Νέα «βουτιά» στις τιμές των ακινήτων το 2013 -Δειλά σημάδια αισιοδοξίας για το 2014 - iefimerida.gr

Νέα «βουτιά» στις τιμές των ακινήτων το 2013 -Δειλά σημάδια αισιοδοξίας για το 2014

Νέα «βουτιά» στις τιμές των ακινήτων το 2013 -Δειλά σημάδια αισιοδοξίας για το 2
ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΑΠΠΟΥΣ

Συνεχίστηκε η κατρακύλα στις τιμές των ακινήτων την περασμένη χρονιά, ως αποτέλεσμα της έλλειψης ζήτησης και διαθέσιμων εισοδημάτων αλλά και των υπέρογκων φορολογικών επιβαρύνσεων. Σύμφωνα με τα στοιχεία πανελλαδικής έρευνας της RE/MAX, πανελλαδικά οι μέσες τιμές των μεταχειρισμένων/παλαιών ακινήτων ήταν κατά 8% χαμηλότερες σε σχέση με το 2012 ενώ των νέων/νεόδμητων κατά 7%, συγκριτικά, δε, η πτώση το προηγούμενο έτος ήταν 13% και 9% αντίστοιχα.

Στην Αττική οι μέσες τιμές των παλαιών ακινήτων έπεσαν κατά 8%, ενώ των νέων σε ποσοστό 9%. Στην Θεσσαλονίκη η πτώση στα παλαιά ήταν 7%, ενώ οι τιμές στα νεόδμητα παρέμειναν σχεδόν αμετάβλητες. Στην υπόλοιπη Ελλάδα, η μείωση τιμών για τα παλαιά κυμάνθηκε γύρω στο 9%, ενώ για τα νεόδμητα στο 6-7%.

Όσον αφορά στο είδος των ακινήτων που τράβηξαν το όποιο ενδιαφέρον, η έρευνα επιβεβαιώνει την τάση των τελευταίων ετών. Συγκεκριμένα, προτιμήθηκαν μεταχειρισμένες κατοικίες (άνω της 5ετίας) σε ποσοστό 87%, έναντι των νεόδμητων και νέων (μέχρι 5ετίας) που συγκέντρωσαν μόλις το 13% (πλήρης αδιαφορία για τα νεόδμητα, που τα προτίμησαν μόλις το 2% των αγοραστών). Αναλυτικά:

Στην Αττική και τη Θεσσαλονίκη, κυριάρχησαν τα παλαιά ακίνητα (άνω 25ετίας) σε ποσοστά 47% και 71% αντίστοιχα.

Στις περιοχές της Υπόλοιπης Ελλάδας (εκτός Αττικής και Θεσσαλονίκης) παρατηρούμε διαφοροποιήσεις σε σχέση με τα μεγάλα αστικά κέντρα. Έτσι βλέπουμε ότι οι κατοικίες έως 15 ετών προτιμήθηκαν από 7 στους 10 αγοραστές (68%) (υπερδιπλάσιοι σε σχέση με την Αττική και 5-6 φορές περισσότεροι σε σχέση με τη Θεσσαλονίκη).

Πέρα από την παράμετρο της παλαιότητας, επιβεβαιώθηκε και η τάση αγοράς μικρότερων ακινήτων, καθώς περίπου 8 στους 10 (79%) αγοραστές προτίμησαν τις μικρές και μεσαίες κατοικίες (δηλαδή μέχρι εμβαδού 110τμ.), με το ενδιαφέρον του 25% του συνόλου των αγοραστών να εστιάζεται στην κατηγορία 1-50τμ. Δεύτερη στις προτιμήσεις η κατηγορία 71-90 τμ. (22%).

Για το 2014 - παρόλο που κατά το πρώτο τρίμηνο υπήρξε κώλυμα λόγω του φόρου υπεραξίας - η RE/MAX αναμένει σταθεροποίηση με τάση ελαφριάς ανόδου. Παράγοντες που θα επηρεάσουν θετικά είναι μεταξύ άλλων, η μείωση του φόρου μεταβίβασης για τον αγοραστή αλλά και η στροφή δειλά-δειλά των τραπεζών για χορήγηση νέων στεγαστικών δανείων. Πολύ σημαντικό ρόλο εκτιμάται ότι θα παίξει η διαμόρφωση και η διατήρηση ενός αισιόδοξου κλίματος στην ελληνική οικονομία, αλλά και η πολιτική σταθερότητα που θα δημιουργήσει αίσθημα ασφάλειας στους υποψήφιους επενδυτές / αγοραστές.

Νέα «βουτιά» στις τιμές των ακινήτων το 2013 -Δειλά σημάδια αισιοδοξίας για το 2014 | iefimerida.gr 0
Νέα «βουτιά» στις τιμές των ακινήτων το 2013 -Δειλά σημάδια αισιοδοξίας για το 2014 | iefimerida.gr 1
Νέα «βουτιά» στις τιμές των ακινήτων το 2013 -Δειλά σημάδια αισιοδοξίας για το 2014 | iefimerida.gr 2
Νέα «βουτιά» στις τιμές των ακινήτων το 2013 -Δειλά σημάδια αισιοδοξίας για το 2014 | iefimerida.gr 3
Νέα «βουτιά» στις τιμές των ακινήτων το 2013 -Δειλά σημάδια αισιοδοξίας για το 2014 | iefimerida.gr 4

Φωτογραφία: Eurokinissi

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ έρευνα ειδήσεις τιμές ακινήτων
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ