Γκάλοπ του Πανεπιστημίου Μακεδονίας: Μια άλλη κεντροαριστερά θέλουν οι πολίτες - iefimerida.gr

Γκάλοπ του Πανεπιστημίου Μακεδονίας: Μια άλλη κεντροαριστερά θέλουν οι πολίτες

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Το ερευνητικό πανεπιστημιακό ινστιτούτο του Πανεπιστημίου Μακεδονίας διεξήγαγε έρευνα, μεταξύ 3-6 Φεβρουαρίου, προκειμένου να διερευνήσει τη μεταβλητότητα του κομματικού συστήματος και του αιτήματος για δημιουργία νέου κόμματος στην Ελλάδα.


Τα αποτελέσματα είναι εντυπωσιακά:

Στο ερώτημα αν θέλουν νέο κεντροαριστερό κόμμα, οι πολίτες απαντούν «ναι» σε συντριπτική πλειοψηφία:

Γκάλοπ του Πανεπιστημίου Μακεδονίας: Μια άλλη κεντροαριστερά θέλουν οι πολίτες | iefimerida.gr 0

Στο ερώτημα «Σε ποιο χώρο υπάρχει μεγαλύτερη ανάγκη δημιουργίας νέου σχηματισμού;» το 45% των ερωτηθέντων εκτιμά ότι στην κεντροαριστερά πρέπει να δημιουργηθεί ένας νέος κομματικός φορέας και όχι στη Δεξιά ή την κεντροδεξιά.

Γκάλοπ του Πανεπιστημίου Μακεδονίας: Μια άλλη κεντροαριστερά θέλουν οι πολίτες | iefimerida.gr 1

Στο ερώτημα «Ποια είναι η καλύτερη εξέλιξη του χώρου της κεντροαριστεράς;» το 37,5% απαντά ότι η καλύτερη είναι η δημιουργία νέου κόμματος και το 34,5% εκτιμά ότι η καλύτερη είναι ο συνασπισμός υπαρχόντων κομμάτων («Ελιά»).

Γκάλοπ του Πανεπιστημίου Μακεδονίας: Μια άλλη κεντροαριστερά θέλουν οι πολίτες | iefimerida.gr 2

Στο ερώτημα «Ποιοι πρέπει να συμμετέχουν σε ενδεχόμενο συνασπισμό της κεντροαριστεράς» η πλειοψηφία επιθυμεί οπωσδήποτε συμμετοχή της ΔΗΜΑΡ και των «58», ενώ το 44% επιθυμεί και την συμμετοχή του ΠΑΣΟΚ.

Γκάλοπ του Πανεπιστημίου Μακεδονίας: Μια άλλη κεντροαριστερά θέλουν οι πολίτες | iefimerida.gr 3

Στο ερώτημα αν θα προτιμηθεί η «Ελιά», το 38,5% το θεωρεί πιθανό.


Το πολιτικό συμπέρασμα από την συνολική αποτύπωση της προτίμησης ενός τέτοιου συνασπισμού (πολύ πιθανό: 16%, πιθανό 22,5%), σε συνδυασμό με τις παραπάνω προτιμήσεις συμμετοχής υφιστάμενων πολιτικών φορέων, θέτει εύλογες τοποθετήσεις περί μιας εκλογικής στόχευσης αυτού του εγχειρήματος, από 7% έως διψήφιο ποσοστό.

Ας σημειωθεί ότι η δημοσκόπηση είναι ποσοτική, με τηλεφωνικές συνεντεύξεις και χρήση δομημένου ερωτηματολογίου σε δείγμα 1.081 ατόμων, με αναλογική αντιπροσώπευση αγροτικών και αστικών περιοχών.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ