Φρίκη στο Αφγανιστάν: Οι Ταλιμπάν έκοψαν τα δάχτυλα όσων πήγαν να ψηφίσουν

Θέλησαν να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα και τους περίμενε η πιο βάρβαρη τιμωρία. Οι Ταλιμπάν στο Αφγανιστάν έδωσαν άλλο ένα δείγμα αγριότητας, όταν έκοψαν τα δάχτυλα ανθρώπων για να τους εκδικηθούν επειδή ψήφισαν στις προεδρικές εκλογές.

Σύμφωνα με την αστυνομία, το περιστατικό σημειώθηκε το Σάββατο μετά τις εκλογές στην επαρχία Χεράτ. Οι Ταλιμπάν είχαν απαγορεύσει τους κατοίκους της περιοχής να λάβουν μέρος στη διαδικασία εκλογής καθώς στόχος και των δύο υποψηφίων προέδρων ήταν η βελτίωση των σχέσεων με τις ΗΠΑ και η παραμονή για άλλα δύο χρόνια 10.000 αμερικανών στρατιωτών στο Αφγανιστάν.

Την απόφαση αυτή καταδίκασε ο ΟΗΕ με εκπρόσωπο του να δηλώνει ότι «μόνο και μόνο με την ψήφο τους έχουν κιόλας επικρατήσει εκείνων που προωθούν τη βια και τον τρόμο».

Στο Αφγανιστάν, όπως και σε άλλες τις χώρες της Μέσης Ανατολής, όσοι ψηφοφόροι περνούν από τα εκλογικά τμήματα «σημαδεύονται» με μπλε μελάνι σε ένα δάκτυλο. O ακρωτηριασμός του δακτύλου, το οποίο μαρτυρά ότι κάποιος έριξε ψηφοδέλτιο στην κάλπη, αποκτά μια φρικτή συμβολική σημασία και αποτελεί παραδειγματισμό προς τους υπόλοιπους.

Κι αυτό δεν ήταν το μοναδικό αποτρόπαιο γεγονός που σημάδεψε τη μακρόσυρτη εκλογική διαδικασία στο Αφγανιστάν η οποία άρχισε στις 5 Απριλίου. Η κάλπη σημαδεύτηκε από επιθέσεις που στοίχισαν τη ζωή σε δεκάδες πολίτες και μέλη των δυνάμεων ασφαλείας. Μόνο το περασμένο Σάββατο σκοτώθηκαν περισσότεροι από 60 άνθρωποι σε διάφορα σημεία της χώρας από επιθέσεις των Ταλιμπάν, ενώ δεκάδες άλλοι τραυματίστηκαν.

Φωτογραφία: Reuters

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ