Ανεκμετάλλευτος πλούτος: 1.200 εγκαταλειμμένα κτίρια στην Αθήνα, πολλά «ορφανά» από ιδιοκτήτη [εικόνες] - iefimerida.gr

Ανεκμετάλλευτος πλούτος: 1.200 εγκαταλειμμένα κτίρια στην Αθήνα, πολλά «ορφανά» από ιδιοκτήτη [εικόνες]

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Καθώς πολλές κινήσεις του ιδιωτικού και δημόσιου τομέα κινούνται για να αναστρέψουν την υποχώρηση του κέντρου της Αθήνας και την απαξίωση της πόλης, μια πολύτιμη ανεξάντλητων δυνατοτήτων εργαλειοθήκη, το μοναδικό κτιριακό απόθεμα της Αθήνας είναι βαριά τραυματισμένο. Τραυματισμένο καθώς 1.200 κτίρια, πολλά εκ των οποίων διατηρητέα, αρκετά με άγνωστο ιδιοκτήτη παραμένουν εγκαταλειμμένα, χωρίς ζωή, χρήση και βέβαια σε άσχημη κατάσταση.

Πέρα από θέματα εικόνας και αισθητικής, προφανώς τίθενται θέμα χρήσης αλλά και ανάπτυξης παραβατικότητας μέσα σε αυτά τα κενά κτίρια. Σχετική έρευνα και καταγραφή ξεκίνησε ήδη από το 2008 η Περιφέρεια Αττικής μέσω της Διεύθυνσης Υγειονομικού Ελέγχου και Περιβαλλοντικής Υγιεινής Κεντρικού Τομέα. Το θέμα που τίθεται είναι ότι πολλά από αυτά ανήκουν στο δημόσιο (κυρίως σε ασφαλιστικά ταμεία), άλλα σε ιδιώτες, ενώ σε αρκετές περιπτώσεις είναι αδύνατο να εντοπιστεί ο ιδιοκτήτης. Επίσης πολλά εξ αυτών έχουν κυρηχθεί διατηρητέα.

Το 96% των 1.200 εγκαταλειμμένων κτιρίων βρίσκονται στον Δήμο Αθηναίων. Με βάση τις αυτοψίες που έγιναν, το 31% εντοπίστηκε στην 1η Δημοτική Κοινότητα (Εξάρχεια, Κολωνάκι, Ιλίσια, Κουκάκι, Μακρυγιάννη, Πλάκα, Ψυρρή, εμπορικό κέντρο, πλ. Βάθη), το 17% στην 6η (Κυψέλη, πλατεία Αττικής, πλατεία Αμερικής, Αγιος Παντελεήμονας, Αγιος Νικόλαος), το 16% στην 4η (Σεπόλια, Κολωνός, Ακαδημία Πλάτωνος), το 15% στην 3η (Πετράλωνα, Θησείο, Ρουφ, Γκάζι, Κεραμεικός, Μεταξουργείο, Βοτανικός), το 9% στην 5η (Αγ. Ελευθέριος, Πατήσια, Προμπονά, Ριζούπολη), το 5% στην 7η (Γκύζη, Πολύγωνο, Γηροκομείο, Τουρκοβούνια, Αμπελόκηποι, Γουδί, Ερυθρός Σταυρός) και το 4% στη 2η (Παγκράτι, Ν. Κόσμος).


Τώρα το ΥΠΕΚΑ σε συνεργασία με το Δήμο Αθηναίων επεξεργάζεται πακέτο λύσεων που θα προταθούν προς τους ιδιοκτήτες: Βοήθεια για την αποκατάσταση, ή κατεδάφιση όταν δεν τίθεται θέμα ιστορικότητας του κτιρίου. Μάλιστα μια ιδέα είναι αν ο ιδιοκτήτης δεν μπορεί ή δεν θέλει να κάνει κάτι, να περνά μέσω ειδικής φόρμας τη δικαιοδοσία αυτή στο κράτος. Το θέμα απασχόλησε τη χθεσινή συνάντηση του υπουργού ΠΕΚΑ Γιάννης Μανιάτη με το δήμαρχο Αθηναίων Γιώργο Καμίνη.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ