Επικοινωνιακή «εκστρατεία» της κυβέρνησης με αιχμή του δόρατος το πλεόνασμα, το κοινωνικό μέρισμα, το Χρέος και το σχέδιο ανάπτυξης

Ως εβδομάδα θετικών εξελίξεων, χαρακτηρίζεται από τη κυβέρνηση η εβδομάδα που ξεκινά αμέσως μετά από τις γιορτές του Πάσχα, διευκολύνοντας έτσι και τους επικοινωνιακούς χειρισμούς εν όψει των «δίδυμων» εκλογικών αναμετρήσεων του Μαίου. Την Τετάρτη η EUROSTAT αναμένεται να επικυρώσει χωρίς εκπλήξεις- όπως λένε στο υπουργείο Οικονομικών- τα στοιχεία για το πρωτογενές πλεόνασμα του 2013, που διαμορφώθηκε στα περίπου 1,6 δισ ευρώ, με βάση τους όρους του Προγράμματος, όπου δεν λαμβάνονται υπόψιν τα «κέρδη» από το Ευρωσύστημα. Μια ημέρα μετά, το EUROWORKING GROUP κι αφού προηγήθηκε, σύμφωνα με πληροφορίες, η θετική εξέταση από την Τρόικα του ψηφισμένου εφαρμοστικού πολυνομοσχεδίου, αναμένεται να πιστοποιήσει το ότι η Αθήνα κάλυψε τα πρώτα προαπαιτούμενα, εγκρίνοντας την εκταμίευση των πρώτων 6,3 δισ ευρώ.

Τη Δευτέρα 5 Μαίου, ο Γιάννης Στουρνάρας έχοντας στις αποσκευές του τα επικυρωμένα στοιχεία του πλεονάσματος θα μεταβεί στις Βρυξέλλες, όπου και αναμένεται να ξεκινήσουν οι συζητήσεις στο EUROGROUP για την περαιτέρω μείωση του Χρέους. Το βασικό σενάριο, που οδηγεί σε σωρευτική μείωση του Χρέους κατά τουλάχιστον 3 μονάδες του ΑΕΠ έως 2020 και 7 ποσοστιαίες μονάδες έως το 2030, προβλέπει επιμήκυνση των διμερών ευρωπαϊκών δανείων (1ο «πακέτο») από 30 σε 50 έτη, τη μείωση του επιτοκίου των δανείων του 1ου «πακέτου» από 3μηνο Euribor + 50 μονάδες βάσης σε σταθερό 0,6%, καθώς και 10ετή περίοδο χάριτος για τις πληρωμές τόκων. Από το υπουργείο Οικονομικών σπεύδουν, πάντως, να επισημάνουν ότι οι διαπραγματεύσεις δεν θα είναι ούτε σύντομες ούτε εύκολες, καθώς παράλληλα θα εξελίσσεται η συζήτηση για τις χρηματοδοτικές ανάγκες της Ελλάδας τη διετία 2015- 2016, με βασική «γραμμή» της Αθήνας να παραμένει το ότι αυτές οι ανάγκες μπορούν να καλυφθούν χωρίς νέο δάνειο.

Το Μέγαρο Μαξίμου και το υπουργείο Οικονομικών γνωρίζουν, πάντως, ότι τουλάχιστον σε επικοινωνιακό επίπεδο, θα πρέπει να αναδειχθούν και τα πρώτα απτά σημάδια εξόδου από το «τούνελ», με αιχμή του δόρατος το κοινωνικό μέρισμα. Έως τις 10 Μαίου περίπου 74.000 ένστολοι με αποδοχές έως 1.542 ευρώ, θα λάβουν συνολικά 37 εκατ. ευρώ. Όσον αφορά, δε, σε χαμηλόμισθους, χαμηλοσυνταξιούχους, άνεργους (περίπου 600.000 νοικοκυριά), έως τη Δευτέρα του Πάσχα, εγκρίθηκαν 22.000 αιτήσεις, στις οποίες αντιστοιχούν 13,5 εκατ. ευρώ, άλλες 40.000 απορρίφθηκαν, ενώ 78.000 ακόμα, βρίσκονται σε αναμονή.

Εμφαση θα δοθεί και στο πεδίο της πραγματικής οικονομίας και είναι ενδεικτικό ότι ο ίδιος ο κ.Σαμαράς αναμένεται να ανακοινώσει εντός των ημερών το Εθνικό Αναπτυξιακό Σχέδιο, με στόχο αφενός την ενίσχυση των τομέων και των κλάδων όπου θα στηριχθεί η προοπτική ανάπτυξης την επόμενη κρίσιμη 10ετία αφετέρου τη δημιουργία νέων και βιώσιμων θέσεων εργασίας, ως αντίβαρο στην «εκρηκτική» ανεργία. Έως το τέλος της εβδομάδας υπολογίζεται, εν τω μεταξύ, ότι θα υπογραφεί με τους Γερμανούς της KfW, η συμφωνία για το Ελληνικό Επενδυτικό Ταμείο, με μετοχικό κεφάλαιο 200 εκατ. ευρώ, το οποίο σε πρώτη φάση, αντλώντας κεφάλαια από τις διεθνείς αγορές, θα ενισχύσει τη ρευστότητα μικρομεσαίων επιχειρήσεων, με χαμηλότοκα δάνεια.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ