Φυσικό αέριο σε όλα τα Βαλκάνια μέσω Ελλάδας - iefimerida.gr

Φυσικό αέριο σε όλα τα Βαλκάνια μέσω Ελλάδας

Φυσικό αέριο σε όλα τα Βαλκάνια μέσω Ελλάδας -Ολοκληρώνονται οι εργασίες στη σύν
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Ο Διαχειριστής του Εθνικού Συστήματος Φυσικού Αερίου (ΔΕΣΦΑ) ανακοίνωσε σήμερα ότι ολοκληρώθηκε η πρώτη φάση των εργασιών για την αντίστροφη ροή, ενώ αναμένεται η εγκατάσταση συστημάτων τηλεχειρισμού μέτρησης και η αναβάθμιση των βοηθητικών συστημάτων στον σταθμό του Σιδηροκάστρου. Το κόστος της επένδυσης είναι 3,3 εκατομμύρια ευρώ.

Η αντίστροφη ροή αερίου στη διασύνδεση Ελλάδας -Βουλγαρίας δίνει τη δυνατότητα να τροφοδοτούνται οι αγορές των Βαλκανίων με φυσικό αέριο μέσω της Ελλάδας.

Χαρακτηριστικά ο ΔΕΣΦΑ αναφέρει «Στο μέλλον αναμένεται να εκδηλωθεί ενδιαφέρον εκ μέρους των εταιρειών που δραστηριοποιούνται στις αγορές φυσικού αερίου των δύο χωρών, για την εμπορική χρήση της νέας δυναμικότητας που δημιουργήθηκε στο σημείο διασύνδεσης των δικτύων μεταφοράς φυσικού αερίου Ελλάδας- Βουλγαρίας».

Μέσω της ήδη υπάρχουσας διασύνδεσης Ελλάδας- Βουλγαρίας εισάγεται στη χώρα φυσικό αέριο του ρωσικού κολοσσού Gazprom, ο οποίος καλύπτει το 60% των αναγκών της ελληνικής αγοράς.

Αυτή τη στιγμή το αέριο που θα μπορεί να διοχετευθεί με αντίστροφη ροή προς βορρά θα προέρχεται είτε από το Αζερμπαϊτζάν μέσω της υπάρχουσας διασύνδεσης στα ελληνοτουρκικά σύνορα είτε από τη Ρεβυθούσα.

Η Κοινοπραξία του αγωγού TAP εξετάζει την πιθανότητα να τροφοδοτούνται οι αγορές των Βαλκανίων μέσω της Ελλάδος και η ΔΕΠΑ έχει προχωρήσει σε υλοποίηση ξεχωριστής διασύνδεσης με τη Βουγαρία.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ Ελλάδα Βουλγαρία Φυσικό Αέριο αγωγός
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ