Οι ΗΠΑ απαντούν στον Πούτιν: Ρώσοι αξιωματούχοι κατέρριψαν το Boeing - iefimerida.gr

Οι ΗΠΑ απαντούν στον Πούτιν: Ρώσοι αξιωματούχοι κατέρριψαν το Boeing

Οι ΗΠΑ απαντούν στον Πούτιν: Ρώσοι αξιωματούχοι κατέρριψαν το Boeing
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Στην αντεπίθεση περνούν οι ΗΠΑ έπειτα από τις ρωσικές καταγγελίες πως η ουκρανική κυβέρνηση φέρει ευθύνη στην κατάρριψη του Boeing 777 της Malaysia Airlines την περασμένη Πέμπτη στο Ντόνετσκ.Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες η αμερικανική κυβέρνηση κατέχει στοιχεία και είναι έτοιμη να επιβεβαιώσει την εμπλοκή Ρώσων αξιωματούχων στην κατάρριψη του αεροπλάνου.

Οπως μέτεδωσε ο Μιχάλης Ιγνατίου στο Mega, υπάρχουν διαρροές της τελευταίας στιγμής σύμφωνα με τις οποίες οι ΗΠΑ έχουν υλικό που αναμένεται να επιβεβαιώσει την ύπαρξη Ρώσων αξιωματούχων οι οποίοι βοήθησαν τους αυτονομιστές να εκτοξεύσουν τον πύραυλο που διέλυσε το μοιραίο Boeing.

Οι Αμερικανοί εκτιμούν ότι οι ρωσόφιλοι αυτονομιστές δεν είχαν την κατάλληλη εκπαίδευση για να χειριστούν τέτοια όπλα, ενώ, παράλληλα, το Πεντάγωνο έχει στα χέρια του υλικό που αποδεικνύει ότι η Μόσχα έστειλε τις τελευταίες εβδομάδες πυραύλους και άλλο πολεμικό υλικό στους αντάρτες.

Τι υποστηρίζει η Μόσχα

Το υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας ανακοίνωσε σήμερα ότι διαθέτει στοιχεία κατά τα οποία ένα αεροσκάφος της ουκρανικής Πολεμικής Αεροπορίας πέταξε πολύ κοντά, σε απόσταση 3-5 χλμ. από το επιβατικό αεροσκάφος της Malaysia Airlines το οποίο κατερρίφθη και ζήτησε εξηγήσεις από το Κίεβο.

Σύμφωνα με τον στρατηγό Αντρέι Καρταπόλοφ, του επικεφαλής του γενικού επιτελείου των ρωσικών ενόπλων δυνάμεων, το μαχητικό αυτό ήταν ένα Su-27 Flankers.

«Καταγράψαμε την πτήση ενός ουκρανικού αεροσκάφος Su-25 στην κατεύθυνση του μαλαισιανού Boeing το οποίο βρισκόταν σε μια απόσταση 3 ως 5 χιλιομέτρων. Το Su-25 μπορεί να φθάσει σε ύψος 10.000 μέτρων. Διαθέτει πυραύλους αέρος-αέρος οι οποίοι έχουν βεληνεκές έως και 12 χλμ. και εγγυώνται την καταστροφή οποιουδήποτε στόχου σε απόσταση έως και 5 χλμ.», δήλωσε ο στρατηγός κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στο υπουργείο Αμύνης.

Αιχμές και προς τις ΗΠΑ

Παράλληλα ο στρατηγός προκάλεσε τις Ηνωμένες Πολιτείες να δώσουν στη δημοσιότητα τα όποια στοιχεία έχουν, ενώ, σημείωσε ότι η Ρωσία δεν παρέδωσε κανένα σύστημα αντιαεροπορικών πυραύλων Buk (ή SA-11) στους αυτονομιστές της ανατολικής Ουκρανίας, ή «οποιαδήποτε άλλα όπλα».

Με τις δηλώσεις αυτές η Ρωσία αμφισβητεί σαφώς την κατηγορία από το Κίεβο και πολλές δυτικές κυβερνήσεις ότι οι αυτονομιστές που πρόσκεινται στη Ρωσία ευθύνονται για την κατάρριψη του επιβατικού αεροσκάφος που εκτελούσε την πτήση 17 στον εναέριο χώρο της ανατολικής Ουκρανίας.

Διαψεύδουν οι Ουκρανοί: Ολα τα αεροσκάφη μας ήταν στο έδαφος

Από την πλευρά του το Κίεβο διέψευσε τις ρωσικές αιτιάσεις με τον πρόεδρο, Πέτρο Ποροσένκο να δηλώνει ότι τα ουκρανικά αεροσκάφη στην περιοχή βρίσκονταν στο έδαφος την ώρα της συντριβής.

Απαντώντας στην ανακοίνωση του ρωσικού υπουργείου Αμυνας, ο Ποροσένκο δήλωσε στο αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο CNN: «Η άμεση αντίδρασή μου: αυτό δεν είναι αλήθεια».
Ο ουκρανός πρόεδρος πρόσθεσε ότι η χώρα του είναι ανοικτή σε οποιαδήποτε έρευνα σχετικά με τα αεροσκάφη της και ότι οι Ρώσοι θα πρέπει να δώσουν αποδείξεις για τους ισχυρισμούς τους.
Ο Ποροσένκο επεσήμανε επίσης ότι την ώρα του δυστυχήματος ο εναέριος χώρος της ανατολικής Ουκρανίας παρακολουθούνταν από διάφορα συστήματα ελέγχου.

«Ολοι γνωρίζουν ότι την ώρα που σημειώθηκε η τραγωδία όλα τα ουκρανικά αεροσκάφη (που ήταν στην περιοχή) βρίσκονταν στο έδαφος», υπογράμμισε ο Ποροσένκο.

Γιατί ουκρανικά μαχητικά συνόδευαν το αεροσκάφος της Malaysian Airlines

Μία νέα πληροφορία για το τι συνέβη λίγο πριν τη συντριβή του Boeing των Μαλαισιανών αερογραμμών τη στιγμή που πετούσε πάνω από την Ουκρανία έρχεται να φέρει νέα σενάρια στην επικαιρότητα.

Σύμφωνα με ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες το μοιραίο αεροσκάφος συνοδευόταν από δύο ουκρανικά μαχητικά Su-27 Flankers λίγα λεπτά πριν πύραυλος εδάφους αέρος το χτυπήσει. Ο Ιρανός ειδικός σε θέματα Αμυνας Babak Taghvaee υποστηρίζει πως το αεροσκάφος χτυπήθηκε επειδή το συνόδευαν τα ουκρανικά μαχητικά. Συγκεκριμένα αναφέρει πως οι αυτονομιστές θεώρησαν πως για να συνοδεύεται από μαχητικά το Boeing είναι κάτι σημαντικό, άρα στόχος για εκείνους. Ετσι δόθηκε η εντολή που προκάλεσε την τραγωδία.

Ο Babak Taghvaee υποστηρίζει πως από τη στιγμή που ξέσπασε η κρίση ουκρανικά μαχητικά σαρώνουν τον εναέριο χώρο της περιοχής. Ειδικά μετά από την κατάρριψη ενός Su-25M1 από την πολεμική αεροπορία της Ρωσίας στις 16 Ιουλίου όλες οι στρατιωτικές και πολιτικές πτήσεις πάνω ανατολική Ουκρανία συνοδεύονται από μαχητικά ή παρακολουθούνται διακριτικά.

Αυτό όμως φαίνεται πως οδήγησε στην τραγωδία αφού οι αυτονομιστές είδαν στα ραντάρ τους ένα αεροσκάφος που μετέφερε πολίτες να συνοδεύεται ή να ακολουθείται από μαχητικά της Ουκρανίας. Ετσι επέλεξαν να το χτυπήσουν με αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή του 298 αθώοι.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΟΥΚΡΑΝΙΑ Boeing Malaysia Airlines πτήση mh17
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ