Οι Financial Times αποθεώνουν την Ελλάδα: Η χρονιά ήταν θριαμβευτική, οι επενδυτές επιστρέφουν - iefimerida.gr

Οι Financial Times αποθεώνουν την Ελλάδα: Η χρονιά ήταν θριαμβευτική, οι επενδυτές επιστρέφουν

Οι Financial Times αποθεώνουν την Ελλάδα: Η χρονιά ήταν θριαμβευτική
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

«Καθώς ανακάμπτει η εμπιστοσύνη στην ευρωζώνη, οι επενδυτές επιστρέφουν στην Ελλάδα. Αφού όμως, αναμένεται οικονομική ανάπτυξη από το δεύτερο εξάμηνο, υπάρχει ακόμη περιθώριο τα κέρδη, στο Χρηματιστήριο, να αυξηθούν από την χαμηλή βάση που βρίσκονται» γράφουν 0οι Financial Times και υποστηρίζουν πως «αυτή η χρονιά ήταν θριαμβευτική για την ελληνική αγορά».

Αυτή η χρονιά ήταν θριαμβευτική για την ελληνική αγορά

Τα θεμελιώδη στοιχεία στηρίζουν αυτή την άποψη. Η οικονομία της χώρας έχει συρρικνωθεί κατά 24% από το 2009 και η κατανάλωση παραμένει καταπιεσμένη. Ένας στους 4 ανθρώπους που θα μπορούσαν να εργαστούν είναι άνεργοι. Οι ιδιωτικοποιήσεις μπορεί να δείχνουν σημεία ζωής, αλλά η πολιτική αστάθεια έχει την τάση να εξανεμίζουν αυτές τις ελπίδες.

Κι όμως, ενώ αυτά είναι ζωτικής σημασίας ερωτήματα για την μακροπρόθεσμη πορεία της χώρας, δεν θα πρέπει να τυφλώσουν τους επενδυτές από τη δυνατότητα επίτευξης βραχυπρόθεσμων κερδών. Πέρα από το πιο δημοφιλές trade στην Ελλάδα – τις τράπεζες – εταιρείες κοινής ωφέλειας όπως ο ΟΤΕ και η ΔΕΗ κατέγραψαν μείωση κερδών σχεδόν κατά 50% τα τελευταία πέντε χρόνια, ποσοστό διπλάσιο από τη συρρίκνωση της οικονομίας.

Με άλλα λόγια, οι υψηλοί πολλαπλασιαστές μπορεί να έχουν στρεβλωθεί από την προσωρινή μείωση των κερδών. Τα κέρδη δεν θα επιστρέψουν στα προ κρίσης επίπεδα για μεγάλο χρονικό διάστημα. Καθώς όμως, αναμένεται οικονομική ανάπτυξη από το δεύτερο εξάμηνο, υπάρχει ακόμη περιθώριο τα κέρδη αυτά να αυξηθούν από την χαμηλή βάση που βρίσκονται.

Αυτή η χρονιά ήταν θριαμβευτική για την ελληνική αγορά. Όσοι όμως, θέλουν να κάνουν προσεκτικές επιλογές μπορούν να γυρίσουν στην πατρίδα με το τρόπαιο.

Πού κρύβει ευκαιρίες το Χρηματιστήριο Αθηνών

Εάν αναζητά κανείς την κατάλληλη στιγμή για να επενδύσει σε μία αγορά όπου μία από τις μεγαλύτερες εταιρίες -βάσει της ονομαστικής αξίας - είναι ο ΟΠΑΠ, τότε αυτή είναι το καλοκαίρι του Παγκόσμιου Κυπέλλου.

Εκτός γηπέδων η Ελλάδα αποδίδει

Με απόδοση 200:1, ακόμη και ο ελληνικός όμιλος στοιχημάτων και παιχνιδιών θα δεχόταν ότι οι πιθανότητες δεν είναι να κερδίσει η εθνική ομάδα το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα. Εκτός γηπέδων όμως, η Ελλάδα αποδίδει. Ο S&P Dow Jones Indices Equity World Cup κατατάσσει την Ελλάδα στη δεύτερη θέση με συνολικές αποδόσεις 41% κατά τους τελευταίους 12 μήνες.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ