Ακροδεξιοί ευρωσκεπτικιστές: Πώς η αμφισβήτηση της Ε.Ε οδηγεί σε εφιαλτικές συμμαχίες - iefimerida.gr

Ακροδεξιοί ευρωσκεπτικιστές: Πώς η αμφισβήτηση της Ε.Ε οδηγεί σε εφιαλτικές συμμαχίες

Οι ακροδεξιοί ευρωσκεπτικιστές στο μικροσκόπιο του Economist –Πως η αμφισβήτηση
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Σε ένα πολύ ενδιαφέρον άρθρο του ο Economist, ενόψει των Ευρωεκλογών στο τέλος της εβδομάδας, παρουσιάζει το ακροδεξιό κομμάτι της Ευρωπαϊκής Ενωσης εκφράζοντας τις έντονες ανησυχίες του για τις... αμφιλεγόμενες συμμαχίες που δημιουργούνται για χάρη του Ευρωσκεπτικισμού.

Από τον Γκερτ Βίλντερς του Κόμματος της Ελευθερίας στην Ολλανδία, μέχρι και τη Μαρίν Λε Πεν του Εθνικού Μετώπου στη Γαλλία, η αμερικανική ιστοσελίδα αποκαλύπτει τις δράσεις των Ευρωπαϊκών ακροδεξιών παρατάξεων και το τρόπο με τον οποίο συνδέονται.

Το άρθρο αρχίζει παρουσιάζοντας τον Γκερτ Βίλντερς. Τον Ολλανδό ευρωσκεπτικιστή πολιτικό ο οποίος είναι γνωστός για τις θέσεις του ενάντια στο Ισλάμ, τη μετανάστευση, την ελευθερία του λόγου αλλά και την κοινότητα των Μαροκινών στην Ολλανδία. Χαρακτηρίζοντας τον ως άνθρωπο που «ρίχνει βόμβες αντί να τις απενεργοποιεί» θεωρεί πως κανονικά θα έπρεπε να ήταν ο τελευταίος άνθρωπος που θα περίμενε κανείς να δει να παίζει το ρόλο του διεθνούς μεσολαβητή. Ωστόσο, ο Ολλανδός πολιτικός φαίνεται πως έχει πρωταρχικό ρόλο στη προσπάθεια δημιουργίας μιας ευρωπαϊκής ακροδεξιάς ευρωσκεπτικιστικής συμμαχίας.

Στα πλαίσια αυτά, ο Γκερτ Βίλντερς είχε προθυμοποιηθεί να συμφιλιώσει δύο... ομοϊδεάτες του για χάρη της επερχόμενης συμμαχίας. Ο λόγος για τον Νάιγκελ Φάρατζ, το πρόεδρο του κόμματος Ανεξαρτησίας του Ηνωμένου Βασιλείου και τη Μαρίν Λε Πεν του Εθνικού Μετώπου της Γαλλίας. Σε δηλώσεις του στις 14 Μαΐου είχε τονίσει πως: «Θα ήταν καλό όποια κόντρα υπάρχει ανάμεσα τους να πάψει να υπάρχει. Είμαι πρόθυμος να τους φέρω πιο κοντά και να τους συμφιλιώσω διότι πιστεύω αυτό θα είναι μια πολύ θετική εξέλιξη.»

Το κόμμα του κυρίου Βίλντερς αναμένεται να πάρει μια από τις πρώτες δύο θέσεις στη χώρα του, στις εκλογές που ακολουθούν για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Αντίστοιχες προβλέψεις υπάρχουν και για τα κόμματα των Φάρατζ και Λε Πεν σύμφωνα με τις υπάρχουσες δημοσκοπήσεις. Οπως γράφει ο Economist, ένα μεγάλο κύμα λαϊκής δυσαρέσκειας προς την Ευρωπαϊκή Ενωση θα εκτοξεύσει τη δύναμη των ευρωσκεπτικιστών. Παράλληλα όμως, το κλίμα γίνεται όλο και χειρότερο μεταξύ του Βρετανού πολιτικού και της Γαλλίδας συναδέλφου του. Με δηλώσεις που χαρακτηρίζονται ως «ανοιχτές επιθέσεις», ο Φάρατζ κατέκρινε την αντισιμιτική πολιτική της Λε Πεν, η οποία απάντησε καλώντας τον «ανέντιμο».

Η προσπάθεια του Ολλανδού πολιτικού να δημιουργήσει μια συμμαχία μεταξύ ευρωσκεπτικιστικών κομμάτων στην Ευρώπη έχει αρχίσει εδώ και ένα έτος. Η ιταλική Λέγκα του Βορρά και το Εθνικό Μέτωπο της Μαρίν Λε Πεν συμφώνησαν αμέσως, υπογράφοντας τη συμφωνία παρά τις ιδεολογικές διαφορές που διατηρούν. Ενω στο παρελθόν ο Βίλντερες είχε εναντιωθεί με τις αντισημιτικές θέσεις του γαλλικού ακροδεξιού κόμματος, πλέον δηλώνει ικανοποιημένος με τη στάση της Μαρίν Λε Πεν, που όπως λέει δεν συμμερίζεται τις προκαταλήψεις του πατέρα της.

Οι διαφορές όμως δεν σταματάνε εκεί. Το Εθνικό Μέτωπο και το Κόμμα της Ελευθερίας έχουν έντονες διαφορές και σε θέματα που αφορούν τους ομοφυλόφιλους. Επειδή όμως σε αυτόν τον τομέα οι απόψεις είναι εκ διαμέτρου αντίθετες, οι δύο πλευρές συμφώνησαν να περιορίσουν την εκστρατεία τους σε καθαρά αντι-ευρωπαϊκό ρόλο και να αφήσουν εκτός τα εθνικά ζητήματα.

Από την άλλη, το φλέρτ του κύριου Βίλντερς με τον Φάρατζ δεν απέδωσε καρπούς. Ο Βρετανός πολιτικός αρνήθηκε κάθε συμμετοχή του σε μια τέτοια συμμαχία δηλώνοντας πως «δεν είμαστε αντι-μουσουλμανικό κόμμα». Ταυτόχρονα επέκρινε την πολιτική τόσο του Ολλανδού όσο και της Γαλλίδας πολιτικού, εστιάζοντας κυρίως στην πρόθεση του Βίλντερες να απαγορεύσει το Κοράνι. Παρ' όλα αυτά, η απόφαση του κυρίου Φάρατζ να συμμετέχει στη συμμαχία μπορεί να παρθεί και μετά το πέρας των εκλογών. Μια ενδεχόμενη συμμετοχή του θα ενίσχυε πολύ το ευρωσκεπτικιστικό κομμάτι μέσα στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Ωστόσο, η αποτελεσματικότητα μιας διεθνούς συμμαχίας με πρωταρχικό στόχο τη διάλυση μιας άλλης διεθνούς συμμαχίας, μάλλον δεν μπορεί να είναι και τόσο μεγάλη.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ