Guardian: Στην Ελλάδα νίκησε η άκρα Αριστερά και οι νεοναζιστές της Χρυσής Αυγής βγήκαν πιο ισχυροί - iefimerida.gr

Guardian: Στην Ελλάδα νίκησε η άκρα Αριστερά και οι νεοναζιστές της Χρυσής Αυγής βγήκαν πιο ισχυροί

Guardian: Στην Ελλάδα νίκησε η άκρα Αριστερά και οι νεοναζιστές της Χρυσής Αυγής
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Ως νίκη της «άκρας Αριστεράς» σχολιάζει ο βρετανικός Guardian τα αποτελέσματα των Ευρωεκλογών αναφορικά με την Ελλάδα, τονίζοντας ότι ο ΣΥΡΙΖΑ τερμάτισε μεν πρώτος, αλλά οι νεοναζιστές της Χρυσής Αυγής βγαίνουν ισχυροί από αυτή την μάχη.Η βρετανική εφημερίδα, στην ηλεκτρονική της έκδοση, επισημαίνει ότι Αλέξης Τσίπρας οδήγησε τον ΣΥΡΙΖΑ, ένα κόμμα της ριζοσπαστικής Αριστεράς στη νίκη επί των δύο παραδοσιακών ελληνικών κομμάτων.

Συνεχίζοντας ο Guardian σημειώνει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ τερμάτισε πρώτος καταγγέλλοντας την πολιτική της λιτότητας και η νίκη του φαίνεται να εκφράζει την λαϊκή δυσφορία για τις σκληρές περικοπές.

«Η άνοδος της άκρας Αριστεράς εγείρει αμφιβολίες για το πόσο μπορεί να αντέξει η κεντροδεξιά με μια κοινοβουλευτική πλειοψηφία μόλις δύο εδρών» σημειώνει με νόημα ο Guardian.

Καταγράφει, ωστόσο, το γεγονός ότι οι νεοναζιστές της Χρυσής Αυγής βγαίνουν ισχυροί από την μάχη της κάλπης, παρά το γεγονός ότι υπάρχει μια τρέχουσα ποινική δίωξη και αρκετά κορυφαία μέλη τους είναι στη φυλακή.

Ο Guardian εκφράζει, ακόμη, την γενικότερη ανησυχία του για τα αποτελέσματα που συγκλονίζουν την Ευρωπαϊκή Ενωση με την Aκροδεξιά να θριαμβεύει στη Γαλλία, στη Δανία και στην Αυστρία, και την σκληρή Αριστερά (σσ: «the hard left») πρώτο κόμμα στην Ελλάδα».

Αμερικανικά ΜΜΕ: Ανησυχητική η άνοδος ευρωσκεπτικιστών και ακροδεξιών

Τον ευρωσκεπτικισμό και την «ανησυχητική άνοδο» ακροδεξιών κομμάτων στην Ευρώπη, επισημαίνουν στις πρώτες ανταποκρίσεις-εκτιμήσεις και τα αμερικανικά ΜΜΕ για τις σημερινές ευρωεκλογές.

Ειδικότερα, για την Ελλάδα υπογραμμίζεται το προβάδισμα του ΣΥΡΙΖΑ και η φερόμενη κατάληψη της τρίτης θέσης από τη Χρυσή Αυγή.

«Αντι-ευρωπαϊκό κλίμα» διαπιστώνεται από το μέχρι τώρα αποτέλεσμα των σημερινών εκλογών σε Ελλάδα και Γαλλία για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο αναφέρεται σε δημοσίευμα του ειδησεογραφικού πρακτορείου Bloomberg.

Μεταξύ άλλων, επισημαίνεται ότι οι ψηφοφόροι στην Ελλάδα, το πρώτο θύμα της κρίσης, παρέδωσαν την πρώτη θέση στο, ΣΥΡΙΖΑ, στο κόμμα που είναι αντίθετο στις «επιλογές της διάσωσης» και στη Γαλλία προηγείται το Εθνικό Μέτωπο με την «αντι-μεταναστευτική πολιτική».

Σε άλλη ανταπόκριση, στο ίδιο πρακτορείο, σημειώνεται ότι «η ευρωπαϊκή ψηφοφορία, μαζί με τις ελληνικές τοπικές και περιφερειακές εκλογές, είναι μια δοκιμή της σταθερότητας του κυβερνητικού συνασπισμού». Επίσης, τονίζεται ότι, ενώ ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς ηγήθηκε της επιστροφής της Ελλάδας στις κεφαλαιαγορές, οι επιπτώσεις της κρίσης χρέους στα έξι χρόνια ύφεσης «παραμένουν ορατές» σε μια χώρα όπου περισσότεροι από τους μισούς νέους είναι άνεργοι.

Η Wall Street Journal αναφέρεται στο γεγονός ότι το αντιπολιτευόμενο κόμμα της Ριζοσπαστικής Αριστεράς ΣΥΡΙΖΑ προηγείται του κεντροδεξιού κόμματος της Νέας Δημοκρατίας.

Εκτός από τις «σκληρές κοινωνικές συνθήκες» που έχουν «τροφοδοτήσει την άνοδο» του ΣΥΡΙΖΑ, όπως υποστηρίζεται, η εφημερίδα σημειώνει ότι «η κρίση έχει οδηγήσει στην εμφάνιση μιας πλειάδας μικρότερων κομμάτων, που κυμαίνονται από το ακροδεξιό κόμμα της Χρυσής Αυγής μέχρι το τριών μηνών κεντροαριστερό Ποτάμι, καθιστώντας δύσκολες τις προβλέψεις».

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ