Η μόδα αλλάζει τις ζωές των κατοίκων στην Αφρική -Πρόγραμμα του ΟΗΕ προσφέρει δουλειά σε χιλιάδες ανθρώπους [εικόνες] - iefimerida.gr

Η μόδα αλλάζει τις ζωές των κατοίκων στην Αφρική -Πρόγραμμα του ΟΗΕ προσφέρει δουλειά σε χιλιάδες ανθρώπους [εικόνες]

Η μόδα αλλάζει τις ζωές των κατοίκων στην Αφρική -Πρόγραμμα του ΟΗΕ προσφέρει δο
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Οι λασπωμένοι δρόμοι της πολυσύχναστης γειτονιάς Κορογκότσο στην Κένυα σίγουρα δεν θυμίζουν σε τίποτα τις μεγάλες μπουτίκ μόδας στο Παρίσι, το Μιλάνο, στη Νέα Υόρκη ή στο Λονδίνο.

Όμως κάτω από μία στέγη κασσίτερου, εργαζόμενοι από τις φτωχότερες κοινότητες ράβουν κουμπιά και περνούν στριφώματα σε ρούχα για κορυφαίους διεθνείς σχεδιαστές μόδας, καθώς παίρνουν μέρος σε ένα μη κερδοσκοπικό πρότζεκτ. Το πρότζεκτ βασίζεται σε μία ιδέα που αποσκοπεί στην υποστήριξη φτωχών κοινοτήτων μέσω της σύνδεσής τους με μεγάλους οίκους μόδας.

Η Λούσι, μητέρα τεσσάρων παιδιών η οποία εργάζεται σε αυτό το πρότζεκτ, δηλώνει ευχαριστημένη με αυτό που κάνει και τονίζει πως η συγκεκριμένη εργασία της παρέχει πόρους για να ζήσει τα παιδιά της.

Καθισμένη δίπλα σε άλλες γυναίκες που ράβουν, αναφέρει: «Πριν από αυτό δεν θα μπορούσα να στείλω τα παιδιά μου σχολείο. Τώρα μπορώ να τα βοηθήσω και να τους παρέχω ότι χρειάζονται».

Πολλά από τα αξεσουάρ που κατασκευάζονται από αυτές τις γυναίκες στο Κορογκότσο, πωλούνται σε μεγάλες μπουτίκ με τις ετικέτες διεθνών οίκων μόδας, όπως Vivienne Westwood, Fendi και Stella McCartney.

Οι εργαζόμενοι στο πρόγραμμα -μέλος της Fair Labor Association- θα χρειαστούν μήνες για να κερδίζουν αρκετά χρήματα ώστε να μπορέσουν να αγοράσουν κάποια από αυτά τα είδη πολυτελείας, τα οποία πωλούνται για εκατοντάδες δολάρια σε μεγάλες μπουτίκ.

Παρόλα αυτά, οι συνθήκες κάτω από τις οποίες εργάζονται δεν θυμίζουν σε τίποτα τα κάτεργα που χρησιμοποιούν κάποιοι οίκοι μόδας για να ράβουν τα ρούχα τους. Το πρόγραμμα υποστηρίζεται από τα Ηνωμένα Έθνη και παρέχει αξιοπρεπείς συνθήκες εργασίας, ενώ όσοι εργάζονται -στην πλειονότητά τους ανειδίκευτοι- εκεί έχουν τη δυνατότητα να αποκτήσουν την κατάρτιση που χρειάζεται το επάγγελμα προκείμενου να μπορούν αργότερα να βρουν μία δουλειά.

Οι διοργανωτές του προγράμματος αναφέρουν ότι το 90% περίπου των εργαζομένων στην Κένυα έχουν καταφέρει να βελτιώσουν την κατάσταση των σπιτιών τους και σχεδόν το 85% από αυτούς παρέχουν καλύτερη σίτιση στις οικογένειες τους.

Να σημειωθεί ότι η συγκεκριμένη προσπάθεια, που γίνεται από τον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών από κοινού με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου έχει επεκταθεί από την Κένυα στην Μπουρκίνα Φάσο, τη Γκάνα, και την Αϊτή, ενώ στα σχέδια τους προβλέπεται η συγκεκριμένη πρωτοβουλία να επεκταθεί και στην Ασία.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ