Τα σενάρια για τους ένστολους -«Κούρεμα» αυξήσεων και αναδρομικών, καταβολή σε δόσεις - iefimerida.gr

Τα σενάρια για τους ένστολους -«Κούρεμα» αυξήσεων και αναδρομικών, καταβολή σε δόσεις

Τα σενάρια για τους ένστολους -«Κούρεμα» αυξήσεων και αναδρομικών
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Τον τρόπο για να υπάρξει συμμόρφωση με τις δικαστικές αποφάσεις για τους ένστολους, αλλά παράλληλα να περιοριστεί ο δημοσιονομικός «εκτροχιασμός» αναζητά η κυβέρνηση. Το οικονομικό επιτελείο επεξεργάζεται ήδη τα σενάρια, με το «κούρεμα» των αναδρομικών και των αυξήσεων που πρέπει να τους δοθούν έπειτα από τις δικαστικές αποφάσεις να είναι σε πρώτο πλάνο.

Ο Γκίκας Χαρδούβελης ενημέρωσε την Παρασκευή τους Αντώνη Σαμαρά και Ευάγγελο Βενιζέλο για τις προσφερόμενες λύσεις για το θέμα, ενώ αναβλήθηκε η συνάντηση του υπουργού Οικονομικών με εκπροσώπους των ένστολων, η οποία είχε προγραμματιστεί για τη Δευτέρα, σύμφωνα με την «Καθημερινή».

Οι δικαστικές αποφάσεις προβλέπουν την αποζημίωση των ένστολων για τις απώλειες που είχαν έπειτα από τον Αύγουστο του 2012. Οι αποφάσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας είναι ανοικτές σε ερμηνείες και για τον λόγο αυτόν το υπουργείο Οικονομικών ζήτησε αμέσως τη σχετική γνωμοδότηση του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους. Σύμφωνα με πληροφορίες της «Καθημερινής», από τη γνωμοδότηση του ΝΣΚ προκύπτει η δυνατότητα οι αμοιβές των ένστολων να μην επιστρέψουν στα επίπεδα που ήταν τον Ιούλιο του 2012.

Για αυτό το λόγο ανάμεσα στα σενάρια που εξετάζει η κυβέρνηση είναι το «κούρεμα» των αυξήσεων, αλλά και των αναδρομικών. Για το δεύτερο θέμα, το ποσό φτάνει στα 420 εκατομμύρια ευρώ για τους εν ενεργεία και τα 130 εκ. για τους συνταξιούχους. Ακόμη προβλέπεται συμψηφισμός με το κοινωνικό μέρισμα- καθώς το έλαβαν επειδή είχαν υποστεί μισθολογικές περικοπές- αλλά και με τις προαγωγές.


Η λύση που προωθεί η κυβέρνηση

  • «Ηπιότερες» περικοπές σε σχέση με αυτές που είχαν τεθεί σε εφαρμογή τον Αύγουστο του 2012. Για παράδειγμα, αν ο νόμος όριζε τότε μείωση βασικού μισθού 15%, αυτή θα περιοριστεί τώρα κάτω από το 10%. Κατάρτιση νέου μισθολογίου, τόσο για ένστολους όσο και για δικαστικούς, το οποίο θα τεθεί σε εφαρμογή από την 1η Ιανουαρίου 2015.
  • «Κούρεμα» του συνολικού ποσού των αναδρομικών που δικαιούνται βάσει της απόφασης του ΣτΕ οι ένστολοι.
  • Συμψηφισμό μέρους των αναδρομικών με το κοινωνικό μέρισμα συνολικού ύψους 27,5 εκατ. ευρώ που έλαβαν φέτος στρατιωτικοί και σώματα ασφαλείας με μεικτές αποδοχές έως 1.500 ευρώ. Συμψηφισμό ποσού που φτάνει τα 70 εκατομμύρια ευρώ για τις καταβολές που έγιναν τα δύο τελευταία χρόνια για προαγωγές, παρότι τυπικά αυτές είχαν «παγώσει» με νόμο.
  • Αποπληρωμή των αναδρομικών σε πέντε ετήσιες δόσεις. Αν όμως οι ένστολοι αποδεχθούν το «κούρεμα» των αναδρομικών, είναι πιθανό να καταβληθούν συντομότερα. Σε κάθε περίπτωση, η πρώτη δόση θα δοθεί στα τέλη του χρόνου ή τις αρχές του 2015 το αργότερο.
Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ