Μαριχουάνα: Καλύτερα να την καπνίζετε, παρά να την τρώτε - Περιορισμοί στα σνακ από ινδικη κάνναβη στο Κολοράντο - iefimerida.gr

Μαριχουάνα: Καλύτερα να την καπνίζετε, παρά να την τρώτε - Περιορισμοί στα σνακ από ινδικη κάνναβη στο Κολοράντο

Μαριχουάνα: καλύτερα να την καπνίζετε
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Kαλύτερα να καπνίζεις την κάνναβη, παρά να την τρως. Προς αυτή τη φιλοσοφία φαίνεται να κλίνει η το Κολοράντο. Η αμερικανική πολιτεία νομιμοποίησε πριν από δυο χρόνια τη χρήση της κάνναβης, τώρα όμως σκέφτεται να περιορίσει δραστικά τα τρόφιμα που έχουν ως βάση το συγκεκριμένο φυτό, καθώς φαίνεται ότι η κατανάλωσή τους είναι πιο επικίνδυνη για τον ανθρώπινο οργανισμό από το «τσιραριλίκι».
Στα τέλη του 2012, η τοπική βουλή ψήφισε νόμο που νομιμοποιούσε τη χρήση μαριχουάνας για προσωπική ψυχαγωγική χρήση. Ο νέος νόμος επέτρεπε σε ενήλικες άνω των 21 να κατέχουν για προσωπική χρήση. Παράλληλα, η μαριχουάνα θα μπορεί να προσφέρεται και σε εγκεκριμένες καφετέριες στα πρότυπα των ολλανδικών coffee shops.
Ο νόμος άρχισε να εφαρμόζεται από την Πρωτοχρονιά του 2014, με θετικές ως τώρα ενδείξεις. Μόνο μέσα στον Ιανουάριο του 2014, τα φορολογικά έσοδα για την πολιτεία ανήλθαν στα 2 εκατομμύρια δολάρια και στα 3,5 αν συνυπολογιστούν και τα έσοδα από το εμπόριο της ιατρικής μαριχουάνα. Kι αυτό γιατί εκτός από τους ντόπιους, άρχισαν να συρρέουν στο Κολοράντο τουρίστες από διάφορες αμερικανικές πολιτείες προκειμένου να απολαύσουν τα καλά του νέου νόμου. Παράλληλα, οι πρώτες μετρήσεις δείχνουν μείωση των κρουσμάτων εγκληματικότητας που σχετίζονταν με την παράνομη αγοραπωλησία και χρήση της κάνναβης.

Τα πράγματα, όμως, μοιάζουν κάπως διαφορετικά σε ό,τι αφορά τα φαγώσιμα είδη που έχουν ως βασικό συστατικό τη μαριχουάνα. Σοκολάτες, μπισκότα και άλλα σνακ, καθώς και χυμοί με βάση τη μαριχουάνα άρχισαν να πωλούνται ελεύθερα σε καταστήματα του Κολοράντο γνωρίζοντας μεγάλη θραύση. Μέχρι πρότινος, ήταν αρκετά διαδεδομένη η εντύπωση ότι η «εδώδιμη» μαριχουάνα ήταν πιο ασφαλής, με λιγότερες παρενέργειες και μη εθιστική. Αυτό όμως ίσως είναι παγίδα. Φαίνεται ότι όταν κάποιος φάει πολλή μαριχουάνα, εισάγει στον οργανισμό του περισσότερη ουσία από ό,τι ένας που την καπνίζει και οι παρενέργειες ίσως είναι πολύ πιο επικίνδυνες.
Τον περασμένο Μάρτιο, ένας 19χρονος φοιτητής σκοτώθηκε πηδώντας από τον τέταρτο όροφο του ξενοδοχείου όπου έμενε. Η ιατροδικαστική έρευνα έδειξε ότι είχε φάει υπερβολική ποσότητα μπισκότων από μαριχουάνα, πολύ μεγαλύτερη από εκείνη που του συστήσει ο πωλητής. Τον Απρίλιο, η αστυνομία δέχτηκε επείγουσα κλήση από μια 44χρονη γυναίκα η οποία ζητούσε βοήθεια. Ο άντρας της, όπως είπε, είχε πάθει παράκρουση, αφού είχε φάει πολλά σνακ από μαριχουάνα. Οταν η αστυνομία έφτασε στο σπίτι, η γυναίκα ήταν νεκρή. Ο άντρας της είχε πάρει το όπλο που είχαν στο σπίτι τους και την πυροβόλησε.


Υστερα από αυτά τα περιστατικά, η πολιτεία προσανατολίζεται σε αυστηρότερους ελέγχους στην πώληση της εδώδιμης μαριχουάνας. Μερικές σκέψεις είναι να μειωθεί ο αριθμός των προϊόντων που θα δικαιούται να αγοράσει ο κάθε πελάτης, οι συσκευασίες να γίνουν πολύ πιο δύσχρηστες για τα μικρά παιδιά ώστε να αποφευχθούν τυχόν ατυχήματα και να αναγράφεται με ακρίβεια στην ετικέτα η ποσότητα της δραστικής ουσίας TCH της μαριχουάνας (το επιτρεπτό όριο είναι 10 mg ανά μερίδα) μαζί με σαφή προειδοποίηση για τους κινδύνους.
«Αρκετές φορές, όταν τρως προϊόντα από μαριχουάνα, δεν καταλαβαίνεις καμία διαφορά για αρκετές ώρες», σχολιάζει ο Μάικ Έλιοτ από το Τμήμα Ελέγχου Της Μαριχουάνα στην πολιτεία του Κολοράντο. «Ετσι, αρκετοί χάνουν την υπομονή τους κι αρχίζουν να τρώνε πολύ περισσότερη από όση χρειάζονται. Το αποτέλεσμα είναι πολλοί, ειδικά νέοι και άπειροι χρήστες, να έχουν αντιδράσεις τις οποίες δεν περιμένουν».
Αυτή τη στιγμή, το Κολοράντο και η Ουάσινγκτον είναι οι μοναδικές πολιτείες στις ΗΠΑ που έχουν νομιμοποιήσει τη χρήση μαριχουάνας για ψυχαγωγικούς λόγους. Η ιατρική μαριχουάνα είναι ήδη νόμιμη σε 21 πολιτείες, ενώ η πλειοψηφία των αμερικανών γιατρών συνιστά να επεκταθεί η νομιμοποίηση σε ολόκληρη την επικράτεια.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ