Μικρή ΔΕΗ: Πέντε κόμματα, τέσσερις προτάσεις για δημοψήφισμα -Ολα τα σενάρια - iefimerida.gr

Μικρή ΔΕΗ: Πέντε κόμματα, τέσσερις προτάσεις για δημοψήφισμα -Ολα τα σενάρια

Μικρή ΔΕΗ: Πέντε κόμματα
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Η απεργία στη ΔΕΗ σταμάτησε, η κυβέρνηση βγαίνει κερδισμένη από τη σύγκρουση με τους συνδικαλιστές, ωστόσο, τώρα ξεκινάει η «μάχη» για να περάσει το νομοσχέδιο που προβλέπει την πώληση του 30% της μικρής ΔΕΗ.Μπορεί ο Αλέξης Τσίπρας να έχει καλέσει σε προσκλητήριο εδώ και αρκετές ημέρες, ωστόσο, βρήκε ανταπόκριση μόνο από τους Ανεξάρτητους Ελληνες, οι οποίοι δέχθηκαν να συνυπογράψουν το κείμενο και ίσως τον στηρίξουν και κάποιοι από τους ανεξάρτητους βουλευτές.

Το ΚΚΕ από την πρώτη στιγμή διεμήνυσε ότι δεν δέχεται να κατεβάσει κοινή πρόταση με τον ΣΥΡΙΖΑ και καταθέτει τη δική του, ενώ, και η ΔΗΜΑΡ, παρά το γεγονός ότι στην αρχή ο Φώτης Κουβέλης είπε «ναι» στον Αλέξη Τσίπρα, αναγκάστηκε έπειτα από εσωκομματικές αντιδράσεις να κάνει πίσω.

Μέσα σε αυτό το κλίμα και ενώ κανένας δεν επιθυμεί να συνεργαστεί με τη Χρυσή Αυγή, το ακροδεξιό κόμμα έχει ανακοινώσει ότι καταθέτει και τη δική του πρόταση για δημοψήφισμα κατηγορώντας, παράλληλα, τον Αλέξη Τσίπρα ότι δεν θέλει στην ουσία το δημοψήφισμα.

Ο Τσίπρας θέλει «πολιτικές εξελίξεις» αλλά το δημοψήφισμα σκοντάφτει

Μπορεί από την Κουμουνδούρου να εμμένουν στην άποψη πως μπορεί να βρεθεί η κοινή γραμμή και να ανοίξει η συζήτηση για το δημοψήφισμα ακόμη και σε περίπτωση που υπάρχουν τέσσερις διαφορετικές προτάσεις, ωστόσο, το εγχείρημα έχει μπλοκάρει για τα καλά.

Αυτό γιατί τα νούμερα, οι 120 υπογραφές που χρειάζονται δηλαδή, δεν βγαίνουν, καθώς οι προτάσεις ΔΗΜΑΡ και ΚΚΕ, με δεδομένο ότι τα κόμματα της Αριστεράς δεν επιθυμούν σε καμία περίπτωση σύμπραξη τη Χρυσή Αυγή, έχουν διαφορετικό «πνεύμα» από αυτή του ΣΥΡΙΖΑ.

Το βράδυ της Δευτέρας η ΔΗΜΑΡ ανακοίνωσε πως θα καταθέσει τη δική της πρόταση, ενώ, ταυτόχρονα, ο Φώτης Κουβέλης δήλωσε ότι αναλαμβάνει πρωτοβουλίες για την ευρύτερη Κεντροαριστερά στην οποία συμπεριλαμβάνει τόσο το ΠΑΣΟΚ όσο και τον ΣΥΡΙΖΑ.

Η ενέργεια αυτή του προέδρου του κόμματος μπορεί να ερμηνευθεί και ως ντρίπλα προς τον Αλέξη Τσίπρα, καθώς, μπορεί μεν να αφήνει το παράθυρο σύγκλισης στο ζήτημα της ΔΕΗ, αλλά είναι και μια προσπάθεια να εμπλακεί ο ΣΥΡΙΖΑ σε συζητήσεις για την Κεντροαριστερά με το ΠΑΣΟΚ, κάτι το οποίο η Κουμουνδούρου έχει απορρίψει.

Στον αντίποδα το ΚΚΕ δεν ξέφυγε σε καμία περίπτωση από την γραμμή του και καταθέτει πρόταση η οποία προβλέπει την κατάργηση όλων των νόμων που έχουν ψηφιστεί σύμφωνα με το κοινοτικό πλαίσιο, κείμενο στο οποίο δεν θα μπορούσαν να συμφωνήσουν σε καμία περίπτωση ούτε η ΔΗΜΑΡ ούτε ο ΣΥΡΙΖΑ.

Επομένως δεν υπάρχει κοινός τόπος. Πολύ παραπάνω ο κάθε πολιτικός χώρος καλείται να επιλέξει προς τα που θα πορευθεί.

Η... γλώσσα των αριθμών

Τα στοιχεία αυτή τη στιγμή αλλά και τα νούμερα φανερώνουν πως κάτι τέτοιο είναι εξαιρετικά δύσκολο. Ο ΣΥΡΙΖΑ διαθέτει 71 βουλευτές και αναζητεί άλλους 49. Η ΔΗΜΑΡ και οι ΑΝΕΛ διαθέτουν από 13 βουλευτές και το ΚΚΕ 12. Αυτό σημαίνει πως φτάνουν σε ένα άθροισμα της τάξης των 109 βουλευτών. Αναζητούνται μετά άλλοι 11. Χωρίς τη ΔΗΜΑΡ ή το ΚΚΕ αναζητούνται πολλοί παραπάνω. Οι 11 μπορούν να προέλθουν μόνο από τη δεξαμενή των ανεξάρτητων βουλευτών.

Υπενθυμίζεται, τέλος, πως ακόμη και να δεχθεί η κυβέρνηση το άνοιγμα της Ολομέλειας θα χρειαστούν 180 βουλευτές για να γίνει το δημοψήφισμα αριθμός που δεν είναι δυνατό να συγκεντρωθεί.

Τι λέει το Μαξίμου για την ντρίπλα Μεϊμαράκη και για την περίπτωση του 2008

Από την πλευρά της η κυβέρνηση βγαίνει ενισχυμένη από την σύγκρουσή της με τους συνδικαλιστές, καθώς, η απεργία κρίθηκε παράνομη και καταχρηστική και έληξε πολύ γρήγορα, έπειτα και από την πολιτική επιστράτευση του Σαββατοκύριακου.

Και σε κοινοβουλευτικό επίπεδο, πάντως, το Μαξίμου δεν δείχνει να ανησυχεί για τις προτάσεις περί δημοψηφίσματος που κατατίθενται σωρηδόν, παρά την σημερινή ντρίπλα του Ευάγγελου Μεϊμαράκη.

Μπορεί στο κυβερνητικό στρατόπεδο να μην υποδέχθηκαν με ιδιαίτερη «ευχαρίστηση» την άποψη του προέδρου της Βουλής πως εφόσον κατατεθούν οι προτάσεις μπορεί να ανοίξει άμεσα η Ολομέλεια, αλλά δεν εκτιμούν ότι επηρεάζεται η πορεία του νομοσχεδίου.

Αυτό γιατί, το τελευταίο επιχείρημα του ΣΥΡΙΖΑ περί συμψηφισμού των προτάσεων, όπως συνέβη το 2008 για τη συνθήκη της Λισαβόνας, μάλλον τείνει να πέσει στο κενό, παρά τις διαφορετικές ερμηνείες του νόμου που δίνουν νομικοί.

Το 2008 όλες οι προτάσεις που είχαν κατατεθεί είχαν πανομοιότυπο περιεχόμενο και αυτόν τον λόγο προσμετρήθηκαν οι υπογραφές.

Στην παρούσα χρονική συγκυρία οι τέσσερις προτάσεις που αναμένεται να κατατεθούν έχουν σημαντικές διαφορές μεταξύ τους γεγονός που δίνει στην κυβέρνηση το πάτημα να μην κάνει δεκτό τον συμψηφισμό και η όλη προσπάθεια του Αλέξη Τσίπρα να πέσει στο κενό.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ