Πώς θα μοιραστούν τα 500 εκατ. ευρώ του κοινωνικού «μερίσματος» - iefimerida.gr

Πώς θα μοιραστούν τα 500 εκατ. ευρώ του κοινωνικού «μερίσματος»

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Τον Μάιο θα ξεκινήσει η εκταμίευση των έκτακτων εισοδηματικών ενισχύσεων- με βάση τις προβλέψεις του Μνημονίου οι παροχές μέσω πλεονάσματος δεν μπορούν να έχουν μόνιμο χαρακτήρα- από το κονδύλι των 500 εκατ. ευρώ που ανακοίνωσε ο Αντώνης Σαμαράς.

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι από αυτά, τα 420 εκατ. ευρώ θα καταλήξουν στους πλέον ευπαθείς, με βάση σύστημα ανάλογο με αυτό που ισχύει για τα οικογενειακά επιδόματα, δηλαδή με συνδυασμό εισοδηματικών και περιουσιακών κριτηρίων. Επιπλέον, θα προβλέπεται κλιμάκωση από 200 ευρώ έως 800 ευρώ, αναλόγως του αριθμού των παιδιών που έχουν οι δικαιούχοι.

Τα υπόλοιπα 80 εκατ. ευρώ θα ενισχύσουν περίπου 65.000 ένστολους (Σώματα Ασφαλείας και Ένοπλες Δυνάμεις), κάτι που σημαίνει πολύ απλά ότι η ενίσχυση θα είναι της τάξης των 1.200 ευρώ, χωρίς να έχει ξεκαθαριστεί ακόμα εάν η καταβολή θα είναι εφάπαξ ή σε δόσεις.

Όσον αφορά στο επιπλέον 1 δισ ευρώ για την εξόφληση ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου, υπενθυμίζεται ότι με βάση τα επίσημα στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών μόνο οι εκκρεμείς αιτήσεις επιστροφής ΦΠΑ ξεπερνούν τα 800 εκατ. ευρώ, με τις αιτήσεις να ξεπερνούν ακόμα και τις 1.000 ημέρες αναμονής!

Εξάλλου, 350 εκατ. ευρώ θα καλύψουν τις απώλειες των ταμείων από τη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών, θέμα για το οποίο οι εκπρόσωποι των δανειστών δέχθηκαν τελικά την ελληνική θέση για εφάπαξ μείωση κατά 3,9%, το οποίο θα επιμεριστεί κατά 2,9% στους εργοδότες και κατά 1% στους εργαζόμενους.

Η δοκιμασία που πέρασε η χώρα βρίσκεται κοντά στο τέλος, εκτίμησε ο Πρωθυπουργός μιλώντας το βράδυ της Τρίτης σε συνέδριο του Πανελλήνιου Συνδέσμου Εξαγωγέων και επιτέθηκε στην αντιπολίτευση για τη στάση της αναφορικά με τη διανομή του κοινωνικού μερίσματος.

Όλα όσα ανακοινώσαμε, τόνισε ο κ. Σαμαράς, είναι ζητήματα μετρήσιμα, χειροπιαστά στην πράξη και αφήνουν εκείνους που τα αμφισβητούν στον άχαρο και μίζερο ρόλο τους. «Ορισμένοι που ήθελαν να γίνουν κυρίαρχοι του παιχνιδιού, από σήμερα είναι κομπάρσοι», παρατήρησε χαρακτηριστικά για να προσθέσει σε άλλο σημείο της ομιλίας του: «Πολλοί παρακαλούσαν να αποτύχει η χώρα. Αλλά τώρα οι επικριτές της αντιπολίτευσης δεν έχουν το θάρρος να παραδεχθούν το λάθος τους, ούτε να βοηθήσουν, ούτε να σεβαστούν τις θυσίες του ελληνικού λαού, αυτή η υπονόμευση είναι απαράδεκτη. Μακάρι να είχαμε μία αντιπολίτευση που να στήριζε έστω κάποιες από τις μεταρρυθμίσεις. Δεν στηρίζουν όμως ούτε μία».

Ο κ. Σαμαράς καταφέρθηκε εναντίον του κρατισμού, των συντεχνιών και των εμποδίων στην απελευθέρωση της αγοράς και των στημένων επιχειρηματικών παιχνιδιών. «Λέμε όχι σε όλα αυτά που έφεραν την Ελλάδα στο κατώφλι της χρεοκοπίας. Η νέα Ελλάδα ανατέλλει. Θα πετύχουμε για λογαριασμό ολόκληρης της χώρας» υπογράμμισε ο Πρωθυπουργός.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ