Βενιζέλος: Συγγνώμη αλλά... η στάση του ΣΥΡΙΖΑ οδηγεί σε εκτσογλανισμό της κοινωνίας - iefimerida.gr

Βενιζέλος: Συγγνώμη αλλά... η στάση του ΣΥΡΙΖΑ οδηγεί σε εκτσογλανισμό της κοινωνίας

Βενιζέλος: Συγγνώμη αλλά... η στάση του ΣΥΡΙΖΑ οδηγεί σε εκτσογλανισμό της κοινω
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Να ξεκαθαρίσει το εσωκομματικό τοπίο επιχείρησε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος με την ομιλία του στην Κεντρική Πολιτική Επιτροπή του Κινήματος, υπεραμυνόμενος της επιλογής για συνεργασία με τη ΝΔ και στην τρικομματική κυβέρνηση και στη δικομματική, τονίζοντας ότι η πολιτική που εφαρμόζεται είναι η πολιτική του ΠΑΣΟΚ την οποία αποδέχθηκε η ΝΔ, κάνοντας στροφή 180 μοιρών. Παράλληλα, τάχθηκε πέρ της συμπόρευσης με την Κίνηση των «58», ενώ εξαπέλυσε δριμεία επίθεση κατά του ΣΥΡΙΖΑ.

Αναφορικά με το εσωτερικό μέτωπο ο κ. Βενιζέλος απάντησε στην επιστολή στελεχών του κόμματος τονίζοντας ότι από τότε που ανέλαβε ο ίδιος τα ηνία «ποτέ δεν τηρήθηκε ομόφωνα απόφαση που είχε λάβει το κόμμα».

Με το βλέμμα προς την πλευρά Παπανδρέου ο κ. Βενιζέλος απάντησε στις αιτιάσεις πως κόμμα χάνει την ταυτότητά του εκφράζοντας το ρητορικό ερώτημα «πότε συνέβη αυτό, τώρα που το ΠΑΣΟΚ στηρίζει μόνο του τη Νέα Δημοκρατία; Οταν στήριζε μαζί με τη ΔΗΜΑΡ, ή όταν στήριζε την κυβέρνηση Παπαδήμου;»

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ απέρριψε την άποψη σύμφωνα με την οποία «δεν μπορείς να είσαι κεντροαριστερός και να μετέχεις στην κυβέρνηση». Στη χώρα, τόνισε, συγκρούονται δύο σχήματα, αυτό της κυβέρνησης (ΝΔ-ΠΑΣΟΚ) και εκείνο της αντιπολίτευσης (ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ) και έθεσε το ερώτημα ποιο από τα δύο σχήματα είναι πιο προοδευτικό και αριστερό.

Παράλληλα, κ. Βενιζέλος τόνισε ότι το ΠΑΣΟΚ δεν είναι καταδικασμένο σε μόνιμη συνεργασία με τη ΝΔ και υπενθύμισε ότι ο ίδιος, όταν είχε κάνει, τον Μάϊο του 2010, την πρόταση να τεθεί το μνημόνιο σε ψήφιση με 180 ψήφους, ένας από τους στόχους ήταν η διάσπαση της ΝΔ.

Απέδωσε ευθύνες σε όλους για το θρυμματισμό της εικόνας του Κινήματος

Απαντώντας στη κριτική που ασκείται από στελέχη, τόνισε ότι υπάρχει και η προσωπική ευθύνη των στελεχών, επιρρίπτοντάς τους, εμμέσως, την ευθύνη για τον θρυμματισμό της εικόνας του Κινήματος.

Στη συνέχεια, πρόσθεσε ότι στο ΠΑΣΟΚ υπάρχει αμφιθυμία σχετικά με το αν η χώρα βγαίνει ή όχι από το μνημόνιο, δεν δείχνει να πιστεύει ότι αποτελεί τον εγγυητή της σταθερότητας της κυβέρνησης και της χώρας και σε όσους θεωρούν το ΠΑΣΟΚ «αειπάρθενο» απηύθυνε το ερώτημα αν η πολιτική αυτοτέλεια του ΠΑΣΟΚ κινδυνεύει συνεργαζόμενο με τη ΝΔ, σήμερα και δεν κινδύνευε όταν συνεργαζόταν με τη ΝΔ και τον ΛΑΟΣ ή αν συνεργαστεί με τον ΣΥΡΙΖΑ και τους ΑΝΕΛ. Και έκανε λόγο για ύπαρξη ανεύθυνων, ανιστόρητων και ανεπίγνωστων διαφορών μέσα στο ΠΑΣΟΚ, που δίνουν άλλοθι σε όλους τους άλλους.

Κατηγόρησε το ΣΥΡΙΖΑ για εκτσογλανισμό του δημόσιου βίου

Απευθυνόμενος σε όσους μιλούν για συνεργασία με τον ΣΥΡΙΖΑ, τόνισε ότι «αν το ΠΑΣΟΚ είναι το παλιό και το νέο ο ΣΥΡΙΖΑ και ο λαϊκισμός, τότε αλίμονο στη χώρα». Και κατηγόρησε το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, αφού ζήτησε συγνώμη από τα στελέχη του κόμματος, ότι προωθεί τον εκχυδαϊσμό, τον εκφασισμό και τον «εκτσογλανισμό» του δημόσιου βίου.

Ο κ. Βενιζέλος τόνισε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν ανήκει στη μεγάλη δημοκρατική προοδευτική παράταξη και με την τακτική του δημιουργεί συνθήκες οιονεί εμφυλίου πολέμου.

Βενιζέλος: Δεν με αγγίζει όποιος «ανοηταίνει» ή «ασχημονεί»

Αναφερόμενος στην κίνηση των «58» ο κ. Βενιζέλος τόνισε ότι δεν πρόκειται για ένα κόμμα υπό δημιουργία και ότι δεν έθεσε θέμα αλλαγής του ΠΑΣΟΚ. Ζήτησε, πάντως, να υπάρχει σεβασμός προς το ΠΑΣΟΚ και να μη τίθεται το ερώτημα αν μπορεί να είναι κάποιος να είναι στην κυβέρνηση και ταυτόχρονα να είναι κεντροαριστερός. Μπορείς, τόνισε ο κ. Βενιζέλος να είσαι υπεύθυνος έναντι της χώρας και να μετέχεις στην κυβέρνηση και να είσαι κεντροαριστερός.

Όπως ανέφερε ο κ. Βενιζέλος, το ΠΑΣΟΚ έχει δύο εξαιρετικές ευκαιρίες στις εκλογές της αυτοδιοίκησης και τις ευρωεκλογές. Ειδικά για τις ευρωεκλογές τόνισε ότι το ΠΑΣΟΚ απευθύνει πρόσκληση, σε όσους εκφράζονται από την πλατφόρμα του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος, για συνδιοργάνωση συνδιάσκεψης για την ευρωπαϊκή πορεία της χώρας και την κοινή κάθοδο στις ευρωεκλογές.

Ο κ. Βενιζέλος αναφέρθηκε και στον προσωπικό του ρόλο, τόνισε ότι αναμετράται με την ιστορία και ότι ανέλαβε την ηγεσία σε περίοδο βαθιάς κρίσης, εκ των υστέρων και εξ ανάγκης και στόχος του είναι να σταματήσει να υπάρχει ο λόγος ανάγκης. «Έχω μεγάλα αποθέματα αντοχής», τόνισε ο κ. Βενιζέλος προσθέτοντας ότι το κίνητρό του είναι βαθιά ιστορικό. Ανέφερε επίσης ότι δεν τον αγγίζει όποιος «ανοηταίνει» ή «ασχημονεί».

Επανέλαβε, τέλος, την άποψη πως η χώρα δεν χρειάζεται εκλογές και κατέληξε προτείνοντας για ακόμη μια φορά τον Μίκη Θεοδωράκη ως τον πρόσωπο κοινής αποδοχής που μπορεί να είναι ο επόμενος πρόεδρος της Δημοκρατίας.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ