Handelsblatt: Η Μέρκελ πρέπει να χαλαρώσει τα μέτρα λιτότητας στην Ελλάδα - iefimerida.gr

Handelsblatt: Η Μέρκελ πρέπει να χαλαρώσει τα μέτρα λιτότητας στην Ελλάδα

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

H συνήθως επικριτική για τη χώρα μας εφημερίδα Handelsblatt αλλάζει ύφος και παροτρύνει τη γερμανίδα καγκελάριο, εκτός από θερμά λόγια, να προχωρήσει και σε οικονομικές παραχωρήσεις, κατά την επίσκεψή της στην Αθήνα.

«Για το δικό τους συμφέρον, πρέπει οι χώρες της Ευρωζώνης να χαλαρώσουν τα μέτρα λιτότητας» αναφέρει το σχετικό δημοσίευμα, υπενθυμίζοντας ότι την περασμένη εβδομάδα ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε συζήτησε με τον Αντώνη Σαμαρά ένα νέο σχέδιο δράσης για τη χώρα μας.

Ο αρθρογράφος χαρακτηρίζει «ζεστό αέρα» τις μέχρι τώρα ανακοινώσεις για βοήθεια στον τομέα της ανάπτυξης, άλλοτε για τους ελληνικούς αυτοκινητόδρομους και άλλοτε για την αρωγή της τράπεζας KfW προς ελληνικές επιχειρήσεις.

Γράφει μάλιστα ότι υπάρχει και η έκφραση «κομίζω γλαύκα στην Αθήνα» που αναφέρεται σε περιττές δραστηριότητες.

«Μεταφράζοντάς την σε ό,τι αφορά την κρίση, αυτό θα σήμαινε ότι, αντί να κομίσει γλάυκα στην Αθήνα η κυρία Μέρκελ, θα έπρεπε καλύτερα να φέρει μαζί της ευρώ», σημειώνει χαρακτηριστικά και προσθέτει ότι «αυτό που χρειάζεται τώρα η Ελλάδα είναι μεγαλύτερα περιθώρια στα μέτρα λιτότητας - για να βοηθηθούν τα φτωχότερα τμήματα του πληθυσμού - ή να μειωθούν οι φόροι. Πιο επιεικής προσέγγιση για τα μέτρα λιτότητας είναι εντέλει και προς το συμφέρον των δανειστών της Ελλάδας».

Η υψηλή ανεργία στους νέους θα «κοστίσει» στην κυβέρνηση

Ο αρθρογράφος αναφέρεται και στην υψηλή ανεργία στους νέους και εκτιμά ότι αυτό θα έχει κόστος για την κυβέρνηση. «Στους νέους η ανεργία βρίσκεται στο 60% και αυτό σε μια δημοκρατία δεν είναι μακροπρόθεσμα βιώσιμο. Με ένα τέτοιο αποτέλεσμα, ο υπάρχων συνασπισμός μεταξύ της συντηρητικής Νέας Δημοκρατίας και του σοσιαλιστικού ΠΑΣΟΚ δεν έχει στις επόμενες εκλογές σχεδόν καμία πιθανότητα. Τι έρχεται όμως μετά

Οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις είναι σαν τη... δίαιτα

Κάνει αναφορά και στις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις οι οποίες, όπως επισημαίνει, χρειάζονται χρόνο για να αποδώσουν. Τις παραλληλίζει μάλιστα με δίαιτα, σημειώνοντας «Όποιος θέλει να χάσει βάρος, δεν πρέπει να σταματήσει να τρώει - αυτό δεν είναι βιώσιμο. Όποιος το κάνει αυτό, τελικά θα τον κυνηγάει το φαινόμενο «γιο γιο». Είναι καλύτερα, να κάνει περισσότερη γυμναστική. Μεταφράζοντας την άσκηση στα οικονομικά, σημαίνει διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις. Αυτό όμως μπορεί δύσκολα να διατηρηθεί μαζί με μια ριζική πολιτική λιτότητας. Σε αυτό το σημείο θα έπρεπε οι δανειστές της Ελλάδας να υποχωρήσουν για το δικό τους συμφέρον. Η Άγγελα Μέρκελ έχει τώρα την ευκαιρία για αυτό».

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ