O Aσαντ στη βροχή ανάμεσα στο πλήθος: Ανακοίνωσε ότι θα είναι υποψήφιος στις προεδρικές εκλογές στη Συρία - iefimerida.gr

O Aσαντ στη βροχή ανάμεσα στο πλήθος: Ανακοίνωσε ότι θα είναι υποψήφιος στις προεδρικές εκλογές στη Συρία

O Aσαντ στη βροχή ανάμεσα στο πλήθος. Ανακοίνωσε ότι θα είναι υποψήφιος στις προ
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Η βροχή τον πέτυχε ξαφνικά στο δρόμο χωρίς ομπρέλα. Ωστόσο, ο πρόεδρος της Συρίας Μπασάρ Αλ Άσαντ δεν πτοήθηκε. Αν και με βρεγμένο το σακάκι του, συνέχισε να περπατά και να συνομιλεί με δεκάδες υποστηρικτών του που τον επευφημούσαν και προσπαθούσαν να τον πλησιάσουν και να του σφίξουν το χέρι.
Ο Ασαντ ανακοίνωσε επίσημα σήμερα ότι θα είναι υποψήφιος στις προεδρικές εκλογές που θα γίνουν στη χώρα τον Ιούνιο, μια απόφαση που προκαλεί ποικίλλες αντιδράσεις εντός κι εκτός συνόρων.
«Μόλις ακoύσαμε ότι ο πρόεδρος θα είναι υποψήφιος, βγήκαμε στους δρόμους για να γιορτάσουμε γιατί δεν βλέπουμε να έχει μέλλον η Συρία χωρίς τον εξοχότατο Μπασάρ Αλ Ασαντ», είπε μια γυναίκα ανάμεσα στους διάφορους υποστηρικτές του προέδρου που βγήκαν στο κέντρο της Δαμασκού για να τον χαιρετίσουν. Ο Ασαντ, με τη σειρά του, ζήτησε από τους οπαδούς του να επιδείξουν εγκράτεια. «Η όποια εκδήλωση χαράς θα πρέπει να γίνει με υπευθυνότητα», δήλωσε ο σύριος πρόεδρος και ζήτησε από τον κόσμο να αποφύγει τις μπαλωθιές στον αέρα.

Η αντιπολίτευση της Συρίας βέβαια, καθώς και οι πολιτικοί αντίπαλοι του Ασαντ στις αραβικές χώρες και στη Δύση, δεν συμμετέχουν στο εορταστικό κλίμα. Θεωρούν τις επερχόμενες εκλογές παρωδία σε μια χώρα ρημαγμένη από τον πόλεμο που έχει αφήσει πίσω του περισσότερους από 150.000 νεκρούς και 2 εκατομμύρια πρόσφυγες. Την ίδια στιγμή πάντως, οι εκλογές που έχουν προγραμματιστεί για τις 3 Ιουνίου θα είναι και οι πρώτες πολυκομματικές που θα διεξαχθούν στη Συρία ύστερα από πολλές δεκαετίες. Κανένας ωστόσο από τους άλλους έξι υποψήφιους που έχουν δηλώσει μέχρι στιγμής την κάθοδό τους στις εκλογές δεν φαίνεται να απειλεί την πρωτοκαθεδρία του Ασαντ, όπως αναφέρει το πρακτορείο Reuters.

O Aσαντ κερδίζει τον πόλεμο;

Οι δυνάμεις του Μπασάρ Αλ Ασαντ, ο οποίος υποστηρίζεται από τη Ρωσία και το Ιράν, ελέγχουν την πρωτεύουσα Δαμασκό και την Κεντρική Συρία, καθώς και παραλιακά τμήματα της χώρας. Οι αντιπολιτευόμενοι αντάρτες ελέγχουν ακόμα το ανατολικό και βόρειο κομμάτι, ωστόσο σπαράσσονται από εσωτερικές έριδες. Πριν από δυο εβδομάδες ο σύριος πρόεδρος ανακοίνωσε ότι ο πόλεμος έχει φτάσει σε ένα σημείο καμπής, ενώ ο υπαρχηγός της Χεσμπολάχ του Λιβάνου δήλωσε ότι ο Ασαντ θα κερδίσει τις εκλογές με μεγάλη πλεοψηφία και είναι καιρός οι εχθροί του στη Δύση και στη Μέση Ανατολή να αρχίσουν να το παίρνουν απόφαση.

«Ο Μπασάρ Αλ Άσαντ και η κυβέρνησή του είναι εδώ για να μείνουν», σχολίαζε ο ανταποκριτής του BBC στη Βηρυτό Jim Muir. «Σε αυτό το συμπέρασμα φαίνονται να καταλήγουν οι περισσότεροι παρατηρητές, αναλυτές και διπλωμάτες της Δύσης oι οποίοι προσπάθησαν στο παρελθόν να τον εκτοπίσουν, αλλά και ορισμένα από τα πιο ρεαλιστικά τμήματα της συριακής αντιπολίτευσης. (...) Mε δεδομένες τις μέχρι τώρα συνθήκες, δεν διαφαίνεται κάτι με το οποίο θα μπορούσε να ασκηθεί πίεση στον Ασαντ προκειμένου να αποχωρήσει ή να συρθεί σε διαπραγματεύσεις κάτω από δυσμενείς για αυτόν συνθήκες. Επιπλέον, η στρατιωτική νίκη κάποιας από τις αντιπολιτευόμενες αντάρτικες ομάδες φαντάζει πλέον μακρινό όνειρο».

Φωτογραφίες: Reuters

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ