Ομάδα EXIT: Ο δρόμος σωτηρίας για τους νεοναζί που φοβούνται να φύγουν από τις οργανώσεις τους- Πως τους βοηθά - iefimerida.gr

Ομάδα EXIT: Ο δρόμος σωτηρίας για τους νεοναζί που φοβούνται να φύγουν από τις οργανώσεις τους- Πως τους βοηθά

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Ορκισμένη στον σκοπό να βοηθήσει όσα περισσότερα μέλη ακροδεξιών οργανώσεων θέλουν να τις εγκαταλείψουν αλλά φοβούνται επειδή δέχονται απειλές και εκβιασμούς είναι η γερμανική ΜΚΟ με την επωνυμία ΕΧΙΤ, η οποία από το 2000 μέχρι σήμερα έχει βοηθήσει πάνω από τους 500 ανθρώπους και σχεδιάζει ένα μεγάλο δίκτυο επέκτασης το οποίο περιλαμβάνει και την Ελλάδα.

Ο ιδρυτής της κίνησης ο εγκληματολόγος Μπερντ Βάγκνερ, μιλά για την οργάνωση ΕΧΙΤ και περιγράφει την εξάπλωση της ακροδεξιάς τόσο στην Γερμανία όσο και στην Ελλάδα και τον υπόλοιπο κόσμο στην Detusche Welle: «Δεν υπάρχει ξεκάθαρη εικόνα αυτή τη στιγμή. Σύμφωνα με τα στοιχεία που διαθέτουμε, τη δεκαετία του 1990 και του 2000 είχαμε μια σημαντική αύξηση της ακροδεξιάς βίας, δηλαδή της βίας εναντίον Γερμανών που σκέφτονται διαφορετικά, αλλά και εναντίον αλλοδαπών. Παράλληλα αναπτύχθηκαν τα ακροδεξιά κόμματα. Το NPD και άλλα ακροδεξιά κόμματα ήταν σχετικά χαμηλά στα ποσοστά τη δεκαετία του 1990. Εν τω μεταξύ, όμως, κέρδισαν δύναμη, κυρίως από τα μέσα του 2000. Παράλληλα έχει αναπτυχθεί και μια ιδιαίτερη κουλτούρα της ακροδεξιάς».

Στην Ελλάδα πρέπει να καταπολεμηθεί η ιδεολογία της ακροδεξιάς

Οι συλλήψεις των μελών της Χρυσής Αυγής δεν επαρκούν για να ξεριζωθεί η ακροδεξιά ιδεολογία, επισημαίνει ο Βάγκνερ ο οποίος τονίζει πως «οι συλλήψεις των μελών της Χρυσής Αυγής δεν επαρκούν για να ξεριζωθεί η ακροδεξιά ιδεολογία. Σημασία έχει πόσο βαθιές ρίζες έχει η νεοναζιστική ιδεολογία στον κόσμο και αν αυτή τρέφεται. Εάν συμβαίνει αυτό, τότε η Χρυσή Αυγή θα παραμείνει για πολύ».

Ο Γερμανός ειδικός δεν πιστεύει όμως πως μέσα στο πλαίσιο της σημερινής δημοκρατίας είναι σε θέση να πάρει την εξουσία ή να προβεί σε πραξικόπημα.

Ο Γερμανός νομικός γνωρίζει τις εξελίξεις και την άνοδο της ακροδεξιάς στην Ελλάδα. Σε ερώτηση των δημοσιογράφων της DW για το εάν αυτό το μοντέλο εξόδου, που ο ίδιος και οι συνεργάτες του προτείνουν, θα μπορούσε να εφαρμοστεί και στο εξωτερικό και ιδιαίτερα στην Ελλάδα, εξηγεί πως η οργάνωσή του έχει επαφές με παρόμοιες οργανώσεις στη Σουηδία, τη Δανία, τη Νορβηγία καθώς και την Αυστρία και την Ελβετία. Επαφές υπάρχουν ακόμα με τον Καναδά και στην Αυστραλία. Στην Ελλάδα έχει εδώ και κάποιο διάστημα επαφές με μια δημοσιογράφο και εξετάζουν το ενδεχόμενο εάν κάτι τέτοιο μπορεί να εφαρμοστεί και εκεί, τονίζει.

Πως μπορεί να εγκαταλείψει κάποιος την ακροδεξιά με την βοήθεια της ΕΧΙΤ

Στη συνέχεια, ο Βάγκνερ παραθέτει και τον τρόπο με τον οποίο βοηθά η ΜΚΟ τους νεοναζί που φοβούνται να αποχωρήσουν; «Το πρώτο φυσικά που θα πρέπει να κάνει είναι να κρυφτεί. Οσο πιο στρατιωτικό χαρακτήρα έχει η οργάνωση, τόσο πιο επικίνδυνα είναι τα πράγματα. Οταν πρόκειται για ένα κόμμα τα πράγματα δεν είναι τόσο δραματικά, αλλά και πάλι συχνά υπάρχουν μεγάλα προβλήματα. Και μετά το δεύτερο πιο δύσκολο βήμα είναι να ξεπεράσουν τον εαυτό τους και να απευθυνθούν σε μια οργάνωση σαν τη δική μας».

Στην αρχή υπάρχουν κάποια δοκιμαστικά τηλεφωνήματα, γράμματα ή email από τους ενδιαφερόμενους. Σε πρώτη φάση δεν αναφέρουν συνήθως το όνομά τους, υπάρχουν όμως και οι εξαιρέσεις. Στη συνέχεια, μαζί με τους ενδιαφερόμενους, καταρτίζουν ένα «σενάριο εξόδου» όπως το αποκαλούν. Πρώτα ελέγχουν τη δομή της οργάνωσης που ανήκαν και στη συνέχεια πρέπει να δουν εάν θα πρέπει να μετακομίσουν, να αλλάξουν όνομα ή πού μπορούν προσωρινά να μείνουν. Εξετάζουν επίσης πως μπορούν να προστατευθούν πρακτικά από επιθέσεις και απειλές. Ακόμα σημαντικό είναι να σχεδιάσουν την καινούργια τους ζωή, πού και πώς μπορούν να βρουν δουλειά, εάν μπορούν να σπουδάσουν κάτι, τι επαφές χρειάζονται για να ξεκινήσουν από την αρχή.

Τέλος, όπως λέει ο Μπερντ Βάγκνερ, θα πρέπει να δουν ποιες είναι οι προσωπικές τους ελλείψεις. «Υπάρχουν πολλοί που έχουν ψυχολογικά προβλήματα. Υπάρχουν άνθρωποι που έχουν πρόβλημα με το ακροδεξιό παρελθόν τους. Ανθρωποι που σκότωσαν, που τραυμάτισαν, που προκάλεσαν βλάβες στους γύρω τους».

Οι άνθρωποι αυτοί θα πρέπει ακόμα να καταλάβουν το πως και το γιατί προσχώρησαν στην ακροδεξιά και αυτό γίνεται με ψυχολογική υποστήριξη αλλά όχι μόνο.

Πηγή: Deutsche Welle- φωτογραφία: Alliance/Dpa

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ