερευνητές ασκούν έντονη κριτική στις κυβερνήσεις των δύο χωρών, καθώς και σε ΗΠΑ, Γερμανία και ΕΕ, τονίζοντας την ανάγκη για άμεσες παρεμβάσεις προκειμένου να ανασχεθεί η άνοδος του ρατσισμού, της ξενοφοβίας και του φασισμού.

Στην έκθεση αναδεικνύονται οι παραβιάσεις κάθε είδους και ειδικά απέναντι σε μετανάστες, πρόσφυγες, μειονότητες, κρατουμένους, εξαρτημένους, ψυχικά ασθενείς, πολίτες με κινητικά προβλήματα κ.α., ενώ φιλοξενείται και η μαρτυρία ενός πρώην μέλους της Χρυσής Αυγής. Παράλληλα, επισημαίνεται ότι η Δικαιοσύνη γίνεται συχνά αρωγός στη διαιώνιση τέτοιων συμπεριφορών (π.χ. η δικαστική απόφαση για το πιστολίδι εναντίον εργατών -μεταναστών στα φραουλοχώραφα της Μανωλάδας, το κλείσιμο του φακέλου στο Φαρμακονήσι κ.α.).

Ο ρόλος των ΗΠΑ για να ανασχεθεί η άνοδος του νεοναζισμού

Μεταξύ άλλων, η αμερικανική μη κυβερνητική οργάνωση προτρέπει τον αμερικανό πρόεδρο Μπάρακ Ομπάμα να πάρει ανοιχτά θέση για το θέμα και να δηλώσει την υποστήριξή του στον έλληνα πρωθυπουργό, Αντώνη Σαμαρά, ώστε να βοηθήσει στις προσπάθειες αποδόμησης της εγκληματικής ακροδεξιάς οργάνωσης. Οι ΗΠΑ, υποστηρίζει η οργάνωση, θα πρέπει να γίνει αρωγός των ελληνικών αρχών αναφορικά με τη σε βάθος έρευνα της οικονομικής κατάστασης των μελών της Χρυσής Αυγής και της ενίσχυσης του ελληνικού νόμου για την καταπολέμηση της βίας του μίσους, της διαφθοράς και της κατάχρησης εξουσίας.

Παράλληλα, η ΜΚΟ, αναφερόμενη στα «10 πράγματα που ο Μπάρακ Ομπάμα μπορεί να κάνει τώρα», συνιστά στον πρόεδρο των ΗΠΑ να συζητήσει με τη Γερμανίδα καγκελάριο Ανγκελα Μέρκελ τις «ελληνικές πολιτικοοικονομικές συνθήκες, καθώς και την ανάγκη να αμβλυνθούν οι δοκιμασίες που προκλήθηκαν από τη λιτότητα από τις πολιτικές της τρόικας, προκειμένου να εξαλειφθούν τα στοιχεία που καθιστούν "ελκυστικό" τον εξτρεμισμό».

Η μαρτυρία πρώην μέλους της Χρυσής Αυγής που καίει την οργάνωση: «Όλοι έχουμε από ένα μαχαίρι»

«Το 2011 η Χρυσή Αυγή είχε μεγάλη υποστήριξη από έναν εύπορο ιδιοκτήτη τοπικής επιχείρησης. Παρόλο που ήταν μέλος της ΝΔ, ήθελε να πάει καλά η ΧΑ στις εκλογές του 2012, προκειμένου να τελειώσει η προβληματική συγκυβέρνηση με το ΠΑΣΟΚ και η ΝΔ να συνεργαστεί με τη ΧΑ. Ο επιχειρηματίας έλεγε ότι "η Χρυσή Αυγή είναι ο στρατιωτικός... βραχίονας της Νέας Δημοκρατίας" και είχε δώσει πάνω από 1.500 δολάρια για στρατιωτικές στολές των στελεχών της. Ο επιχειρηματίας μάλιστα πλήρωνε τη συντήρηση των γραφείων τους και τους έδινε συμβουλές, όπως "Μην επιτίθεστε σε μετανάστες μέρα μεσημέρι"», αναφέρει το πρώην μέλος της οργάνωσης.

Ο μάρτυρας τονίζει ότι «μια τοπική επιχείρηση προμήθευε με όπλα τα μέλη της ΧΑ. Τα πιο "υψηλά" στελέχη χρησιμοποιούσαν αεροβόλα για εκφοβισμό, αλλά έβρισκαν τρόπο να τα μετατρέπουν για να παίρνουν σφαίρες», τονίζει, εξηγώντας ότι όποιο μέλος της Χρυσής Αυγής είχε άδεια για όπλο, αγόραζε πυρομαχικά για να προμηθεύει την οργάνωση. Σημειώνει επίσης πως η άδεια οπλοφορίας επέτρεπε στον καθένα να αγοράζει τρία κουτιά σφαίρες ανά έτος, ενώ «ο καθένας είχε ένα μαχαίρι».

«Η αστυνομία έχει εντολές να μην αγγίζει τους Χρυσαυγίτες»

Το πρώην μέλος παραθέτει και άλλα ανατριχιαστικά στοιχεία για τον ρόλο της αστυνομίας αυτή τη φορά σε σχέση με την εγκληματική δράση των μελών της Χρυσής Αυγής. Ο μάρτυρας φέρεται να στηρίζει πως η αστυνομία είχε σαφείς εντολές να μην αγγίζει τους Χρυσαυγίτες. «Οταν τέσσερα μέλη της Χρυσής Αυγής επιτεθήκαμε σε δύο Πακιστανούς μετανάστες και τους χτυπήσαμε πραγματικά πολύ άσχημα, έλαβα ένα τηλεφώνημα από τον επικεφαλής της αστυνομίας ο οποίος είχε δεσμούς με τον πυρηνάρχη της Χρυσής Αυγής και μου είπε ότι η υπόθεση δεν θα διερευνηθεί. Μόλις συνειδητοποίησαν ότι μπορούσαν να δρουν με ατιμωρησία, τα μέλη της ΧΑ στράφηκαν προς εκφοβισμό για το κέρδος, ζητώντας προστασία από μαγαζιά» είναι τα αφοπλιστικά λόγια του μάρτυρα.

Μάλιστα, το πρώην μέλος της οργάνωσης τονίζει ότι η Χρυσή Αυγή είναι και πρέπει να αντιμετωπίζεται ως εγκληματική οργάνωση «επειδή η Χρυσή Αυγή οργανώνει ένα είδος στρατού». «Μία από τις προϋποθέσεις για να ανέβει κανείς στην ιεραρχία ήταν να πάει σε ειδικό στρατόπεδο εκπαίδευσης. Οι ηγέτες οργάνωναν γυμνάσια στα βουνά, που διεξαγόταν υπό πρώην μέλος των Ειδικών Δυνάμεων. Οι εθνικιστικές αθλοπαιδιές περιλάμβαναν paintball, σκοποβολή και ιδεολογική κατήχηση», αναφέρει, τονίζοντας ταυτόχρονα ότι όλα τα μέλη μάθαιναν για την «άρια φυλή».

Ειδική αναφορά στον Παναγιώταρο

Παράλληλα, ο μάρτυρας συνεχίζει τις αποκαλύψεις, αναφερόμενος στον ρόλο του βουλευτή Ηλία Παναγιώταρου ο οποίος «εισήγε μπλουζάκια από το Πακιστάν για περίπου 50 σεντ το καθένα και τα πουλούσε στη ΧΑ για δύο δολάρια. Ωστόσο, η ΧΑ απαιτούσε από τα μέλη της περίπου 20 δολάρια για κάθε μπλούζα».

Πατήστε ΕΔΩ για να διαβάσετε ολόκληρη την έκθεση

Πατήστε ΕΔΩ για να διαβάσετε τα 10 πράγματα που προτείνει η ΜΚΟ στον Ομπάμα

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ