Εκρυθμη η κατάσταση στην Ουκρανία και μάχες στο Σκλαβιάνσκ -Αναβολή των εκλογών ζητά η Μόσχα - iefimerida.gr

Εκρυθμη η κατάσταση στην Ουκρανία και μάχες στο Σκλαβιάνσκ -Αναβολή των εκλογών ζητά η Μόσχα

Εκρυθμη η κατάσταση στην Ουκρανία και μάχες στο Σκλαβιάνσκ -Αναβολή των εκλογών
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Eκρηκτική εξακολουθεί να είναι η κατάσταση στην Ανατολική Ουκρανία. Μετά τις τραγικές σκηνές στην Οδησσό με τον εμπρησμό του κτηρίου στην Οδησσό από ουκρανούς φασίστες που στοίχισε τη ζωή σε δεκάδες ανθρώπους, οι τόνοι του εμφυλίου ανεβαίνουν στο Σκλαβιάνσκ στα ανατοικά της χώρας.

Σφοδρή ανταλλαγή πυρών μεταξύ ουκρανικών στρατευμάτων και φιλορώσων ξέσπασε στα περίχωρα του Σκλαβιάνσκ. Ανταποκριτής του πρακτορείου Reuters μετέδωσε ότι τουλάχιστον δύο τεθωρακισμένα οχήματα μεταφοράς προσωπικού των αυτονομιστών και πολλοί αντάρτες εγκατέλειψαν την περιοχή. Πυροβολισμοί και πολλαπλές εκρήξεις ακούγονται από την πόλη του Σλαβιάνσκ.

«Το πρωί μία ομάδα της αντιτρομοκρατικής επιχείρησης επλήγη από ενέδρα τρομοκρατών. Κάνουν χρήση βαρέων όπλων δήλωσε ο ουκρανός υπουργός Εσωτερικών Αρσέν Αβάκοφ όπως μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων Ίντερφαξ της Ουκρανίας. Ο υπουργός είπε ότι υπάρχουν θύματα από την ουκρανική πλευρά, χωρίς ωστόσο να αναφερθεί σε λεπτομέρειες. Για νεκρούς και πολλούς τραυματίες μιλά και η φιλορωσική πλευρά, αλλά χωρίς να έχει δώσει ακόμα χωρίς να υέχει δώσει ακόμη συγκεκριμένος αριθμός θυμάτων.

Εκρυθμη η κατάσταση στην Ουκρανία και μάχες στο Σκλαβιάνσκ -Αναβολή των εκλογών ζητά η Μόσχα | iefimerida.gr 0

Σύμφωνα το Associated Press, οι φιλορώσοι παραστρατιωτικοί υποχώρησαν προς το κέντρο της πόλης του Σλαβιάνσκ μετά την κατάληψη από τις κυβερνητικές δυνάμεις του κτιρίου της τηλεόρασης στο νότιο προάστιο Αντρέγεβκα. «Οι δυνάμεις των εχθρών βρίσκονται ήδη στο έδαφος του Σλαβιάνσκ» αναφέρει το σχετικό τηλεγράφημα επικαλούμενο διοικητή των φιλορώσων.

Ο μεταβατικός πρόεδρος της Ουκρανίας Αλεξάντρ Τουρχίνοφ τόνισε σε τηλεοπτική του συνέντευξη ότι η αποκαλούμενη αντιτρομοκρατική επιχείρηση «θα συνεχιστεί και θα έχει αποτελέσματα». Παράλληλα,ν ο υπουργός εσωτερικών Αβάκοφ δήλωσε ότι έστειλε ένα τάγμα από την νεοσυσταθείσα ειδική μονάδα της Εθνικής Φρουράς στην Οδησσό και ότι θα μεταβεί και ο ίδιος στην πόλη.

Εκρυθμη η κατάσταση στην Ουκρανία και μάχες στο Σκλαβιάνσκ -Αναβολή των εκλογών ζητά η Μόσχα | iefimerida.gr 1

Η ουκρανική κρίση απειλεί την σταθερότητα και την ειρήνη στην Ευρώπη, εάν η διεθνής κοινότητα δεν απαντήσει στις «μαζικές» παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων που διαπράττονται στη χώρα, αναφέρεται σε επίσημη έκθεση που δόθηκε στη δημοσιότητα υπό μορφή «Λευκής Βίβλου» από το υπουργείο Εξωτερικών της Ρωσίας.

Στην έκθεση, η οποία παςραδόθηκε στον ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν, περιλαμβάνεται κατάλογος «μαζικών» παραβιάσεων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων από «τις υπερεθνικιστικές, εξτρεμιστικές και νεοναζιστικές δυνάμεις» και απευθύνεται έκκληση για «διεθνή αντίδραση» χωρίς προκατάληψη, σε αντίθετη περίπτωση «οι συνέπειες θα είναι καταστροφικές για την ειρήνη, τη σταθερότητα και την εδραίωση της Δημοκρατίας στην Ευρώπη».

Εκρυθμη η κατάσταση στην Ουκρανία και μάχες στο Σκλαβιάνσκ -Αναβολή των εκλογών ζητά η Μόσχα | iefimerida.gr 2

Την ίδια στιγμή το Κρεμλίνο δια στόματος του εκπροσώπου του Ντιμίτρι Πεσκόφ επιρρίπτει στο «Κίεβο και τους προστάτες του από τη Δύση» τις ευθύνες για το μακελειό στην Οδησσό και ζητά από την Ουκρανία να αναβάλει τις προεδρικές εκλογές που έχουν προγραμματιστεί για τις 25 Μαϊου. «Είναι παράλογο, είπε ο Πεσκόφ, «να διεξάγονται προεδρικές εκλογές όταν την ίδια στιγμή πραγματοποιούνται ένοπλες μάχες, πράξεις αντεκδίκησης και μαζικές δολοφονίες.

Φωτογραφία: Eurokinissi

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ