Συλλήψεις, αυτόφωρο και δίκες εξπρές για τους ταξιτζήδες - iefimerida.gr

Συλλήψεις, αυτόφωρο και δίκες εξπρές για τους ταξιτζήδες

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Πενήντα εννέα δικογραφίες για παρακώλυση συγκοινωνιών σχημάτισε η Αστυνομία από τις 18 Ιουλίου που άρχισε η κινητοποίηση των ιδιοκτητών ταξί μέχρι σήμερα σε όλη την Ελλάδα. Οι 15 από τις δικογραφίες αυτές έγιναν στην Αττική και οι υπόλοιπες στην περιφέρεια.

Οι δικογραφίες, όπως έγινε γνωστό από την Αστυνομία, σχηματίστηκαν με βάση τους αριθμούς κυκλοφορίας των ταξί που δημιουργούσαν πρόβλημα στην κυκλοφορία και θα αποσταλούν στους αρμόδιους εισαγγελείς, προκειμένου να προσωποποιηθούν και να ασκηθούν διώξεις.

Σκληραίνει τη στάση του ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου

Μέσα σε λιγότερο από έξι ώρες ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Ιωάννης Τέντες σκλήρυνε τη στάση του απέναντι στους ιδιοκτήτες των ταξί που κλείνουν αεροδρόμια, λιμάνια κ.λπ. και ζητάει αυτή τη φορά συλλήψεις και παραπομπή στο αυτόφωρο όσων παρακωλύουν τις συγκοινωνίες και τη διακίνηση επιβατών.

Ειδικότερα, ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου μετά το χθεσινό έγγραφο του Σύνδεσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων, που ζητούσε να σταματήσει ο αποκλεισμός των αεροδρομίων, λιμανιών, δρόμων, δημοσίων κτιρίων κ.λπ. από ιδιοκτήτες ταξί, αλλά και ύστερα από ανάλογο έγγραφο της Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας (ΥΠΑ), παρήγγειλε στους Εισαγγελείς Εφετών της χώρας να δώσουν εντολή στους κατά τόπους Εισαγγελείς Πρωτοδικών να λάβουν όλα εκείνα τα απαραίτητα μέτρα, ώστε να μην παρακωλύονται οι συγκοινωνίες και η λειτουργία εγκαταστάσεων κοινής ωφελείας, στις οποίες περιλαμβάνονται τα αεροδρόμια και τα λιμάνια.

Παράλληλα, ο κ. Τέντες σημειώνει ότι σε περίπτωση παρακώλυσης συγκοινωνιών αμέσως να σχηματίζονται δικογραφίες σε βάρος των υπευθύνων ιδιοκτητών ταξί και οι υποθέσεις αυτές να εκδικάζονται συντομότατα.

Ακόμη, υπογραμμίζεται στην παραγγελία του ανωτάτου εισαγγελικού λειτουργού, ότι οι εισαγγελείς πρωτοδικών πρέπει να μεριμνούν, μέσω των αστυνομικών οργάνων, ώστε να εντοπίζονται όσοι ιδιοκτήτες ταξί αφαιρούν τις πινακίδες από τα αυτοκίνητα, που χρησιμοποιούν για τις καταλήψεις των οδών, λιμανιών, αεροδρομίων, κ.λπ.

Τέλος, οι εισαγγελείς πρωτοδικών πρέπει να μεριμνούν κάθε φορά που υπάρχει κατάληψη οδών κ.λπ. εάν παραβιάζεται το άρθρο εκείνο του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας (ΚΟΚ), που προβλέπει διοικητική ποινή αφαίρεσης αδείας κυκλοφορίας.

Νέα παραγγελία για συλλήψεις και αυτόφωρο

Αργά το μεσημέρι της Παρασκευής, ο κ. Τέντες εξέδωσε νέα, δεύτερη - διορθωτική, όπως την αποκαλεί - παραγγελία, με την οποία ζητά συλλήψεις και παραπομπή στο αυτόφωρο των ιδιοκτητών ταξί που παρακωλύουν τις συγκοινωνίες ή παρεμποδίζουν τη λειτουργία αεροδρομίων, λιμανιών κ.λπ., δηλαδή κοινωφελών υπηρεσιών του δημοσίου τομέα.

Αναλυτικότερα, ο ανώτατος εισαγγελικός λειτουργός αναφέρει στη δεύτερη αυτή "σκληρή" παραγγελία του: "Αν διαπράττουν (σ.σ.: οι ιδιοκτήτες ταξί) το αδίκημα της παρακώλυσης συγκοινωνιών ή τελέσουν οποιοδήποτε άλλο έγκλημα διωκόμενο αυτεπαγγέλτως, εφόσον καταλαμβάνονται επ' αυτοφώρω πρέπει να ακολουθείται η διαδικασία των άρθρων 417 και επόμενα του Κώδικα Ποινικής Δικονομίας (σ.σ.: προβλέπει την άμεση παραπομπή του κατηγορούμενου στο αυτόφωρο) σε βάρος των φυσικών και ηθικών αυτουργών των εγκλημάτων αυτών".

Είναι αυτονόητο - συνεχίζει στην παραγγελία του ο Ι. Τέντες - ότι "οι προανακριτικοί υπάλληλοι και χωρίς παραγγελία, έγκριση ή άδεια του εισαγγελέα, υποχρεούνται να ακολουθούν την παραπάνω διαδικασία".

Αυτόφωρο και διώξεις και από την Εισαγγελία Πρωτοδικών Θεσσαλονίκης

Εντολή στις αστυνομικές αρχές να σχηματίζουν δικογραφίες για παρακώλυση συγκοινωνιών σε βάρος των ιδιοκτητών ταξί, έδωσε η Εισαγγελία Πρωτοδικών Θεσσαλονίκης.

Η Εισαγγελία ζητεί παράλληλα από την Αστυνομία να προχωρά σε συλλήψεις με την αυτόφωρη διαδικασία.

Παράλληλα, οι ξενοδόχοι της Θεσσαλονίκης απευθύνουν έκκληση στους ιδιοκτήτες ταξί της πόλης να σταματήσουν τις ακραίες μορφές διαμαρτυρίας και να επιλέξουν άλλους τρόπους γιατί οι επιπτώσεις για τον τουρισμό και την εικόνα της πόλης είναι άμεσες.

Όπως αναφέρουν σε ανακοίνωσή τους, τα μπλόκα που στήθηκαν σε αεροδρόμιο και τα Τέμπη κατέστησαν μη προσεγγίσιμη τη Θεσσαλονίκη.

Την Πέμπτη, οι αυτοκινητιστές της πόλης απέκλεισαν τις τρεις εισόδους της Θεσσαλονίκης σε Λαχαναγορά, Δερβένι και γέφυρα Ταγαράδων, προκαλώντας άνευ προηγουμένου μποτιλιάρισμα για πάνω από δύο ώρες.

Οι κινητοποιήσεις των ιδιοκτητών συνεχίζονται σε όλη την χώρα

Άνοιγμα όλων των διοδίων, για την ελεύθερη διέλευση των οχημάτων από τις 12 μέχρι τις 2 το μεσημέρι, περιλαμβάνει η σημερινή μορφή διαμαρτυρίας των οδηγών ταξί της Θεσσαλίας, σε ευθεία γραμμή συνεννόησης και με τους λοιπούς επαγγελματίες τους κλάδου ανά την χώρα. Καθώς, οι οδηγοί ταξί, λόγω και του Σαββατοκύριακου, δεν επιθυμούν να δημιουργήσουν προβλήματα στις μετακινήσεις των πολιτών. Η σκέψη φαίνεται να είναι, η ίδια τακτική, να ακολουθηθεί και για το Σαββατοκύριακο, προκειμένου να μην υπάρξει πρόβλημα στις μετακινήσεις.

Σε ότι αφορά στην Θεσσαλία, στα διόδια Πυργετού βρίσκεται αντιπροσωπεία οδηγών ταξίδι από την Λάρισα, στα Μακρυχωρίου από τα Τρίκαλα και την Καρδίτσα και στα Μοσχοχωρίου από τον Βόλο.

Ωστόσο «στρατηγικό» σημείο συνάντησης παραμένουν τα Τέμπη, όπου υπάρχει και σημαντικό αριθμός ταξί, και θα ακολουθήσει και σήμερα γενική συνέλευση προκειμένου να ληφθούν αποφάσεις για την συνέχεια. Σε γενική συνέλευση που πραγματοποίησαν το πρωί στο Εργατικό Κέντρο Ηρακλείου οι ιδιοκτήτες και οδηγοί ταξί αποφάσισαν να προχωρήσουν, πεζή, σε πορεία στο κέντρο της πόλης και σε κατάληψη, αυτή την ώρα, της Περιφέρειας Κρήτης στην πλατεία Ελευθερίας, ενάντια στην πληρη απελευθέρωση του επαγγέλματος.

Αντιπροσωπεία τους ενημερώνει τον Περιφερειάρχη Κρήτης για τις περαιτέρω ενέργειές τους.

Νωρίτερα οι εκπρόσωποι των ταξιτζήδων είχαν συνάντηση με τον Δήμαρχο Γιάννη Κουράκη, με τον οποίο συζήτησαν την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί

Οι αυτοκινητιστές "άνοιξαν" το αεροδρόμιο και το Λιμάνι του Ηρακλείου, χωρίς όμως να αποκλείουν κλιμάκωση του αγώνα τους , παρά και τις παραινέσεις που τους απηύθυναν χθες βράδυ ο Υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη, Μανώλης Όθωνας και ο Εισαγγελέας Ηρακλείου (δείτε εδώ).

Στο μεταξύ στα Χανιά οι αυτοκινητιστές προχώρησαν και πάλι σε αποκλεισμό των Δημοσίων Οικονομικών Υπηρεσιών της πόλης

Τα διόδια των Μαλγάρων "απελευθέρωσαν" ιδιοκτήτες ταξί της Θεσσαλονίκης, σηκώνοντας τις μπάρες και επιτρέποντας τη δωρεάν διέλευση των οδηγών. Οι ιδιοκτήτες των ταξί έκαναν πορεία με τα ταξί τους μέχρι τα διόδια και παρατάχθηκαν δεξιά και αριστερά από τον σταθμό, χωρίς να κλείνουν το δρόμο. Σκοπεύουν να παραμείνουν στο σημείο ώς το απόγευμα.

Στο μεταξύ, ταξί της Θεσσαλονίκης και του Κιλκίς μετέβησαν στους συνοριακούς σταθμούς των Ευζώνων και της Δοϊράνης, όπου, χωρίς να κλείσουν τους δρόμους, πραγματοποιούν διαμαρτυρία.

Τέλος, οι ιδιοκτήτες ταξί της Χαλκιδικής έκαναν πορεία με τα ταξί τους μέσα στον Πολύγυρο και επισκέφθηκαν τα γραφεία των βουλευτών του νομού, όπου επέδωσαν ψήφισμα. Οι ιδιοκτήτες ταξί συναντήθηκαν σε εκδήλωση στην Ολυνθο με τον υφυπουργό και τοπικό βουλευτή Γιάννη Δριβελέγκα και τον βουλευτή του ΠΑΣΟΚ Αργύρη Λαφαζάνη, ενώ το μεσημέρι θα συναντήσουν και τον βουλευτή της ΝΔ κ. Βαγιωνά. Στη συνέχεια θα επιστρέψουν και πάλι στα σημεία απόπου ξεκίνησαν και θα παραμείνουν εκεί, χωρίς να κλείνουν δρόμους.


Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ