Με ποινές φυλάκισης τουλάχιστον 3 ετών απειλεί η Εφορία τους οφειλέτες - iefimerida.gr

Με ποινές φυλάκισης τουλάχιστον 3 ετών απειλεί η Εφορία τους οφειλέτες

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Ενεργοποιείται από σήμερα ο νόμος για την προσαγωγή στο αυτόφωρο όσων οφείλουν στο Δημόσιο περισσότερα από 5.001 ευρώ. Μόνο που, όπως διευκρινίστηκε από το υπουργείο Οικονομικών σε αυτή τη φάση η ενεργοποίηση θα αφορά σε χρέη που ξεπερνούν τα 150.000 ευρώ.
Το σύνολο των οφειλετών, σύμφωνα με τα στοιχεία τα οποία τηρούνται στις ΔΟΥ όλης της χώρας οι οφειλέτες ξεπερνούν τις 900.000 άτομα και το σύνολο των οφειλών ανέρχεται σε 41.1 δισ. Ευρώ.

Σύμφωνα με τις οδηγίες του υπουργείου, η εφαρμογή του νόμου θα έχει κλιμάκωση. Σε πρώτη φάση θα ειδοποιούνται οι οφειλέτες τηλεφωνικά και θα ενημερώνονται για τις δυνατότητες υπαγωγής στη ρύθμιση ληξιπρόθεσμων οφειλών, με διαγραφή έως και του 90% των προσαυξήσεων εκπρόθεσμης καταβολής, καθώς και καταβολή σε δόσεις που φτάνουν έως και τις 36. Ανάλογα με την αντίδρασή του, θα ακολουθεί η εφαρμογή που φτάνει έως τη σύλληψη και την προσαγωγή στη Δικαιοσύνη με την αυτόφωρη διαδικασία.

Οι ποινές

Με βάση τη νομοθεσία από 1ης Αυγούστου 2011 το αδίκημα της μη εξυπηρέτησης οφειλών προς το δημόσιο άνω των 5.000 ευρώ είναι διαρκές με αποτέλεσμα αν επιβάλλεται η διαδικασία του αυτόφωρου και ποινές φυλάκισης για τις ακόλουθες περιπτώσεις:
• Φυλάκιση έως 1 έτος για οφειλές από 5.001 έως 10.000 ευρώ.
• Φυλάκιση τουλάχιστον 6 μηνών για οφειλές από 10.001 έως 50.000 ευρώ.
• Φυλάκιση τουλάχιστον 1 έτους για χρέη από 50.001 έως 150.000 ευρώ.
• Φυλάκιση τουλάχιστον 3 ετών για οφειλές από 150.001 και άνω.

Η ρύθμιση

Οι οφειλέτες που θα υπαχθούν στη ρύθμιση μέχρι 31 Αυγούστου μπορούν να επιλέξουν να εξοφλήσουν τα χρέη τους:
• Μέχρι και σε 2 μηνιαίες δόσεις, με απαλλαγή από το 90% των προσαυξήσεων εκπρόθεσμης καταβολής και με ελάχιστο ποσό δόσης τα 500 ευρώ.
• Μέχρι και σε 14 μηνιαίες δόσεις, με απαλλαγή από το 80% των προσαυξήσεων εκπρόθεσμης καταβολής και με ελάχιστο ποσό δόσης τα 500 ευρώ.
• Μέχρι και σε 26 μηνιαίες δόσεις, με απαλλαγή από το 70% των προσαυξήσεων εκπρόθεσμης καταβολής και με ελάχιστο ποσό δόσης τα 1.000 ευρώ.
• Μέχρι και σε 35 μηνιαίες δόσεις, με απαλλαγή από το 50% των προσαυξήσεων εκπρόθεσμης καταβολής και με ελάχιστο ποσό δόσης τα 1.000 ευρώ.
Θα εξακολουθήσει να παρέχεται η δυνατότητα στον οφειλέτη, ο οποίος για οποιοδήποτε λόγο χάσει τη ρύθμιση, να επανενταχθεί για το εναπομείναν ποσό στα προγράμματα αυτής.
Στον οφειλέτη που είναι συνεπής στη ρύθμιση θα χορηγείται αποδεικτικό ενημερότητας των οφειλών του προς το Δημόσιο, εφόσον είναι ενήμερος και σε τυχόν άλλες ληξιπρόθεσμες οφειλές.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ