Η Ρωσία κατηγορεί την κυβέρνηση της Ουκρανίας: Εσείς ρίξατε το Boeing [εικόνες] - iefimerida.gr

Η Ρωσία κατηγορεί την κυβέρνηση της Ουκρανίας: Εσείς ρίξατε το Boeing [εικόνες]

Η Ρωσία καταγγέλλει την Ουκρανία: Εσείς ρίξατε το Boeing της Malaysia Airlines
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Συνεχίζεται χωρίς τέλος ο «πόλεμος» των ανακοινώσεων και τις προπαγάνδας ανάμεσα στη Ρωσία και την Ουκρανία για το ποιος τελικά κατέρριψε το επιβατικό αεροσκάφος της Malaysia Airlines στέλνοντας στο θάνατο 298 επιβάτες. Από την πλευρά της η Ουκρανία επιμένει πως οι φιλορώσοι αυτονομιστές χτύπησαν με πύραυλο εδάφους αέρος το αεροπλάνο, ενώ οι Ρώσοι ισχυρίζονται τώρα πως μαχητικό της πολεμικής αεροπορίας της Ουκρανίας κατέρριψε το Boeing και μάλιστα προκαλεί τις ΗΠΑ.

Τι υποστηρίζει η πλευρά της Ρωσίας

Το υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας ανακοίνωσε σήμερα ότι διαθέτει στοιχεία κατά τα οποία ένα αεροσκάφος της ουκρανικής Πολεμικής Αεροπορίας πέταξε πολύ κοντά, σε απόσταση 3-5 χλμ. από το επιβατικό αεροσκάφος της Malaysia Airlines το οποίο κατερρίφθη και ζήτησε εξηγήσεις από το Κίεβο.

Σύμφωνα με τον στρατηγό Αντρέι Καρταπόλοφ, του επικεφαλής του γενικού επιτελείου των ρωσικών ενόπλων δυνάμεων, το μαχητικό αυτό ήταν ένα Su-27 Flankers.

«Καταγράψαμε την πτήση ενός ουκρανικού αεροσκάφος Su-25 στην κατεύθυνση του μαλαισιανού Boeing το οποίο βρισκόταν σε μια απόσταση 3 ως 5 χιλιομέτρων. Το Su-25 μπορεί να φθάσει σε ύψος 10.000 μέτρων. Διαθέτει πυραύλους αέρος-αέρος οι οποίοι έχουν βεληνεκές έως και 12 χλμ. και εγγυώνται την καταστροφή οποιουδήποτε στόχου σε απόσταση έως και 5 χλμ.», δήλωσε ο στρατηγός κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στο υπουργείο Αμύνης.

Η Ρωσία κατηγορεί την κυβέρνηση της Ουκρανίας: Εσείς ρίξατε το Boeing [εικόνες] | iefimerida.gr 0
Η Ρωσία κατηγορεί την κυβέρνηση της Ουκρανίας: Εσείς ρίξατε το Boeing [εικόνες] | iefimerida.gr 1

«Αν οι ΗΠΑ έχουν φωτογραφίες με πυραύλους, ας τις δώσουν στη δημοσιότητα»

Εξάλλου ο στρατηγός είπε ότι δεν εντοπίστηκε η εκτόξευση πυραύλων από το έδαφος σε οποιοδήποτε σημείο κοντά στην πορεία του Boeing και κάλεσε τις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής να δώσουν στη δημοσιότητα δορυφορικές φωτογραφίες, «εάν έχουν» τέτοιες.

Ο ίδιος διαβεβαίωσε πως η Ρωσία δεν παρέδωσε κανένα σύστημα αντιαεροπορικών πυραύλων Buk (ή SA-11) στους αυτονομιστές της ανατολικής Ουκρανίας, ή «οποιαδήποτε άλλα όπλα».

Με τις δηλώσεις αυτές η Ρωσία αμφισβητεί σαφώς την κατηγορία από το Κίεβο και πολλές δυτικές κυβερνήσεις ότι οι αυτονομιστές που πρόσκεινται στη Ρωσία ευθύνονται για την κατάρριψη του επιβατικού αεροσκάφος που εκτελούσε την πτήση 17 στον εναέριο χώρο της ανατολικής Ουκρανίας.

Η Ρωσία κατηγορεί την κυβέρνηση της Ουκρανίας: Εσείς ρίξατε το Boeing [εικόνες] | iefimerida.gr 2
Η Ρωσία κατηγορεί την κυβέρνηση της Ουκρανίας: Εσείς ρίξατε το Boeing [εικόνες] | iefimerida.gr 3

Οι Ουκρανοί επιμένουν ότι οι αντάρτες χτύπησαν το Boeing με πύραυλο

Ωστόσο, μια πηγή των ουκρανικών υπηρεσιών ασφαλείας δήλωσε σήμερα πως το Κίεβο επιμένει στην ορθότητα των πληροφοριών κατά τις οποίες οι αντάρτες στην ανατολική Ουκρανία παρέλαβαν ένα σύστημα Buk-M1 —μια αυτοκινούμενη συστοιχία αντιαεροπορικών πυραύλων καθοδηγούμενων από ραντάρ— από τη Ρωσία, πιθανότατα μαζί με το πλήρωμά του.

«Νωρίτερα η ουκρανική Υπηρεσία Ασφαλείας δημοσίευσε πληροφορίες σύμφωνα με τις οποίες οι αντάρτες διαπραγματεύονταν την παράδοση ρωσικών συστημάτων Μπουκ», είπε η πηγή αυτή στο πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς.

«Οι μαχητές δεν έχουν λάβει την ειδική εκπαίδευση που απαιτείται για το χειρισμό τέτοιου περίπλοκου στρατιωτικού εξοπλισμού, έτσι πιθανότητα μιλάμε για την αποστολή και πληρωμάτων για τα (συστήματα) Μπουκ, τα οποία ήλθαν από τη Ρωσία», υποστήριξε η ίδια πηγή.

Γιατί ουκρανικά μαχητικά συνόδευαν το αεροσκάφος της Malaysian Airlines

Μία νέα πληροφορία για το τι συνέβη λίγο πριν τη συντριβή του Boeing των Μαλαισιανών αερογραμμών τη στιγμή που πετούσε πάνω από την Ουκρανία έρχεται να φέρει νέα σενάρια στην επικαιρότητα.

Σύμφωνα με ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες το μοιραίο αεροσκάφος συνεδευόταν από δύο ουκρνικά μαχητικά Su-27 Flankers λίγα λεπτά πριν πύραυλος εδάφους αέρος το χτυπήσει. Ο Ιρανός ειδικός σε θέματα Αμυνας Babak Taghvaee υποστηρίζει πως το αεροσκάφος χτυπήθηκε επειδή το συνόδευαν τα ουκρανικά μαχητικά. Συγκεκριμένα αναφέρει πως οι αυτονομιστές θεώρησαν πως για να συνοδεύεται από μαχητικά το Boeing είναι κάτι σημαντικό, άρα στόχος για εκείνος. Ετσι δόθηκε η εντολή που προκάλεσε την τραγωδία.

Ο Babak Taghvaee υποστηρίζει πως από τη στιγμή που ξέσπασε η κρίση ουκρανικά μαχητικά σαρώνουν τον εναέριο χώρο της περιοχής. Ειδικά μετά από την κατάρριψη ενός Su-25M1 από την πολεμική αεροπορία της Ρωσίας στις 16 Ιουλίου όλες οι στρατιωτικές και πολιτικές πτήσεις πάνω ανατολική Ουκρανία συνοδεύονται από μαχητικά ή παρακολουθούνται διακριτικά.

Αυτό όμως φαίνεται πως οδήγησε στην τραγωδία αφού οι αυτονομιστές είδαν στα ραντάρ τους ένα αεροσκάφος που μετέφερε πολίτες να συνοδεύεται ή να ακολουθείται από μαχητικά της Ουκρανίας. Ετσι επέλεξαν να το χτυπήσουν με αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή του 298 αθώοι.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ