Το μέλλον της κυβερνητικής θητείας εξακολουθεί να προβληματίζει υπουργούς ακόμη και τον ίδιο τον πρωθυπουργό. Ωστόσο τα αδιέξοδα στο χώρο της οικονομίας είναι τόσο προφανή και μεγάλα, που κάνει πολλούς να πιστεύουν ότι μπορεί η ύστατη λύση της προσφυγής στις κάλπες να είναι πιο κοντά απ' όσο πιστεύουν πολλοί.
Στο κυβερνών κόμμα, υπάρχουν και οι δύο τάσεις. Βασικό επιχείρημα όσων θέλουν εκλογές τώρα είναι απλό: "Τα πράγματα για μας θα πηγαίνουν απ' το κακό στο χειρότερο. Ας γλυτώσουμε τη συντριβή, αποφεύγοντας και την στρατηγική ήττα. Τώρα δεν παίρνει κανείς αυτοδυναμία. Αναγκαστικά ο Σαμαράς θα κληθεί να διαχειριστεί μια ισχνή πλειοψηφία, χωρίς αυτοδυναμία, άρα πάλι θα στηριχθεί στην στήριξη από το ΠΑΣΟΚ" λένε. Οι θιασώτες αυτής της άποψης έχουν ένα ακόμη κοινό χαρακτηριστικό: Ανήκουν σε αυτούς που πιστεύουν ότι θα μπορούσαν να αξιοποιηθούν σε μια "οικουμενική" κυβέρνηση....
Όσοι τις απορρίπτουν, θέλουν να διατηρήσει το ΠΑΣΟΚ την αυτονομία του (και οι ίδιοι τις θέσεις τους) μέχρι την τελευταία στιγμή. Εκτιμούν ότι θα πάει πίσω το μεσοπρόθεσμο με ότι αυτό συνεπάγεται για τη χώρα.
Και στις δύο τάσεις πάντως, πολλοί βλέπουν μετά τις εκλογές, τη γέννηση ενός "νέου ΠΑΣΟΚ"... Ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Κώστας Σκανδαλίδης άλλωστε το είπε ανοικτά: "Το ΠΑΣΟΚ ή θα ξαναγεννηθεί ή θα το ξεπεράσει η ιστορία"
Υπάρχει και μια τρίτη άποψη που δειλά-δειλά διαμορφώνεται: Κυβέρνηση εθνικής ενότητας, ΠΡΙΝ τις εκλογές. Όσοι την διατυπώνουν εκτιμούν προφανώς ότι τα αδιέξοδα στην οικονομία απαιτούν οικουμενικού τύπου λύσεις.
Επισήμως πάντως, η "γραμμή" είναι αυτή που διατύπωσε ο ίδιος ο Γιώργος Παπανδρέου πρόσφατα: "Οι πολίτες θέλουν αλλαγές και όχι εκλογές". Ο έχων το συντονισμό της επικοινωνιακής πολιτικής Δημήτρης Ρέππας (ο οποίος ήταν και ο εμπνευστής της συγκεκριμένης φράσης Παπανδρέου) είναι στην ίδια λογική με την απολύτως λογική εξήγηση: Οι εκλογές δεν πρόκειται να ενισχύσουν την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, αλλά – όπως φαίνεται – θα οδηγήσουν σε εύθραυστη οικουμενική. Οπότε "γιατί γιατί αυτή η αναγκαστική συνεργασία είναι καλύτερη από μια συνεργασία που προκύπτει εκουσίως ως πολιτική επιλογή, πράγμα που δεν προαπαιτεί εκλογές;" όπως είπε χθες στη Real News.
Ο έμπειρος πολιτικός εξ Αρκαδίας ωστόσο, έκλεισε το μάτι σε συμμαχικές κυβερνήσεις τις οποίες θα επιτρέπει ο νέος εκλογικός νόμοας. "Η κοινοβουλευτική αυτοδυναμία δεν εμποδίζει το σχηματισμό διακομματικών Κυβερνήσεων. Μπορεί κιόλας να τον διευκολύνει, αφού εγγυάται ένα σταθερό πολιτικό περιβάλλον τουλάχιστον για μία κοινοβουλευτική περίοδο" λεει.
Ωστόσο τα δεδομένα είναι πιο πολύπλοκα: Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Ευάγγελος Βενιζέλος έχει κάθε λόγο να θέλει εκλογές «εδώ και τώρα» καθώς έχει συνειδητοποιήσει... που έμπλεξε. Η πρόταση του για υπερψήφιση της δανειακής σύμβασης από 180 βουλευτές και όχι από απλή πλειοψηφία, είχε δύο αφετηρίες: Εάν κατόρθωνε να διασφαλίσει την ευρύτατη πολιτική συναίνεση θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει αυτό για πάσα μελλοντική χρήση. Εάν – όπερ και το πιθανότερο – ναυαγούσε, η χώρα θα οδηγούνταν σε εκλογές. Ο κ. Βενιζέλος, μπορεί να δηλώνει συναισθηματικά ότι αναλαμβάνοντας το ρίσκο της θέσης του υπουργού Οικονομικών διακινδυνεύει να χάσει το όποιο πολιτικό του μέλλον, αυτό δε σημαίνει ωστόσο ότι δεν διαθέτει κιόλας ή ότι δεν δουλεύει γι' αυτό.
Ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Λοβέρδος – που διατηρεί επίσης ηγετικές φιλοδοξίες - άφησε υπονοούμενα άνοιξε ένα ακόμη παράθυρο για συγκυβέρνηση. Στο "Πρώτο Θέμα" είπε πως είναι ανοικτό το ενδεχόμενο σχηματισμού κυβέρνησης εθνικής ενότητας είτε με είχε χωρίς εκλογές.
Κατά των εκλογών τάσσονται ο υπουργός Άμυνας Πάνος Μπεγλίτης, ο υπουργός Υποδομών Γιάννης Ραγκούσης, ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Χρήστος Παπουτσής. Υπέρ των εκλογών οι Ευ. Βενιζέλος, Ανδρέας Λοβέρδος – υπό προϋποθέσεις – ο υφυπουργός Ανάπτυξης Θάνος Μωραϊτης.