CINETROLL: Το καλοκαίρι στην Ελλάδα ξεκινάει από τον... Ιανουάριο - Oλες οι νέες ταινίες, κριτική, εικόνες, trailer

O TAZ ξεδιαλύνει εγκλήματα στην Ακρόπολη, δίνει πατερίτσες στον παππούλη Σβαρτσενέγκερ, μαθαίνει πως ο καρκίνος είναι ρομαντική υπόθεση και το “Κακό Αίμα” αριστούργημα συναισθήματος.

*O KΑΘΡΕΦΤΗΣ ΤΗΣ ΚΟΛΑΣΕΩΝ / ΟCULUS

Ο αδερφός της καταδικάζεται για φόνο κι αυτή προσπαθεί να αποδείξει ότι για όλα φταίει ένας δαιμονισμένος καθρέφτης. Θρίλερ υπερφυσικού τρόμου για το οποίο από τους Έλληνες κριτικούς διάβασα τέρατα, όμως στο εξωτερικό έντυπα όπως η Village Voice και η Chicago Sun – Times μιλάνε για μία από τις κομψές και απολαυστικές ταινίες του είδους από την τελευταία σοδειά.



*ΜΑΖΙ...ΜΕ ΤΟ ΖΟΡΙ / BLENDED

Αν η ιδέα σου για μια απολαυστική ρομαντική κομεντί είναι το να βλέπεις τον πάντα αντιπαθητικό Άνταμ Σάντλερ και την Ντρου Μπάριμορ να πλακώνονται μισή ταινία δρόμο κι άλλη μισή σε διακοπές στην Αφρική με χιούμορ Σεφερλή, μέχρι εννοείται να τα βρούνε, τότε σίγουρα έχεις ένα σοβαρό πρόβλημα που πρέπει να το κοιτάξεις.



*ΣΑΜΠΟΤΑΖ / SABOTAGE

Mε όλο μου το σεβασμό στην τρίτη ηλικία, το να είσαι 67 χρονών και να νομίζεις ότι μπορείς ακόμα να κάνεις τον “Commando” δείχνει μια μάλλον προβληματική σχέση μου με την πραγματικότητα. Παρ' όλα αυτά ο Άρνολντ Σβαρτσενέγκερ είναι ο Άρνολντ Σβαρτσενέγκερ και παρά το επικίνδυνο φλερτ με τη γελοιότητα, διατηρεί ακόμα το εκτόπισμα του για τέτοιους ρόλους (ειδικά στα μάτια όσων μεγαλώσαμε με βιντεοκασέτες στα 80'ς). Μια ομάδα δίωξης ναρκωτικών που όλα τα σφάζει κι όλα τα μαχαιρώνει εξουδετερώνει ένα μεγάλο καρτέλ. Όμως μια συνωμοσία υφαίνεται στο παρασκήνιο με τα μέλη της ομάδας να δολοφονούνται το ένα μετά το άλλο. Και τον σκηνοθέτη Ντέιβιντ Άγιερ να τινάζει στον αέρα την οθόνη με χάιτεκ εκρήξεις, συμπλοκές και αίμα, κλείνοντας ταυτόχρονα έξυπνα το μάτι στην παλιακή συνταγή ενός b movie του είδους και προσφέροντας μια ανεγκέφαλη μεν, χορταστική δε και ένοχη απόλαυση του είδους με ρυθμό κι τσεκαρισμένη τεχνικά απενοχοποίηση απέναντι στην ταινία που καλείται να υπηρετήσει.



*ΤΟ ΛΑΘΟΣ ΑΣΤΕΡΙ / THE FAULT IN OUR STARS

Δύο ασυνήθιστοι και ασυμβίβαστοι έφηβοι γνωρίζονται και ερωτεύονται σε μια ομάδα στήριξης καρκινοπαθών. Ο θάνατος καραδοκεί στη γωνία όμως αυτοί θα βιώσουν το τριπάκι τους σαν ένα μεταχιπστεράδικο εφηβικό love story καταραμένων ποιητών. Όλο το παραπάνω βασίζεται σε ένα best seller βιβλίο του Τζον Γκριν. Το σίγουρο είναι πως ειδικά οι πιτσιρικάδες με έφεση στον emo συναισθηματισμό θα πλαντάξουν στο κλάμα και θα το ευχαριστηθούν εφ' όσον ευαισθησία υπάρχει με τα καντάρια. Τόσα όμως καντάρια που λίγο κυνικός να είσαι, δεν θα αντέξεις να μην το δεις σαν μια κατά λάθος παρωδία υπερβολικού συναισθηματισμού. Πασπαλισμένου με την απαραίτητη ζαχαρόσκονη εφ' όσον ο καρκίνος είναι αρκετά άγριο θέμα στην ρεαλιστική του αντιμετώπιση για να σου φέρει λεφτά στα ταμεία.



*TA ΔΥΟ ΠΡΟΣΩΠΑ ΤΟΥ ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ / THE TWO FACES OF JANUARY

Τι ακριβώς δεν περιμένεις να απολαύσεις από ένα ατμοσφαιρικό θρίλερ μυστηρίου, που βασίζεται στη μαγική πένα της Πατρίτσια Χάισμιθ, διαδραματίζεται το 1962 σε Αθήνα, Κρήτη και Κωνσταντινούπολη, έχει για πρωταγωνιστές την Κίρστεν Ντανστ και τον Βίγκο Μόρτενσεν, και το υπογράφει σεναριακά και σκηνοθετικά ο σεναριογράφος του “Drive” Χοσείν Αμίνι; Την απόλυτη απόλαυση καλοκαιρινού σινεμά. Στιλ, ατμόσφαιρα, μυστήριο, ίντριγκα, αμφίσημοι χαρακτήρες και ανατροπές σε υπέροχο φόντο. Ένα ζευγάρι, ο Τσέστερ και η Κέιτ επισκέπτεται για διακοπές την Αθήνα. Στην Ακρόπολη, γνωρίζουν και γοητεύονται από τον αμερικάνο Ράινταλ που δουλεύει εκεί ως ξεναγός. Μικρή λεπτομέρεια, ο φαινομενικά άψογος Τσέστερ είναι ένας απατεώνας που τον κυνηγούν και ταξιδεύει με πλαστά διαβατήρια. Κι ο Ράινταλ είναι ένας γόνος καλής οικογενείας που προσπαθώντας να ξεφύγει από τη σκιά της, μπλέκει σε ύποπτες υποθέσεις. Με την Κίρστεν Ντανστ πέτρα του σκανδάλου ανάμεσα στους δύο άντρες, τις ανατροπές, τις αποκαλύψεις, την απειλή, το μυστήριο και το έγκλημα να κυκλώνουν όλους τους ήρωες από παντού. Και την πένα της Χάισμιθ να δίνει την πρώτη ύλη για μια πιο εκλαϊκευμένη από το πρωτότυπο υλικό, αλλά πάντα ενδιαφέρουσα και γοητευτική σκιαγράφηση χαρακτήρων πέρα από το καλό και το κακό. Όχι δεν είναι αριστούργημα η ταινία, αλλά είναι μια καθαρή, κλασάτη κινηματογραφική απόλαυση για ένα βράδυ ατμοσφαιρικών και συναρπαστικών συγκινήσεων.



*Η ΔΙΚΗ ΜΑΣ ΝΥΧΤΑ / MAUVAIS SANG

Μην περιμένεις φίλε να είμαι αντικειμενικός για έναν σκηνοθέτη που με μόλις 5 μεγάλου μήκους ταινίες μέσα σε 20 χρόνια, μου θυμίζει όποτε πιάνει στα χέρια του την κάμερα, το γιατί αγαπώ το σινεμά. Η πρώτη μου επαφή με το ονειρικά, σαρκαστικό και διαταραγμένα ερωτικό για φεγγαροχτυπημένους απόκληρους σινεμά του, ήταν οι “Εραστές της Γέφυρας” το 1991, με πρωταγωνιστές όπως και σε αυτήν εδώ την ταινία, τη Ζιλιέτ Μπινός και το απερίγραπτο Ντενί Λαβάντ στα καλύτερά τους. Τότε ήταν που αποφάσισα πως θέλω να ερωτεύομαι με τους δικούς μου όρους, σαν ένα μποέμ παραμύθι στα υπόγεια της ζωής που φωτισμένα από φλόγες και νέον μεταμορφώνονται σε διαστημόπλοια. Η τελευταία ήταν πέρσι στις Κάνες με το παραισθησιογόνο “Holy Motors”. Και τώρα πάμε πίσω στο χρόνο , 1986 και “Mauvais Sang” (“Κακό Αίμα”) όπως είναι ο πρωτότυπος τίτλος της προχειράντζας ελληνικής μετάφρασης “Η δική μας νύχτα” (που πήρε λάθος φόρα από τον αγγλικό τίτλο “The Night is Young”.) Σε ένα περίπου μελλοντικό Παρίσι περίεργοι τύποι με χρωστούμενα σχεδιάζουν να κλέψουν έναν ορό που θεραπεύει μια ασθένεια που κάνει τους εραστές να πεθαίνουν. Όμως στη μέση μπαίνουν μια παλιά ερωμένη (η 16χρονη τότε Ζιλί Ντελπί) και μια καινούργια που ανήκει σε άλλον από την παρέα στην οποία για να μην το ξεχάσω ανήκει και ο Μισέλ Πικολί. Ο Καράξ πατάει με το ένα πόδι στις καλές στιγμές αυθαιρεσίας του Γκοντάρ και με το άλλο στην ολόδικη του κινηματογραφική, εικονοκλαστική και συναισθηματική παραβατικότητα. Δημιουργώντας μόλις στα 26 του χρόνια, ένα αριστουργηματικό παζλ εικόνας και συναισθημάτων μέσα στο οποίο η εμφανής αλληγορία για το AIDS μεταμορφώνεται σε μια απίστευτη λιτανεία απελευθέρωσης. «Ταΐζω τα μάτια μου για να θρέψω την αγάπη μου» λέει σε κάποια στιγμή ο ήρωας. Μα αυτό δεν είναι το ίδιο το σινεμά; Μην το χάσεις για κανένα λόγο. Δεν είναι επανέκδοση, προβάλλεται για πρώτη φορά σε αίθουσες στην Ελλάδα. Και σε προκαλεί να βαφτιστείς όμορφος και αθώος μέσα στο αίμα του.

*Ακολουθήστε τον ΤΑΖ στο www.facebook.com/tazthebuzz ή στo www.twitter.com/klarinabourana . Kάντε LIKE στην επίσημη σελίδα του facebook www.facebook.com/SigaikaProductions για να μαθαίνετε όσα χρειάζεστε, προκειμένου να καίτε τον εγκέφαλο (των άλλων) ή επικοινωνήστε με το terra_gelida@hotmail.com για μέιλ και υποθέσεις προσωπικής εκδίκησης.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ