Το AKIS GATE: Ο «Μίμης», οι μίζες και το μεγάλο φαγοπότι στο βιβλίο του Ζήγρα - iefimerida.gr

Το AKIS GATE: Ο «Μίμης», οι μίζες και το μεγάλο φαγοπότι στο βιβλίο του Ζήγρα

Το AKIS GATE: Ο «Μίμης»
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Στο κελί επτά, της έκτης πτέρυγας των φυλακών Κορυδαλλού γεννήθηκε η ιδέα στο μυαλό του Νίκου Ζήγρα. Στους 18 μήνες που πέρασε εκεί προφυλακισμένος ο εξάδελφος του Ακη Τσοχατζόπουλου άρχισε να γράφει ιστορίες με έμπνευση τα όσα έζησε δίπλα στον πρώην υπουργό, όπως λέει ο ίδιος. Και όταν αποφυλακίστηκε τον περασμένο Οκτώβριο, με την παρακίνηση του δικηγόρου του, Στέλιου Γκαρίπη, αποφάσισε να τις εκδώσει.

«Ανήκω σε ένα παρελθόν που αποδεχόταν τη διαφθορά, τη θεωρούσε μάλιστα μαγκιά», ομολογεί στην πρώτη σελίδα ο κ. Ζήγρας, που χαρακτηρίζει το βιβλίο ως τη «συνειδησιακή συνέχεια της πρώτης ειλικρινούς μαραθώνιας απολογίας», όταν τον Ιούλιο του 2012 όπως λέει, αισθάνθηκε προδομένος από τη στάση του εξαδέλφου του και πείστηκε από το δικηγόρου του να ομολογήσει τα όσα παράνομα είχαν γίνει εν γνώσει του. «Εβγαλα την αλήθεια από μέσα μου, ελευθερώθηκα... τώρα θέλω να γράψω μία ιστορία φανταστική, χωρίς να πρέπει κάτι να θυμηθώ, χωρίς να πρέπει να εξηγήσω, χωρίς να πρέπει να απολογηθώ», ξεκαθαρίζει στην εισαγωγή του βιβλίου, αποσπάσματα του οποίου προδημοσιεύει η «Καθημερινή».

Οπως αναφέρει ο δικηγόρος του και εκδότης του βιβλίου, κ. Γκαρίπης, το (...)AKIS GATE είναι μία μυθοπλασία και όχι ένα ιστορικό κείμενο» και εξηγεί ότι ο πελάτης του αποφάσισε να μην δώσει καν όνομα στον ήρωα του διηγήματός του και να τον αποκαλεί με μία κατάληξη ονόματος, το «...άκης». Αλλωστε, όπως εξηγεί ο κ. Ζήγρας, ο ήρωας αποφεύγει να χρησιμοποιεί το όνομά του στις παρανομίες του. Τα ονόματα των υπολοίπων ηρώων είναι περιγραφικά, είτε προερχόμενα από άλλες γλώσσες και εποχές, έχοντας και χιουμοριστική πινελιά: η «Ανγκελα» είναι η πρώην Γερμανίδα σύζυγος και «Αντουανέτα» η νυν, «Μίμης» ο πρόεδρος της παράταξης και μετέπειτα πρωθυπουργός, «Γερμανός» ο επόμενος πρωθυπουργός, ενώ υπουργοί μεταξύ άλλων ο «Λόλας- που «δεν θα διαπρέψει ως οδοντίατρος, αλλά ως υπουργός Κατασκευών»- ο «σεβάσμιος και αξιοσέβαστος» κ. «Μπόρνας» με το μαύρο μούσι, ο «Σκαρπίνης» και άλλοι. «Κάθε ομοιότητα με πρόσωπα, πράγματα ή καταστάσεις είναι συμπτωματική», αναφέρει με κάθε ευκαιρία ο κ. Ζήγρας.

Η πρώτη σκηνή εκτυλίσσεται στο γραφείο ενός τραπεζίτη στη Γενεύη. Εκεί έχει πάει ο αφηγητής με μία μαύρη βαλίτσα, που λίγη ώρα νωρίτερα του είχε δώσει ο γιος Κύπριου υπουργού στο λόμπι ενός πεντάστερου ξενοδοχείο. Μάλιστα, 400.000 ευρώ μετρητά μπαίνουν σε μία θυρίδα και ο τραπεζίτης ενημερώνεται πως προορίζονται για τη Γερμανίδα σύζυγο «για την περίπτωση που υπάρξει συμφωνία με το διαζύγιο».

Στις σελίδες του βιβλίου περιγράφεται και μία μυστική αποστολή που είχε αναλάβει ο «...άκης» πριν από χρόνια στη Ρώμη, παρέα με άλλους δύο μετέπειτα πρωταγωνιστές του δημόσιου βίου, όπου έφτασαν ένα βήμα από την αγορά όπλων για την ενίσχυση του αντιδικτατορικού αγώνα και η περιπετειώδης «παράνομη» επιστροφή του στην Ελλάδα με αυτοκίνητο.

Ακόμη, περιγράφεται πως ο «...άκης» επιστρέφοντας στην Ελλάδα γίνεται ο έμπιστος άνθρωπος του προέδρου «Μίμη» και όταν το κόμμα κερδίζει τις εκλογές, ως «υπουργός Κατασκευών» ο πρωταγωνιστής ξεκινά κύκλο επαφών με μεγάλους εργολάβους «δημιουργώντας την πεποίθηση πως οι μίζες που καταβάλλονται έχουν μόνη κατεύθυνση τα ταμεία του κόμματος».

«Εχει ήδη αρχίσει το μεγάλο φαγοπότι», γράφει ο κ. Ζήγρας, ενώ χαρακτηριστικός είναι ένας διάλογος σε αυτοκίνητο μεταξύ του «...άκη» και δύο γνωστών υπουργών. «Λέει ο ένας πως σκοπεύει να κάνει μία καλή μπάζα και να φύγει για τη Λατινική Αμερική. Ο ''...άκης'' επικροτεί την ιδέα, αλλά ο τρίτος ως πιο έμπειρος τους καθησυχάζει εξηγώντας ότι αν τα παίρνουν διακριτικά δεν υπάρχει λόγος να ξενιτευτούν». Σε αυτό το σημείο μπαίνει στην ιστορία ο αφηγητής, που αναλαμβάνει τις μεταφορές χρημάτων από τις μίζες στα σπίτια των υπουργών.

Φωτογραφία: Eurokinissi

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ