Ανταρσία ΠΑΣΟΚ εναντίον Βενιζέλου -Τι του έψαλλαν στην Κεντρική Πολιτική Επιτροπή

Εντονη εσωκομματική κριτική δέχθηκε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος κατά τη συνεδρίαση της Κεντρικής Πολιτικής Επιτροπής του κόμματος, ο οποίος κατά τη διάρκεια της τοποθέτησής του είχε εξαπολύσει μύδρους κατά των εσοκομματικών ανταρτών.

Ο πρώην υπουργός Οικονομικών Φίλιππος Σαχινίδης, ο οποίος είναι ένας από τα 11 στελέχη που υπέγραφαν την επιστολή για έκτακτη σύγκληση της ΚΠΕ, κατά τη διάρκεια της ομιλίας του προειδοποίησε για κίνδυνο κατάρρευσης και απορρόφηση του ΠΑΣΟΚ από τη ΝΔ.

«Το ΠΑΣΟΚ πέθανε; Οχι, είναι ζωντανό. Κάναμε σωστές επιλογές αλλα δεν μπορούμε να τις κεφαλοποιησουμε. Ενόψει ευρωεκλογών το ΠΑΣΟΚ έχει τεράστια προβλήματα και πρέπει να είναι προσεκτικό στη στρατηγική του. Μάχη ανασύνταξης και άμεση παρουσια με το όνομα του και τα σύμβολα του στις ευρωεκλογές. Δεν ντρεπόμαστε που ειμαστε ΠΑΣΟΚ και δεν κρυβόμαστε. Αν καταρρευσουμε στις ευρωεκλογές την επόμενη μέρα δεν θα υπάρχει προσωπικος ρόλος για κανέναν και θα γίνουμε παρακολουθημα της ΝΔ».

Ο κ. Σαχινίδης, τόνισε, επίσης, ότι η ανάγκη για συζήτηση δεν πρέπει να εκλαμβάνεται ως εσωστρέφεια.

Καρχιμάκης: Να μην διαλυθεί το ΠΑΣΟΚ στο στομάχι της Δεξιάς

Ιδιαίτερα αιχμηρός ήταν και ο Μιχάλης Καρχιμάκης ο οποίος ζήτησε να μην επιτραπεί να διαλυθεί μέσα στο στομάχι της Δεξιάς τονίζοντας ότι υπάρχει ανάγκη το ΠΑΣΟΚ να δημιουργήσει ένα ρεύμα ελπίδας που θα προέλθει από ασυνήθιστες συγκρουσεις.

«Απουσιάζει από τον πολιτικό μας λόγο η αφήγηση πώς φτάσαμε ως εδώ» πρόσθεσε.

Αιχμές κατά ηγεσίας ΠΑΣΟΚ από τον Οθωνα

Ιδιαίτερα αιχμηρή, ήταν πάντως και η τοποθέτηση του Μανώλη Οθωνα, ο οποίος εκτόξευσε βολές κατά της ηγεσίας του κινήματος λέγοντας πως «κάποιοι επιδιώκουν να στήσουν ένα σκηνικό σύγκρουσης και να κατασκευάσουν χρήσιμους εχθρούς στους οποίους θα αποδώσουν την επιλογή τους για αυτοδιάλυση του ΠΑΣΟΚ», εννοώντας προφανώς, ότι ο Ευάγγελος Βενιζέλος προσπαθεί να ρίξει τις ευθύνες για την κριτική που του ασκείται στον Γιώργο Παπανδρέου και τους παπανδρεϊκούς βουλευτές.

Παράλληλα, ο κ. Οθωνας ζήτησε την υπεράσπιση της παράταξης στη βάση «μίας επώδυνα ειλικρινούς και συγκεκριμένης αποτίμησης και αξιολόγησης της διαχρονικής μας πορείας με έμφαση στην περίοδο 2009- 2012 ως ενιαία και αδιαίρετη και όχι με κατατμήσεις όπως βολεύουν τις πολιτικές, προσωπικές, ακόμα και ψυχολογικές ή συναισθηματικές ανάγκες ενός έκαστου. Πρότασή μας η συλλογική συντεταγμένη κίνηση μας σ 'αυτήν την κατεύθυνση. Διαφορετικά, κάποιοι θα το κάνουμε έτσι και αλλιώς», κατέληξε.

Μωραΐτης: Δεν μπορούμε να δεχθούμε για το ΠΑΣΟΚ το ρόλο του πρόθυμου μικρού εταίρου που μας επιφυλάσσει το σύστημα

Αιχμηρός και ο Θάνος Μωραΐτης ο οποίος αναφερόμενος στη συγκρότηση κεντροαριστερού πόλου σημείωσε πως δεν στήνεται παράταξη όταν συναινούν πέντε μαγαζάκια και πέντε συνταξιούχοι μαγαζάτορες και πρότεινε ιδρυτικό συνέδριο για τη συγκρότηση της λεγόμενης Δημοκρατικής Παράταξης με πρωταγωνιστή το ΠΑΣΟΚ.

Παράλληλα, ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ πρόσθεσε πως δεν συμφωνεί με την άποψη ότι το ΠΑΣΟΚ θα ανέβει μαζί με τη χώρα.

«Η χώρα πρέπει να ανεβαίνει πάντα και σε όλες τις περιπτώσεις. Και θα κάνουμε τα πάντα για να ανέβει. Για να προσφέρουμε όμως στην χώρα το ΠΑΣΟΚ πρέπει να είναι ισχυρό. Δεν μπορεί να δεχτούμε το ρόλο του πρόθυμου μικρού εταίρου που μας επιφυλάσσει το σύστημα», είπε χαρακτηριστικά και ζήτησε ξεκάθαρες διαχωριστικές γραμμές με την ΝΔ και «να μη διασυρόμαστε ως αποστάτες όταν λέμε ότι το ΠΑΣΟΚ γίνεται πρόβατο επί σφαγή από τους ακροδεξιούς συμβούλους του κ. Σαμαρά και τις διάφορες τρόικες εσωτερικού. Θα εξασφαλίζουμε την σταθερότητα της χώρας αλλά θα κρατήσουμε ζωντανή την παράταξη υπηρετώντας τη χώρα πρώτα με τις ιδέες μας».

Ας σημειωθεί ότι οι εσωκομματικοί αμφισβητίες του Ευάγγελου Βενιζέλου δεν επιθυμούν καμία διαπραγμάτευση με την Κίνηση των 58 και δεν επιθυμούν συμπόρευση με άλλες κινήσεις της κεντροαριστεράς στις προσεχείς εκλογές. Πηγές της Χαριλάου Τρικούπη ερμήνευαν αυτή την άρνηση της εσωκομματικής αντιπολίτευσης του ΠΑΣΟΚ και ανασυνταχθεί το κίνημα με άλλες δυνάμεις ως επιθυμία "πέντε-έξι βουλευτών να μη χάσουν τον έλεγχο και ενδεχομένως τα ηνία".

Πεταλωτής: Χάσαμε το μέτρο, χειροκροτούμε τον Σαμαρά

«Χάσαμε το μέτρο. Χειροκροτάμε τον Σαμαρά. Βαρύ φορτίο να στηρίζουμε τη δημοκρατική παράταξη», ανέφερε αμέσως μετά ο Γιώργος Πεταλωτής.

Μύδροι Βενιζέλοι κατά εσωτερικής αντιπολίτευσης

Από την πλευρά του ο κ. Βενιζέλος επιχείρησε να ξεκαθαρίσει το εσωκομματικό τοπίο και υπεραμύνθηκε της επιλογής για συνεργασία με τη ΝΔ.

Συγκεκριμένα, απαντώντας στη κριτική που ασκείται από στελέχη, τόνισε ότι υπάρχει και η προσωπική ευθύνη των στελεχών, επιρρίπτοντάς τους, εμμέσως, την ευθύνη για τον θρυμματισμό της εικόνας του Κινήματος.

Στη συνέχεια, πρόσθεσε ότι στο ΠΑΣΟΚ υπάρχει αμφιθυμία σχετικά με το αν η χώρα βγαίνει ή όχι από το μνημόνιο, δεν δείχνει να πιστεύει ότι αποτελεί τον εγγυητή της σταθερότητας της κυβέρνησης και της χώρας και σε όσους θεωρούν το ΠΑΣΟΚ «αειπάρθενο» απηύθυνε το ερώτημα αν η πολιτική αυτοτέλεια του ΠΑΣΟΚ κινδυνεύει συνεργαζόμενο με τη ΝΔ, σήμερα και δεν κινδύνευε όταν συνεργαζόταν με τη ΝΔ και τον ΛΑΟΣ ή αν συνεργαστεί με τον ΣΥΡΙΖΑ και τους ΑΝΕΛ, αφήνοντας έτσι σαφείς αιχμές εναντίον της συγκυβέρνησης του ΓΙώργου Παπανδρέου με τη ΝΔ και το ΛΑΟΣ την οποία οι περισσότεροι από τους σημερινούς αμφισβητίες υπηρέτησαν ως υπουργοί.

Και έκανε λόγο για ύπαρξη ανεύθυνων, ανιστόρητων και ανεπίγνωστων διαφορών μέσα στο ΠΑΣΟΚ, που δίνουν άλλοθι σε όλους τους άλλους.

Τέλος, κ. Βενιζέλος αναφέρθηκε και στον προσωπικό του ρόλο, τόνισε ότι αναμετράται με την ιστορία και ότι ανέλαβε την ηγεσία σε περίοδο βαθιάς κρίσης, εκ των υστέρων και εξ ανάγκης και στόχος του είναι να σταματήσει να υπάρχει ο λόγος ανάγκης.

«Έχω μεγάλα αποθέματα αντοχής», τόνισε ο κ. Βενιζέλος προσθέτοντας ότι το κίνητρό του είναι βαθιά ιστορικό. Ανέφερε επίσης ότι δεν τον αγγίζει όποιος «ανοηταίνει» ή «ασχημονεί».

Βενιζέλος: Θα αλλάξει ο τρόπος κατάρτισης του ευρωψηφοδελτίου

«Χωρίς το ΠΑΣΟΚ δεν υπάρχει η μεγάλη δημοκρατική παράταξη στο σύνολό της, δεν υπάρχει εθνική ενότητα και σταθερή πορεία του έθνους. Χωρίς το ΠΑΣΟΚ δεν υπάρχει έξοδος από την κρίση, ούτε η παρακαταθήκη που δημιουργεί ο λαός με τις θυσίες του» τόνισε μεταξύ άλλων ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Ευάγγελος Βενιζέλος, κλείνοντας τις εργασίες της Συνόδου της ΚΠΕ του Κινήματος, ύστερα από τις τοποθετήσεις των «αναρτών».

Ο κ. Βενιζέλος τόνισε ότι ο μεγάλος στόχος είναι η χώρα, βγαίνοντας από την κρίση, να ανακτήσει την εθνική της αξιοπρέπεια και κυριαρχία. Δεν μας έχουν θέσει θέμα εθνικής ασφάλειας, ανέφερε, αλλά η οικονομική ισχύς, η εθνική ανεξαρτησία και η ανάπτυξη είναι οι θεμελιώδεις παράγοντες της εθνικής κυριαρχίας.

Ο κόσμος δεν θέλει εκλογές ανέφερε, επίσης, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και πρόσθεσε ότι η αποδοχή της κυβέρνησης είναι μεγαλύτερη από αυτή που φαίνεται δια γυμνού οφθαλμού.

Σχετικά με τις Ευρωεκλογές ο κ. Βενιζέλος ανέφερε ότι θα αλλάξει ο τρόπος κατάρτισης του ευρωψηφοδελτίου, τον οποίο χαρακτήρισε, παλαιοκομματικό.Οι εργασίες της Κεντρικής Πολιτικής Επιτροπής του Κινήματος έληξαν με την ανακοίνωση του Προέδρου της Συνόδου Γιάννη Δριβελέγκα ότι από τις τοποθετήσεις των μελών της ΚΠΕ προέκυψε η έγκριση της εισήγησης του Προέδρου του Κινήματος.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ