Χωρίς τέλος η ανθρωπιστική τραγωδία της Σομαλίας - iefimerida.gr

Χωρίς τέλος η ανθρωπιστική τραγωδία της Σομαλίας

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Η παγκόσμια κοινότητα παρακολουθεί μάλλον απαθής τη νέα ανθρωπιστική τραγωδία που συμβαίνει στην αφρικανική ήπειρο. Μόλις μέσα σε 3 μήνες 29.000 παιδιά πέθαναν από υποσιτισμό στη Σομαλία, σύμφωνα με την Αμερικανική Υπηρεσία Διεθνούς Ανάπτυξης (USAID).
Οι εκκλήσεις των Ηνωμένων Εθνών και της UNICEF μοιάζουν κενές περιεχομένου καθώς οι εμφύλιες συγκρούσεις που ταλανίζουν τη χώρα δεν μοιάζουν να έχουν λύση.

Οι πρόσφυγες στη γειτονική Κένυα πληθαίνουν καθημερινά, λόγω και του λιμού που έχει πλήξει τη χώρα, του χειρότερου των τελευταίων δεκαετιών στην αφρικανική ήπειρο. Περίπου τα μισά από τα παιδιά που φθάνουν στους προσφυγικούς καταυλισμούς της Κένυας υποφέρουν από υποσιτισμό. «Οι πληροφορίες που μιλούν για παιδιά τα οποία πεθαίνουν καθ' οδόν προς την Κένυα ή κατά την άφιξή τους στους καταυλισμούς, είναι συνήθεις», ανακοίνωσε η UNICEF.

Ο χωρητικότητας 90.000 ανθρώπων καταυλισμός Ντανταάμπ στην Κένυα, ένας από τους μεγαλύτερους στον κόσμο, φιλοξενεί σήμερα 400.000 ανθρώπους.

Πέντε περιοχές στη Σομαλία, συμπεριλαμβανομένων και ορισμένων γύρω από την πρωτεύουσα Μογκαντίσου, έχουν επισήμως κηρυχθεί σε κατάσταση λιμού.

Η κυβέρνηση της Κένυας συμφώνησε να ανοίξει άλλον ένα προσφυγικό καταυλισμό στα σύνορά της με τη Σομαλία για να βοηθήσει τους ανθρώπους που διαφεύγουν. Η εγκατάσταση στη βορειοανατολική Κένυα θα μπορεί να στεγάσει περίπου 80.000 ανθρώπους και θα ανοίξει σε δύο εβδομάδες, δήλωσε ο πρωθυπουργός Ράιλα Οντίνγκα.

Ο καταυλισμός Ifo II αναμένεται να μειώσει τον αριθμό των προσφύγων που φιλοξενούνται στο συγκρότημα προσφυγικών καταυλισμών του Ντανταάμπ, το μεγαλύτερο στον κόσμο, που βρίσκεται σε απόσταση περίπου 100 χλμ. από τα σύνορα της Κένυας με τη Σομαλία.

Η κενυατική κυβέρνηση δίσταζε να εγκρίνει το άνοιγμα του καταυλισμού για ανθρώπους από τη Σομαλία, υποστηρίζοντας ότι ο κίνδυνος για την ασφάλεια είναι υπερβολικά μεγάλος. Οι αρχές ανησυχούν ολοένα και περισσότερο για τη διείσδυση στη χώρα της σομαλικής ανταρτικής οργάνωσης αλ-Σαμπαάμπ.

Συνολικά, περισσότεροι από δέκα εκατομμύρια άνθρωποι στο Κέρας της Αφρικής πλήττονται από την ξηρασία. Σοβαρά προβλήματα αντιμετωπίζουν και το Τζιμπουτί, η Αιθιοπία, η Κένυα και η Ουγκάντα. Ωστόσο, στη Σομαλία είναι σοβαρότερα τα προβλήματα, λόγω των διαρκών ενόπλων συγκρούσεων.
Σύμφωνα με τον πρόεδρο της Αφρικανικής Τράπεζας Ανάπτυξης, Ντόναλντ Καμπερούκα, ο εμφύλιος και όχι η ξηρασία οδήγησαν τη Σομαλία στον λιμό. Ο Καμπερούκα εξέφρασε την ελπίδα πως «αυτή τη φορά η διεθνής κοινότητα θα συνεργαστεί για την εξεύρεση λύσης. Η Σομαλία έχει ανάγκη μια λύση βραχυπρόθεσμη και μακροπρόθεσμη για να σταθεροποιήσει την οικονομία της, τη χρηματοδότηση και την κτηνοτροφία».

Ο Οργανισμός Ισλαμικής Συνεργασίας (OIC) έκανε έκκληση χθες για μια ανθρωπιστική εκεχειρία στη Σομαλία ώστε να επιτραπεί η είσοδος και η διανομή ανθρωπιστικής βοήθειας στα θύματα του λιμού. Ο γενικός γραμματέας του OIC Εκεμελεντίν Ιχσάνογλου κάλεσε «όλες τις αντιμαχόμενες πλευρές να κηρύξουν άμεση κατάπαυση του πυρός και να επιτρέψουν την είσοδο ανθρωπιστικών οργανώσεων».

Πεθαίνοντας στη Σομαλία
Κατά εκατοντάδες, Σομαλοί που επλήγησαν από τη φονική ξηρασία κατακλύζουν καθημερινά άθλιους καταυλισμούς γύρω από το Μογκαντίσου, αψηφώντας τις διαταγές των ισλαμιστών ανταρτών που ελέγχουν το μεγαλύτερο μέρος των χειρότερα πληγέντων περιοχών, προχωρώντας ουσιαστικά μέσα στη ζώνη του πολέμου.
Το προσωπικό των Ηνωμένων Εθνών στην πρωτεύουσα Μογκαντίσου ανακοίνωσε ότι δεν του επιτρέπεται να κινηθεί εκτός της ισχυρά φρουρούμενης περιοχής περιμετρικά του αεροδρομίου κι έτσι στηρίζεται αποκλειστικά στο ντόπιο προσωπικό για τη διανομή τροφίμων και ειδών πρώτης ανάγκης.

Η Σομαλία βρίσκεται σε πολυετή εμφύλιο πόλεμο από τότε που ανατράπηκε ο πρόεδρος Μπάρε το 1991. Οι συγκρούσεις μεταξύ αντίπαλων πολέμαρχων, η φτώχεια και οι αρρώστιες έχουν κοστίσει περίπου ένα εκατομμύριο ανθρώπινες ζωές. Η Σομαλία δημιουργήθηκε το 1960 όταν ενώθηκαν η βρετανική και η ιταλική Σομαλιλάνδη.

Οι σχέσεις με τα γειτονικά κράτη έχουν πληγεί από τις εδαφικές διεκδικήσεις της επί εδαφών της Αιθιοπίας, της Κένυας και του Τζιμπουτί, που κατοικούνται από Σομαλούς.

Το 1970 ο Σιάντ Μπάρε ανακήρυξε ένα σοσιαλιστικό κράτος, ανοίγοντας τον δρόμο για την ανάπτυξη στενών σχέσεων με την ΕΣΣΔ.
Το 1977, με τη βοήθεια των σοβιετικών όπλων η Σομαλία επιχείρησε να καταλάβει την περιοχή Ογκαντέν της Αιθιοπίας, αλλά ηττήθηκε χάρη στη σοβιετική και κουβανική υποστήριξη προς τους Αιθίοπες, που είχαν στραφεί προς τον μαρξισμό.
O Μπάρε απέλασε τότε τους Σοβιετικούς συμβούλους του και κέρδισε υποστήριξη από τις ΗΠΑ. Το 1980 άρχισε να εμφανίζεται αντιπολίτευση κατά του καθεστώτος ενώ το 1988 υπεγράφη συμφωνία ειρήνης με την Αιθιοπία.
Το 1991 ο Σιάντ Μπάρε ανατράπηκε από αντιπολιτευόμενες ομάδες, οι οποίες όμως δεν συμφώνησαν στο όνομα του αντικαταστάτη και βύθισαν τη χώρα στην ανομία και τη βία.
Το 2000, οι πρεσβύτεροι αυτών των ομάδων (και συμμοριών) και άλλες κορυφαίες προσωπικότητες διόρισαν πρόεδρο στη διάσκεψη του Τζιμπουτί τον Αμπντουλχασίμ Σαλάτ Χασάν.

Το 2004 οι κυριότεροι πολέμαρχοι υπέγραψαν συμφωνία για τη σύσταση νέου κοινοβουλίου, που αργότερα διόρισε πρόεδρο.
Το 2006 οι ισλαμιστές πήραν τον έλεγχο μεγάλου μέρους του νότου, περιλαμβανομένης της πρωτεύουσας Μογκαντίσου, καθώς οι μαχητές τους εκτόπισαν τους πολέμαρχους, που κυβερνούσαν την περιοχή επί 15 χρόνια.

Με την υποστήριξη των στρατευμάτων της Αιθιοπίας, δυνάμεις πιστές στη μεταβατική κυβέρνηση πήραν τον έλεγχο από τους ισλαμιστές στα τέλη του 2006.

Ωστόσο, ισλαμιστές αντάρτες -μεταξύ τους και η οργάνωση αλ Σαμπαάμπ, την οποία οι ΗΠΑ κατηγορούν ότι συνδέεται με την αλ Κάιντα- πέρασαν στην αντεπίθεση και ανέκτησαν τον έλεγχο του μεγαλύτερου τμήματος της νότιας Σομαλίας έως τα τέλη του 2008.
Η Αιθιοπία απέσυρε τα στρατεύματά της τον Ιανουάριο του 2009. Λίγο μετά, μαχητές της αλ Σαμπαάμ πήραν τον έλεγχο της Μπαϊντόα, έως τότε σημαντικό οχυρό της μεταβατικής κυβέρνησης.

Το Κοινοβούλιο, που εδρεύει στο Τζιμπουτί για λόγους ασφαλείας, περιέλαβε στους κόλπους του 149 νέα μέλη του βασικού αντιπολιτευόμενου κινήματος, της Συμμαχίας για τη Νέα Απελευθέρωση της Σομαλίας.
Επίσης, παρέτεινε τη θητεία της μεταβατικής ομοσπονδιακής κυβέρνησης για άλλα δύο χρόνια και διόρισε πρόεδρο τον μετριοπαθή ισλαμιστή, σεΐχη Σαρίφ Σεΐχ Αχμέντ. Μετά την κατάρρευση του καθεστώτος του Σιάντ Μπάρε το '91, το βορειοδυτικό τμήμα της Σομαλίας κήρυξε μονομερώς την ανεξαρτησία του, που δεν αναγνωρίζεται από τους διεθνείς οργανισμούς, αν και η περιοχή, η αποκαλούμενη Δημοκρατία της Σομαλιλάνδης, βίωσε σχετική σταθερότητα.

Αναοίνωσε επιπρόσθετη οικονομική βοήθεια η Ε.Ε

Η Ευρωπαϊκή Ένωση ανακοίνωσε σήμερα ότι θα προσφέρει επιπλέον 175 εκατομμύρια ευρώ στη Σομαλία για αναπτυξιακή βοήθεια στο πλαίσιο της προσπάθειας να ενισχυθεί η χώρα, που αντιμετωπίζει λιμό εξαιτίας της σύρραξης και της παρατεταμένης ξηρασίας.

"Η Σομαλία αντιμετωπίζει μία σοβαρή ανθρωπιστική κρίση. Η ξηρασία είναι η άμεση αιτία, όμως οι βαθύτερες αιτίες βρίσκονται στα έντονα δομικά προβλήματα αυτού του κράτους", αναφέρει ο ευρωπαίος Επίτροπος για την Αναπτυξιακής Βοήθεια Άντρις Πίμπαλγκς σε ανακοίνωσή του.

Οι νέοι αυτοί πόροι θα μπορούν να χρησιμοποιηθούν για ο,τιδήποτε, από νέες υποδομές έως την εκπαίδευση.

Με αυτό το ποσό η αναπτυξιακή βοήθεια που αναμένεται να λάβει η Σομαλία από την ΕΕ ως το 2013 ανέρχεται συνολικά σε 387 εκατομμύρια ευρώ.

Όμως τα χρήματα θα δοθούν σε σχετικά σταθερές περιοχές όπου υπάρχουν "βιώσιμες συνθήκες ασφαλείας και έστω και ελάχιστα επίπεδα διακυβέρνησης", όπως η Σομαλιλάνδη, η Πούντλαντ και η κεντρική Σομαλία, υπογράμμισε ο Πίμπαλγκς.

Οι περιοχές που έχουν πληγεί περισσότερο από το λιμό είναι οι νότιες και οι κεντρικές που βρίσκονται υπό τον έλεγχο των ισλαμιστών ανταρτών Σεμπάμπ.

Η ΕΕ έχει ανακοινώσει ότι θα προσφέρει επιπλέον 30 εκατομμύρια ευρώ ανθρωπιστική βοήθεια στη Σομαλία για να την βοηθήσει να αντιμετωπίσει την φετινή κρίση, ενώ σχεδιάζει να προσθέσει σε αυτά τουλάχιστον 28 εκατομμύρια ακόμη.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ-Γερμ. Πρακτ.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ