Πρωτοποριακή εφαρμογή για την ασφάλεια πληροφοριακών συστημάτων - iefimerida.gr

Πρωτοποριακή εφαρμογή για την ασφάλεια πληροφοριακών συστημάτων

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Μια πρωτοποριακή εφαρμογή, που αναπτύσσεται στο Πανεπιστήμιο Πειραιώς, υπόσχεται να δώσει στους μικρομεσαίους επιχειρηματίες μια πολύ οικονομική λύση για την κάλυψη των αναγκών ασφαλείας τους.

Πρόκειται στην ουσία για το ανοιχτό συνεργατικό περιβάλλον διαχείρισης κινδύνου STORM, το οποίο παραμετροποιείται, ειδικά για να καλύπτει τις ανάγκες των μικρών και μικρομεσαίων επιχειρήσεων, όπως εξήγησε ο υποψήφιος διδάκτωρ του Πανεπιστημίου Πειραιώς Θεόδωρος Ντούσκας.

Μαζί με τους Νινέτα Πολέμη (επ. καθηγήτρια τμήματος Πληροφορικής) και Δημήτρη Παπανίκα (υποψήφιο διδάκτορα), ο κ. Ντούσκας θα παρουσιάσει το νέο σύστημα στη Θεσσαλονίκη, στο διεθνές συνέδριο για την ασφάλεια του Διαδικτύου και την ηλεκτρονική δημοκρατία, που διοργανώνουν τα πανεπιστήμια Μακεδονίας και ανατολικού Λονδίνου.

Πώς θα μπορούσε να λειτουργήσει το επιχειρηματικό STORM; Με μια μικρή συνδρομή στο επιμελητήριο της περιοχής του, ο επιχειρηματίας θα μπορούσε να αποκτήσει έναν ηλεκτρονικό, εύχρηστο "μπούσουλα" για τη θωράκιση των πληροφοριακών συστημάτων του, αντλώντας πληροφορίες για τους τρόπους και τις προδιαγραφές ασφαλείας.

Επίσης, όπως επισήμανε ο κ.Ντούσκας, θα μπορούσε να έχει πρόσβαση σε ειδικούς συμβούλους του επιμελητηρίου, οι οποίοι αναλύοντας το στίγμα των επισκέψεών του στη σχετική, "κλειδωμένη" ιστοσελίδα, θα τού προτείνουν -δωρεάν- συγκεκριμένα μέτρα υποστήριξης.

"Στην ουσία θέλουμε να δώσουμε στους μικρομεσαίους επιχειρηματίες ένα ολοκληρωμένο εργαλείο, που θα περιλαμβάνει μια μεθοδολογία ανάλυσης και διαχείρισης κινδύνου (STORM RM). Η χρήση των εργαλείων που υπάρχουν σήμερα είναι χρονοβόρα και έχει μεγάλο κόστος, καθώς αυτά χρονολογούνται από το 1995", σημείωσε ο κ.Ντούσκας.

Το STORM βασίζεται σε τεχνολογίες Web 2.0 και περιλαμβάνει φόρουμ (χώρος ανταλλαγής απόψεων) και wiki (σ.σ. το "γουΐκι" ή "βίκι" είναι τύπος ιστοτόπου, που επιτρέπει σε οποιονδήποτε να δημιουργήσει/επεξεργαστεί τις σελίδες του, αλλά και σε διάφορα άτομα να γράφουν μαζί -όχι ταυτοχρόνως- για ένα συλλογικό έργο).

Μέσω του φόρουμ και του γουΐκι, οι χρήστες μπορούν ν' ανταλλάσσουν απόψεις και να βρίσκουν λύσεις και πληροφορίες πάνω σε ζητήματα ασφαλείας πληροφοριακών συστημάτων, βάσει των προβλεπόμενων από το πρότυπο ISO 27001 και το αυστραλιανό πρότυπο για την ανάλυση και διαχείριση κινδύνου. Στόχος είναι να ενσωματωθεί στο STORM και η νέα μεθοδολογία ανάλυσης και διαχείρισης επικινδυνότητας και το όλο σύστημα να παραμετροποιηθεί με βάση τις ανάγκες των επιχειρήσεων.

Πόσο γρήγορα θα μπορούσε να είναι έτοιμο το νέο σύστημα; "Σε demo (σ.σ.'ντέμο', δοκιμαστική μορφή), το έχουμε ήδη και μάλιστα σε προχωρημένη μορφή. Θέλουμε να ενσωματώσουμε και τη νέα μεθοδολογία", σημείωσε ο κ.Ντούσκας.

Ένα STORM για τα λιμάνια Πειραιά, Θεσσαλονίκης και Μυκόνου

Υπενθύμισε δε, ότι τον Μάρτιο 2012 προβλέπεται -στο πλαίσιο του ερευνητικού έργου S-PORT- να βγει η πρώτη έκδοση του ομώνυμου συστήματος, που θα δοκιμαστεί σε τρεις λιμένες: Πειραιά (ΟΛΠ), Θεσσαλονίκης (ΟΛΘ) και Μυκόνου (Δ.Λ.Τ.Μ.). Το έργο χρηματοδοτείται από την Γενική Γραμματεία Έρευνας και Τεχνολογίας- πρόγραμμα "Συνεργασία".

Το "S-PORT" αναμένεται να αποτελέσει το πρωτότυπο μιας νέας γενιάς καινοτόμων πληροφοριακών συστημάτων διαχείρισης ασφάλειας για τις κρίσιμες υποδομές των εμπορικών λιμένων.

Στο έργο μετέχουν το Κέντρο Ερευνών του Πανεπιστημίου Αθηνών (συντονιστής φορέας), η Ερευνητική Ομάδα Ασφάλειας Πληροφοριών και Προστασίας Κρίσιμων Υποδομών -ΟΠΑ/CIS και οι εταιρίες ΙΝΤRΑCΟΜ IT Services και M-VISION.

Αναλυτική επιστημονική δημοσίευση για τη μεθοδολογία STORM RM πρόκειται να υπάρξει σύντομα στo "International Journal of Multicriteria Decision Making", ενώ σχετικές ανακοινώσεις πρόκειται να γίνουν και στο 1ο διεθνές συμπόσιο και το 10ο βαλκανικό συνέδριο επιχειρησιακής έρευνας (Balcor 2011).

Αλεξάνδρα Γούτα, ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ