Οικολογική στολή ταφής από μανιτάρια: Μία ανατριχιαστική δημιουργία από ερευνητές του ΜΙΤ [βίντεο] - iefimerida.gr

Οικολογική στολή ταφής από μανιτάρια: Μία ανατριχιαστική δημιουργία από ερευνητές του ΜΙΤ [βίντεο]

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Ενα μακάβριο «πράσινο» project παρουσίασαν ερευνητές του ΜΙΤ, για όσους ενδιαφέρονται για τα οικολογικά νεκροταφεία, αλλά δεν τους αρέσει η ιδέα της ταφής. Πρόκειται για την Στολή Ταφής από Μανιτάρια.

Η ιδέα είναι το πνευματικό τέκνο της ερευνήτριας του MIT Τζάε Λι Ριμ, η οποία εμπνεύστηκε από την έρευνα για φυσικές μεθόδους που βοηθούν την αποσύνθεση, μετά από μία μελέτη στη σύγχρονη βιομηχανία κηδειών.

Οπως δήλωσε η ίδια στο New Scientist: «Ενδιαφέρομαι για την πολιτιστική άρνηση του θανάτου και το γιατί φοβόμαστε τόσο να απομακρυνθούμε από το σώμα μας και κυρίως το πώς η άρνηση του θανάτου οδηγεί σε πρακτικές ταφής που βλάπτουν το περιβάλλον -με τη χρήση φορμαλδεΰδης και makeup- και όλα αυτά απλώς για να κάνουμε τον αγαπημένο μας να φαίνεται ζωντανός, ότι απλά κοιμάται και όχι ότι είναι στην πραγματικότητα νεκρός»

Το πρωτότυπο σχέδιο της Λι, είναι κατασκευασμένο από οργανικό βαμβάκι με επένδυση από πλεγμένα σπόρια μανιταριών. Οπως εξηγεί η ίδια, επέλεξε τα μανιτάρια, λόγω της ικανότητάς τους όχι μόνο να διασπούν ταχύτατα την οργανική ύλη, αλλά και επειδή είναι εξαιρετικά στο να καθαρίζουν τις τοξίνες από το έδαφος.

Οπως αναφέρει η Λι, συνεργάστηκε με τον μυκητολόγο Πολ Στέιμετς, ο οποίος θεωρεί τα μανιτάρια ως έναν οργανισμό-διεπαφή μεταξύ ζωής και θανάτου, αφού είναι οι κύριοι αποικοδομητές.

Η Λι εξηγεί στην εκπομπή Ted πώς λειτουργεί η στολή ταφής που δημιούργησε: «τα υγρά του πρόσφατα εκλιπόντος αντικαθιστώνται με ένα φιλικό προς το περιβάλλον εναλλακτικό υγρό ταρίχευσης, ενώ το εξωτερικό του σώματος καλύπτεται με οικολογικό μακιγιάζ από αποξηραμένους σπόρους μανιταριού.
Σε συνδυασμό με το κοστούμι, τα σπόρια ενεργοποιούνται για να αναπτυχθούν και η αποσύνθεση ξεκινάει μέσα από το σώμα.

Το πρόγραμμα αυτό βρίσκεται ακόμα σε πειραματικό στάδιο, αλλά η Λι εξηγεί ότι έχει ήδη βρει εθελοντές που προσφέρθηκαν να ταφούν με τη στολή μανιταριών.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ