«Εξω οι φασίστες, μέσα οι φεμινίστριες» -Σοράγια Ποστ: Σουηδή ευρωβουλευτής, φεμινίστρια και Ρομά - iefimerida.gr

«Εξω οι φασίστες, μέσα οι φεμινίστριες» -Σοράγια Ποστ: Σουηδή ευρωβουλευτής, φεμινίστρια και Ρομά

«Εξω οι φασίστες
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Η Σοράγια Ποστ είναι από τα πρόσωπα που ξεχώρισαν στις πρόσφατες ευρωεκλογές και καθόλου άδικα. Η 57χρονη ευρωβουλευτής από τη Σουηδία είναι φεμινίστρια, Ρομά στην καταγωγή και εξελέγη με την πρωτοεμφανιζόμενη «Φεμινιστική Πρωτοβουλία» η οποία κατόρθωσε να αποσπάσει το 5,3% των ψήφων.Η Σουηδή ευρωβουλευτής κρίνει ότι «έχουμε ακόμα πολύ δρόμο μέχρι την πραγματική ισότητα των δύο φύλων. Εχουμε βαρεθεί να περιμένουμε και θέλουμε επιτέλους αποτελέσματα», λέει σε συνέντευξή της στην ιταλική εφημερίδα La Stampa. Διευκρίνίζει πάντως ότι το κόμμα της είναι «φεμινιστικό, όχι γυναικοκρατούμενο». «Εχουμε και άντρες ανάμεσά μας», λέει χαριτολογώντας.

Ενας από τους βασικούς στόχους της είναι να δημιουργηθούν στην ευρωπαϊκή Κομισιόν δυο νέες θέσεις επιτρόπων, ενός που θα ασχολείται αποκλειστικά με θέματα ισότητας των δυο φύλων κι ενός άλλου που θα έχει ως αντικείμενο τις διακρίσεις παντός τύπου. Η ίδια δηλώνει ότι θέλει να αγωνιστεί από το νέο της πόστο εναντίον κάθε μορφής διάκρισης είτε πρόκειται λόγω φύλου, φυλής, εθνικής καταγωγής, αναπηρίας, σεξουαλικού προσανατολισμού...

«Εξω οι φασίστες, μέσα οι φεμινίστριες» -Σοράγια Ποστ: Σουηδή ευρωβουλευτής, φεμινίστρια και Ρομά | iefimerida.gr 0

Ολη της η ζωή, εξάλλου, είναι ένας διαρκής αγώνας κατά των διακρίσεων. Η μητέρα της, Σουηδή πολίτης και Ρομά στην καταγωγή όπως και η ίδια, έπεσε θύμα της πολιτικής των στειρώσεων που επέβαλε υποχρεωτικά το σουηδικό κράτος σε διάφορες εθνικές και κοινωνικές ομάδες. Μια αποτροπιαστική πρακτική που συνεχιζόταν ως το 1974, αλλά έγινε πολύ αργότερα ευρέως γνωστή.«Μέχρι τα 15 μου ένιωθα πολίτης δεύτερης κατηγορίας», αφηγείται η Σοράγια Ποστ. «Γεννήθηκα στη Σουηδία, είμαι Σουηδέζα, αλλά, λόγω της εθνικής καταγωγής μου με αντιμετώπιζαν ως κάτι διαφορετικό. Τώρα, η κατάσταση είναι καλύτερη. Υπάρχει το υπουργείο κοινωνικής ένταξης το οποίο κάνει πολύ καλή δουλειά, αν και είναι πολλά ακόμα τα πράγματα που πρέπει να γίνουν», διαπιστώνει η νεοεκλεγείσα ευρωβουλευτής, η οποία ίδρυσε το 2003 το Παγκόσμιο Δίκτυο Γυναικών Ρομά.

«Εξω οι φασίστες, μέσα οι φεμινίστριες» -Σοράγια Ποστ: Σουηδή ευρωβουλευτής, φεμινίστρια και Ρομά | iefimerida.gr 1

Η Σοράγια Ποστ, όπως είναι φυσικό, δεν βλέπει με καθόλου καλό μάτι την άνοδο της ακροδεξιάς ανά την Ευρώπη. «Και ο Χίτλερ και ο Μουσολίνι», μας υπενθυμίζει, «εξελέγησαν με δημοκρατικές διαδικασίες. Η δημοκρατία από μόνη της δεν εγγυάται την ελευθερία» Πιστεύει ότι η ενίσχυση της άκρας δεξιάς δεν οφείλεται μόνο στα οικονομικά προβλήματα. «Οι πολιτικοί, για πολλά χρόνια, δεν έδιναν τη δέουσα προσοχή στην άνοδο του ρατσισμού, των διακρίσεων και της άκρας δεξιάς», σημειώνει. «Οι ακραίοι έχουν κερδίσει μεγάλο χώρο και αν τους αφήσουμε, θα καταστρέψουν τη δημοκρατία. Το δικό μας σύνθημα είναι "έξω οι φασίστες, μέσα οι φεμινίστριες"».

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ