Εκλογές στο Ιράκ - Οι πρώτες αφότου έφυγαν οι Αμερικανοί [εικόνες] - iefimerida.gr

Εκλογές στο Ιράκ - Οι πρώτες αφότου έφυγαν οι Αμερικανοί [εικόνες]

Ανοίγουν οι κάλπες σήμερα στο Ιράκ
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Kάτω από δρακόντεια μέτρα ασφαλείας διεξάγονται σήμερα οι βουλευτικές εκλογές στο Ιράκ. Οι σημερινές εκλογές, οι πρώτες μετά την αποχώρηση των αμερικανικών στρατευμάτων το 2011, γίνονται μέσα σε ένα κλίμα έντονης βίας, καθώς η χώρα γνωρίζει το χειρότερο κύμα τρομοκρατικών επιθέσεων μετά το 2008.

Μόνο μέσα στην περασμένη εβδομάδα σκοτώθηκαν 160 άνθρωποι από βομβιστικές επιθέσεις σε διάφορα σημεία της χώρας. Παγκόσμιο σοκ προκάλεσε η πολύνεκρη έκρηξη σε ανοιχτή προεκλογική συγκέντρωση την περασμένη Παρασκευή στη Βαγδάτη, η οποία μάλιστα καταγράφτηκε ζωντανά από τις κάμερες.

Οι κάλπες άνοιξαν στις 7 σήμερα το πρωί τοπική ώρα, αλλά, η εκλογική ατμόσφαιρα παραπέμπει μάλλον σε εμπόλεμη κατάσταση. Τα πολιτικά αεροδρόμια παραμένουν κλειστά σε ολόκληρη τη χώρα. Στη Βαγδάτη έχει απαγορευτεί η κυκλοφορία των αυτοκινήτων από το φόβο των τρομοκρατικών επιθέσεων. Οι ψηφοφόροι μετακινούνται με τα πόδια, με ποδήλατα ή μοτοσικλέτες και οι δρόμοι είναι σχεδόν άδειοι. Ομως, παρά τα μέτρα ασφαλείας, δεν λείπουν τα αιματηρά επεισόδια. Σήμερα νωρίς το πρωί, σκοτώθηκαν δυο γυναίκες την ώρα που πήγαιναν να ψηφίσουν από έκρηξη βόμβας που είχε τοποθετηθεί στο πεζοδρόμιο στην πόλη Ντίμπις στο Βόρειο Ιράκ.

Εκλογές στο Ιράκ - Οι πρώτες αφότου έφυγαν οι Αμερικανοί [εικόνες] | iefimerida.gr 0

Ο σημερινός πρωθυπουργός της χώρας Νούρι Αλ Μαλίκι καλεί τους πολίτες να συμμετάσχουν μαζικά στην κάλπη για «να δώσουν ένα γερό μάθημα στους τρομοκράτες». Σύμφωνα με τον πρωθυπουργό, η σημερινή εκλογική διαδικασία αποδεικνύει ότι «οι Ιρακινοί μπορούν να ψηφίσουν χωρίς την παρουσία ξένων στρατιωτών». Ο Αλ Μαλίκι, αρχηγός του σιιτικού κόμματος «Κράτος Δικαίου», ελπίζει να εξασφαλίσει και τρίτη θητεία και δηλώνει ανοιχτός σε μετακλογικές συνεργασίες χωρίς «κόκκινες γραμμές». Πολλές δημοσκοπήσεις τον φέρνουν πρώτο σε μια εκλογική αναμέτρηση στην οποία συμμετέχουν συνολικά 9.000 υποψήφιοι διεκδικώντας τις 328 έδρες της ιρακινής βουλής.

Αν κρίνουμε πάντως την προηγούμενη φορά, η κάλπη θα αργήσει να βγάλει καθαρό νικητή. Χρειάστηκε να περάσουν 10 μήνες μετά τις εκλογές του 2010 ώσπου η χώρα να αποκτήσει κυβέρνηση. Εκείνες οι εκλογές, στις οποίες υπήρξε μαζική συμμετοχή, βάφτηκαν επίσης με αίμα. Εικοσιέξι άνθρωποι είχαν σκοτωθεί τότε από τρομοκρατικές επιθέσεις. Για την ομαλή διεξαγωγή της σημερινής διαδικασίας βρίσκονται στο Ιράκ 1.057 διεθνείς παρατηρητές, καθώς και 97.939 τοπικοί παρατηρητές, σύμφωνα με τα στοιχεία της Εκλογικής Επιτροπής.

Φωτογραφίες: Associated Press

Εκλογές στο Ιράκ - Οι πρώτες αφότου έφυγαν οι Αμερικανοί [εικόνες] | iefimerida.gr 1
Εκλογές στο Ιράκ - Οι πρώτες αφότου έφυγαν οι Αμερικανοί [εικόνες] | iefimerida.gr 2
Εκλογές στο Ιράκ - Οι πρώτες αφότου έφυγαν οι Αμερικανοί [εικόνες] | iefimerida.gr 3
Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ