Μας ζητάνε και νέες εργασιακές ανατροπές για να φέρουν επενδύσεις - iefimerida.gr

Μας ζητάνε και νέες εργασιακές ανατροπές για να φέρουν επενδύσεις

ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΑΠΠΟΥΣ

Σε... κινούμενη άμμο αισθάνονται ότι πατάνε οι ξένοι επενδυτές όταν βρίσκονται στην Ελλάδα. Γι΄ αυτό η προσπάθεια που καταβάλει η Κυβέρνηση και ειδικά το οικονομικό επιτελείο για να αναστρέψει το κλίμα, χαρακτηρίζεται ως εξαιρετικά δύσκολη.

Τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδας μιλάνε μόνα τους και είναι πραγματικά εντυπωσιακά. Ενώ στο πρώτο εξάμηνο του 2009 οι ξένες επενδύσεις στη χώρα μας ανέρχονταν στα 1,2 δισ. ευρώ και στο αντίστοιχο χρονικό διάστημα του επίσης δύσκολου 2010 στα 921 εκατ. ευρώ, στο φετινό πρώτο εξάμηνο έχουν συρρικνωθεί στα μόλις 177 εκατ. ευρώ!

Κι αυτό παρά τις δραστικές περικοπές μισθών στον ιδιωτικό τομέα, παρά τις εργασιακές σχέσεις- λάστιχο, παρά την εγκατάσταση τοποτηρητών από τις Βρυξέλλες, παράγοντες που υποτίθεται ότι θα βοηθούσαν στη βελτίωση του επενδυτικού κλίματος στη χώρα μας.

Και το ερώτημα που προκύπτει είναι τι έχουμε να περιμένουμε από τους Γερμανούς που καταφτάνουν την επόμενη εβδομάδα και πολύ περισσότερο τι θα μας ζητήσουν για να κάνουν τις όποιες επενδύσεις στη χώρα μας; Επισήμως, η Κυβέρνηση αναφέρει ότι ο υφυπουργός Οικονομίας της Γερμανίας που έρχεται στις 25 Αυγούστου μαζί με τον Διευθύνοντα Σύμβουλο του γερμανικού ΣΕΒ και τον επικεφαλής της Γερμανικής Τράπεζας Επενδύσεων, θα προετοιμάσουν το έδαφος για τη μεγάλη επιχειρηματική αποστολή, που θα συνοδεύσει τον Οκτώβριο στην Αθήνα τον Γερμανό Αντικαγκελάριο και υπουργό Οικονομίας, με σχέδια για επενδύσεις στην ενέργεια, στις υποδομές, στον τουρισμό.

Όλα αυτά ακούγονται καλά και ευχάριστα, ωστόσο, υπάρχουν δύο σημεία που προβληματίζουν ή θα έπρεπε να προβληματίζουν την ελληνική πλευρά. Το ένα είναι ότι ο Γερμανός ομόλογος του Μιχάλη Χρυσοχοϊδη έκανε λόγο για την ανάγκη δημιουργίας Ειδικών Οικονομικών Ζωνών παρά το ότι αυτό αντίκειται στη κοινοτική νομοθεσία, καθώς όπως συνέβη στις χώρες του πρώην Ανατολικού Μπλοκ, σε αυτές τις Ζώνες πάνε... περίπατο τα εργασιακά δικαιώματα και ισχύουν ειδικοί φορολογικοί κανόνες, έτσι ώστε το παραγόμενο προϊόν να έχει χαμηλότερο κόστος.

Το δεύτερο είναι ότι ίσως ο μεγαλύτερος Γερμανός επενδυτής στη χώρα μας αυτή τη περίοδο- η DEUTSCHE TELEKOM- έχει ζητήσει ορθά κοφτά να αλλάξει ή μάλλον να ανατραπεί το εργασιακό καθεστώς στον ΟΤΕ ήτοι να αρθεί η μονιμότητα των παλιών υπαλλήλων και να καταστεί δυνατό μονομερώς το «κόψιμο και ράψιμο» των μισθών, κάτι που σημαίνει ότι η πίεση για μεγαλύτερες παρεμβάσεις στα εργασιακά θα ενταθεί και με τις ευλογίες Τρόικας- διεθνών Οργανισμών που ήδη έθεσαν επί τάπητος το ζήτημα...

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ