Kύπρος: Αυξήθηκε η φτώχεια μέσα σε ένα χρόνο - Σημαντικό ποσοστό των κατοίκων δυσκολεύεται να τα βγάλει πέρα - iefimerida.gr

Kύπρος: Αυξήθηκε η φτώχεια μέσα σε ένα χρόνο - Σημαντικό ποσοστό των κατοίκων δυσκολεύεται να τα βγάλει πέρα

Kύπρος: Αυξήθηκε η φτώχεια μέσα σε ένα χρόνο
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Σημαντική αύξηση της φτώχειας στην Κύπρο καταγράφεται μέσα σε ένα χρόνο. Ερευνα της Παγκύπριας Ένωσης Καταναλωτών και Ποιότητας Ζωής διαπιστώνει ότι οι μειώσεις στα εισοδήματα σε συνδιασμό με την άνοδο της ανεργίας έχουν αλλάξει προς το χειρότερο την καθημερινή ζωή των νοικοκυριών, πολλά από τα οποία δυσκολεύονται να τα βγάλουν πέρα.

Σύμφωνα με την έρευνα, δυσκολίες επιβίωσης αντιμετωπίζουν οι χαμηλά αμειβόμενες τάξεις και οι άνεργοι. Από τα αποτελέσματα της έρευνας, είπε ο πρόεδρος της Ενωσης, Λούκας Αριστοδήμου, φαίνεται και γιατί η αγορά είναι σε τόσο μεγάλη ύφεση, «δηλαδή αποδεικνύεται πλέον, ότι η πραγματική αγορά έχει μειωθεί και γιατί η οικονομία θα δυσκολευθεί να αναπτυχθεί».

Η έρευνα, που πραγματοποιήθηκε με δείγμα χίλια άτομα την περίοδο μεταξύ 17ης Φεβρουαρίου και 7ης Μαρτίου 2014 έδειξε ότι το συνολικό εισόδημα των κυπριακών νοικοκυριών έχει μειωθεί κατά το τελευταίο έτος. Τα επτά στα δέκα νοικοκυριά (73%) έχουν υποστεί μείωση εισοδήματος, για το 26% τα πράγματα παραμένουν ως είχαν και μόλις το 1% δηλώνει ότι είχε αύξηση.

Kύπρος: Αυξήθηκε η φτώχεια μέσα σε ένα χρόνο - Σημαντικό ποσοστό των κατοίκων δυσκολεύεται να τα βγάλει πέρα | iefimerida.gr 0

Πιο συγκεκριμένα, το 20% έχει υποστεί μείωση εισοδήματος μεταξύ 1%-10%. Για το 27% των νοικοκυριών η μείωση εισοδήματος κυμαίνεται μεταξύ 11%-20%, ενώ μείωση από 21% μέχρι 30% έχει υποστεί ένα στα τέσσερα (24%) νοικοκυριά. Ένα στα δέκα περίπου νοικοκυριά έχει, επίσης, υποστεί μείωση μεταξύ 31% και 50%.

Η έρευνα έδειξε επίσης ότι τέσσερα στα δέκα νοικοκυριά έχουν κάποιο άνεργο μέλος. Το 9% των νοικοκυριών δηλώνει ότι υπάρχουν δύο άνεργοι, ενώ το στο 3% υπάρχουν τρεις ή περισσότεροι άνεργοι.

Το 32% των Κυπρίων δηλώνει ότι μόλις που τα βγάζει πέρα με το εισόδημα του, το 26%, ότι δυσκολεύεται λίγο, ένα στα τέσσερα νοικοκυριά δυσκολεύεται αρκετά, ενώ το 5% αντιμετωπίζει πρόβλημα επιβίωσης. Αυτοί που υποστηρίζουν ότι περνούν άνετα με το εισόδημα του νοικοκυριού τους ανέρχονται στο 16%.
Όσον αφορά στις τιμές των προϊόντων, ένας στους δύο πολίτες, που πήραν μέρος στην έρευνα, (52%) δηλώνει, ότι έχουν αυξηθεί, ποσοστό διπλάσιο σε σχέση με τον Οκτώβριο του 2013 (26%).

Φωτογραφίες: ΑΡ

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ